Bankalar

Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir mi?

Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir mi? Banka hesaplarıma bloke nasıl koyar? Banka maaş hesabıma bloke koymak için ne olması gerekiyor? Her bankada bu kural var mı? Merak ettiğiniz bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Maaş hesabına bloke koyulması işlemleri, resmi mercilerden herhangi bir yasal evrak olmadan ne olursa olsun imkansızdır. Maaş hesabı, bireye ait düzenli gelirin yer aldığı, herhangi bir haksız kazanç barındırmayan, belgelendirilebilen ve bağlı olunan sigorta kurumundan ödeme tutarlarının teyid edilebildiği hesaplardır. öteki mevduat hesapları; paranın deposunın yasal olmayan yoldan elde edilmiş olması, tutum Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)’nin hesapta suç teşkil edebilecek unsurlar tespit etmesi benzer biçimde durumlarda bloke edilebilirken, maaş hesabı kişinin özel, kamu ya da şahsına ait işletmelerde elde etmiş olduğu kazancın yatırıldığı hesaplar olduğundan bu hesaptaki paraların da kullanımı şahsın inisiyatifindedir.

Maaş Hesabına Haciz Oluyor mu?

  • Kişinin bankaya, herhangi bir kuruma veya bir bireye ödenmemiş borcu olması ve bunun mahkeme kararı ile tahsilatının onaylanması durumunda haciz işlemi uygulanır.
  • İcra müdürlükleri tarafınca öncelikli olarak haciz işlemi, birey düzenli bir işte çalışıyor ise maaşına uygulanmak üzere bağlı olduğu sigorta kurumundan denetim edilerek tespit edilen işyeri adresine tebliğ edilir.
  • Çalıştığı firma, maaş haczi mahkeme tebligatını teslim aldıkları ay nihayetinde, maaşının en fazlaca ¼’ü olacak şekilde maaştan kesinti yapar ve kesinti yaptığı meblağı, tebligatta bildirilen ilgili icra müdürlüğünün banka IBAN numarasına EFT/Havale yapmakla yükümlüdür.
  • İcra Müdürlüğü, kesintinin uygulamaması ve icra müdürlüğüne gönderilmemesi ihtiyaç duyulan durumlarında borçtan şirketi sorumlu tutar.
  • Ödenmesi atlanan veya unutulan aylarda borcun biriken meblağı, takip eden ay ne olursa olsun yatırılmalıdır.
  • Maaş haczi kesintisine, borç bitene kadar her ay devam edilir, kişinin maaşına farklı bir icra borcunun daha gelmesi durumunda ise yeni borcun ödenmesine, devam eden borcun bitmesiyle başlanır.
OKU  Bankalar Duyurdu. 3 Banka 25.000 TL Gelir Belgesiz Kredi Verilecek

Maaş Hesabına Kredi Kartı Ödemesi İçin Bloke Koyulması

  • Bankalar, müşterilerinin kredi kartı borçlarının ödenmemesi durumunda gecikme faizi uygularlar.
  • Gecikme faizine rağmen hala ödenmeyen kredi kart taksitleri için ise yasal takip başlatırlar.
  • Bu durumların yaşanmaması için bankalar, bazı yeni uygulamalar geliştirerek ödemelerin düzenli olmasını sağlamayı hedeflerler.
  • Örneğin müşterilerine kredi kartı başvuru işlemleri sırasında kredi kartı taksitlerinin her ay otomatik olarak, vadesiz mevduat hesabından ödenmesi için talimat seçeneğini sunarlar ve onaylatırlar.
  • Müşterilerin verdikleri talimat gereği kredi kartı ödemelerini, maaş hesabına her ay gelecek olan mevduattan banka, her ay otomatik olarak tahsil ederek kredi kartı ödemelerini, müşterinin diğer ödemelerinin önüne almış olur.

Bankaya Olan Borç İçin Bloke Konulabilir Mi?

  • Banka, kendisinden aldığı krediyi ya da kredi kartı taksitlerini ödememiş olan müşterisinin hesabına toplu bir para gelmesi durumunda borcu ödenmesi için hesaplar arasında müşterinin haberi olmadan işlem yapamaz. Bu durumlarda banka müşteri temsilcisi, hesapta mevduat görünmesine rağmen borcun ödenmemesi sebebiyle müşteriyi arayıp hatırlatma yapabilir.
  • Fakat hesaptaki parayı, kesinlikle herhangi bir savcılık kararı ya da icra müdürlüğü tebligatı olmadan bloke edemez.
  • Bankaların, kendi müşterilerinin borcu için yapabileceği yasal uygulama, diğer borç tahsilatları için uygulanan haciz yöntemleriyle aynıdır.
  • Banka, icra müdürlükleri tarafından borcun tahsilatı için gelen tebligatların birden fazla olması durumunda borcun hesaptan tahsil edilmesi için, blokeyi tebligat teslim tarihlerine göre sıraya koyarak yapmalıdır.
  • Bankalar, müşterisinin bankaya olan borcunu kesinlikle önceliklendirerek kendi namına kesemez.

SENETLE KREDİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLA

Borç tahsilatının mutlaka icra müdürlüğü tarafından tebliğ edilen mahkeme kararıyla yapılması esastır. Bankaların, bu işlemi doğru yöntemle uygulamamaları durumunda ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulabilir ya da mahkeme yoluyla bankadan şikayetçi olunabilir. Bu durumda banka, usulsüz kesinti yaptığı tutarı, kişiden alacak borcunun olmasına rağmen geri ödemek zorunda kalabilir.

OKU  ING Bank Faizsiz Kredi Verecek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı