Kredi

Banka Borcu Zaman Aşımına Uğrar mı?

Banka borcu zaman aşımına uğrar mı? Banka borçları icralık olduktan sonra zaman aşımına uğrar mı? Sizlerin merak ettiği bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Ruhani ve insani değerlerin madde ekseninde çıkar döngüsüne dönüştüğü günümüzde kuşkusuz bireylerin icra ile muhatap oluşlarının en yaygın nedeni bankalardır. Banka borcundan kaynaklı icra ve haciz, vakit aşım durumları söz mevzusudur. öncelikle bu kavramları açıklamak gerekirse;

İcra: Kelime anlamı olarak bir işi yerine getirme, yapma, uygulama ve yürütme anlama gelir. Hukuk terimi olarak borçlunun ödemesi gerekeni ödemediği durumlarda alacaklının başvurmuş olduğu adli kurumca yapılan görev anlama gelir. Vaat edilen günde ödemenin yapılmamasıyla adli yollarca alacaklıya borcun borçludan alınıp, tahsil ettirilmesidir.

Haciz: Arapça kökenli sözcük olup, hukuk terimlerinde bir alacaklının başvurusuyla alacağın ödenmesi için borçlunun malına, parasına, aylık gelirine, mülk yada varlığına icra dairesi tarafınca el konulması işlemidir.

Borçlarda zaman Aşımı: Şayet kanun çerçevesinde alacaklara yönelik süre ve süreç farklı halde belirtilmemişse 10 yıl boyunca işlem teşhisi yapılmayan alacaklar kendiliğinden zaman aşımına uğramaktadır. Hâli hazırdaki hükmün doğal olarak hak düşürücü mahiyete girmesi durumudur.

Banka Borçları Zaman Aşımı Durumu?

Banka Borçlarında Zaman aşımı, bankalara bağlı kredi kartı ve ek hesap şeklinde bütün hizmetlerin ödenmemesi durumunda bankacılık kanunlarınca yasal takip icra süreci başlatılmaktadır. Bu süreç borcun ödenmemesinden ortalama 4 – 5 ay sonra avukata düşerek devam eder ve icra dosyası açılır. İcra Müdürlüğünce borçluya icra mektubu gönderilir. Bu mektup, borç ödeme emridir. Lakin icra dosyası yıllık yenilenmekte olup, avukatlarında yenileme gibi bir hataya düşmesi söz mevzusu olmadığından bu durumla yetinmek, bu halden ümit var olmak sağlıklı olmamaktadır. Uzun lafın kısası zaman aşımı var olup, fakat banka 10 yıl süresince asla bir işlem tesisi yapamazsa; misal icraya vermez, icra dosyası açılıp tebliğ edildikten sonra 10 yıl süresince banka bir işlem yapmaz veya yaptırmazsa bu süreden sonra dava düşer, borç hakkı ortadan kalkar.

OKU  Flaş Haber: Faizsiz Kredi Geliyor! Tarım Kredi Destek Verecek!

Aynı zamanda icra açılıp, her yıl harcı müdürlüğe ödenerek yenilenmezse yine 5 yıl sonunda borç yine düşer ancak vekil 3 yıl sonra yeniden borçları için dava açma hakkına sahiptir. Bu durumda da 10 yıllık süre tekrardan devreye girer.

İcra ve Haciz Zaman Aşım Süresi

Her yıl icra harcı yatırılmak suretiyle açılmış icra dosyaları yenilenmek zorunda olup, aksı durumda borçlu İcra Müdürlüğünden dosyanın geri bırakılmasını talep edebilmektedir. Fakat genellikle bu tarz durumlara çok nadiren rastlanılmaktadır. Ayrıca icranın geri bırakılması borcun ortadan kaldırılmasını sağlamaz. Nitekim kanunlarca bir düzenleme şayet yok ise. İcra dosyasının geri bırakılmasıyla birlikte ev, araba, mülk ve varlıkların üzerindeki icralarda düşmektedir.

Haciz zaman aşımı: Haciz işlemleri borçlunun değerleri ve varlıklarının satışa çıkarılma sürecidir. Haczedilen ev gibi taşınmazlar 1 yıl içinde satışa çıkarılıp satılması gerekmektedir. Yoksa mal sahibine iadesi zorunludur. Ayrıca araç gibi mallar da 6 ay içinde satılmalı ve satışın da tamamlanmış olması gerekmektedir, zira aksı durumda iadesi zorunludur ve masraflar satışa çıkartana kalır.

Zaman aşımı İtiraz Mühleti: Borçluya iletilmiş olan bütün borçlarda zaman aşımına düştüğüne dair bir durum söz konusu olursa bireye tebliğ edilen ödeme emrinden 5 gün içerisinde itiraz hakkı doğduğu için bu hak kullanılabilir.

Birçok borçlu tarafına herhangi bir tebliğ olunmadığını, ödeme emrinin gelmediğini beyan etmektedir. Ancak büyük oranda muhtarlıklara böyle tebliğlerin iletilme ihtimali yüksektir. Bu hal 7201 sayılı kanun gereği muhtarlığa tebliğ gerektirmektedir. Ayrıca ev kapısına tutanakla da yapıştırıla bilmektedir. Bu nedenle iyi kontrol edilmelidir. Yapılan cüzi bir hata büyük olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Muhakkak bir hukukçu avukattan destek alınması tavsiye edilir. Aksi durumda maddi telafisi mümkün olamayan kayıplar söz konusu olabilmektedir.

OKU  Ziraat Bankası Tarım Destekleri

İcra Takibinde Olan Borçlar Zaman Aşımı Uğrar mı?

Kredi veya kredi kartı borcundan dolayı icra takibine düşen borçlar için öncelikle karşılıklı olarak görüşülüp, vadelerde veya peşin ödenmesi için bir karara varılmaya çalışılır. Bu süreç içerisinde herhangi bir söz alınmaması halinde, borcun kapatılması için alacaklının menkul, gayrimenkul ve maaşına haciz işlemleri başlatılır. Banka veya avukatların, alacaklara yönelik herhangi bir işlem yapamaması hallerinde, borçlar kendiliğinden zaman aşımına uğrayacaktır.

Bankalara olan borçların avukatlara yönlendirilmesinin ardından icra dosyası açılması halinde, borçların zaman aşımına uğrama süresi 10 yıldır. Ancak bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor. Örneğin; icra dosyanız açıldı ve üzerinden 4 yıl geçtiğini varsayalım. Bu 4 yılın sonunda dosyanız yenilenirse, 10 yıllık süreç yeniden işleme alınacaktır. Ayrıca süreç içerisinde ara ödemeler yapıldığında, zaman aşımı süresi başlangıç tarihini değiştirecektir.

İcra Dosyası Yenilendiğinde Zaman Aşımı Süresi Ne Olur?

Avukatlık bürolarına düşük ücretlerle satılan ödemesi geciken borçlarınız, icra dosyası açılmasını takiben 10 yıl sonra zaman aşımı gerçekleşiyor. Fakat süreç her dosyanız yenilendiğinde, yeniden tekrar edecektir. İcra dosyanızın her yıl yenilenmesi halinde, bankalara olan borçlar, 20 yıl sonra zaman aşımına uğrayabiliyor.

Borçların zaman aşımına uğrayabilmesi için, kişinin hacze konu olacak mülkiyeti ve mülkü olmaması halinde mümkün oluyor. Düzenli geliriniz olması halinde, avukatlar maaş haczi koyabiliyor. Banka hesaplarınıza haciz konulması halinde, hesaba para yatırmanız veya göndermeniz halinde, otomatik olarak borcunuz için hesaptaki paranıza el konulabilir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı