KrediKredi 303 Haberler

Bireysel İhtiyaç Kredisi Kaç Gün Ödenmezse İcralık Olur?

Bireysel İhtiyaç Kredisi Kaç Gün Ödenmezse İcralık Olur? Bireysel ihtiyaç kredisi ne kadar süre sonra avukatlık olur? Kredi takip süreci ne zaman başlar? Yazımızda bulabilirsiniz.

Bireysel İhtiyaç Kredisi Kaç Gün Ödenmezse İcralık Olur? Bireysel ihtiyaç kredisi ne kadar süre sonra avukatlık olur? Kredi takip süreci ne zaman başlar? Bankalar, bireysel ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen müşterilerinin kredi notlarını ve finansal durumlarını kredi vermeden önce detaylı olarak incelerler. Kredi onayı verdikleri müşterilerine bir kredi sözleşmesi imzalatılır ve kredi çekme ve geri ödeme süreçleriyle ilgili tüm şartlar, sözleşmede belirtilmiş ve kabul ediyorsa müşteri tarafından imzalanmış olur.

Kredi Takip Süreci

Kredi çeken müşterinin kredi taksitlerini düzenli ve tam olarak ödenmesi önemlidir. Taksitleri ödenmeyen müşteriler için banka tarafından öncelikli olarak yazılı ve telefonla, kredi borcunun yasal takibe düşeceği uyarısı gelir. Bireysel ihtiyaç kredisi taksitinin 90 gün gecikmesi durumunda yasal takip başlar. Kredi Karşılıkları Yönetmeliği gereği her müşteri ve her tutardaki borç için aynı yasal takip şartları uygulanır. Bireysel ihtiyaç kredisi taksidi ödemesinin gecikmesi sonucu 91. gün, banka müşterisi için icra müdürlüğüne dilekçe verilir ve tahsilatı için müşterinin adresine yasal tebligat gönderilir.

Yasal tebligatta, müşterinin ödenmemiş kredi taksidi, gecikme faizi ve alacaklının avukatlık masrafları tutarının toplamı belirtilerek müşteriye borcunu ödemesi için yasal merciler tarafından belirlenmiş makul bir ödeme süresi tanınır. Bu süre içinde borcun müşteri tarafından ödenmemesi durumunda, borç tutarı varsa banka hesabındaki mevduatlardan ya da bordrolu bir çalışan ise maaşından tahsil edilir.

Banka hesabındaki mevduata, haciz belgesinin tebliğ edildiği ay içinde bloke konulur. Banka hesabında mevduat olmaması durumunda ise çalıştığı işyerine ulaşan tebligattaki tutar, bulundukları aya ait maaşın ilk ödeme gününde yapılmak üzere, maaşının ¼ ‘ü tutarında kesinti yapılır. İşveren tarafından yapılan bu kesinti, tebligatta yer alan ilgili icra müdürlüğünün IBAN numarasına EFT/havale yapılır. Toplam borç tutarı tamamlanana kadar her ay düzenli olarak borçlunun maaşından tahsil edilir.

OKU  En Kolay Kredi ve Kredi Kartı Veren Bankalar

Kredi Takip Süreci Sonrası Yaşanacak Dezavantajlar

Bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çeken müşteriler, kredi taksitleri tamamlanıncaya kadar borçlarını, belirlenmiş son ödeme tarihine kadar ödemekle yükümlüdürler. Bu ödeme tarihinin gecikmesi hem kredi taksitine her gün günlük faiz eklenmesi hem de borçlunun kredi notunun düşmesi demektir.

Peki kredi notu nedir?

Bankalar; kendi ve diğer müşterilerinin finansal bilgilerini, belirli bir yetki seviyesine kadar görebildikleri ortak bir sistem kullanırlar. KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından tutulan bu sistemde, müşterilerin tüm bankalardaki kredi ve kredi kartı borç ödeme düzenleri ve varlık/borç durumları raporlanmaktadır. Bu raporda, müşterilere ödeme düzenlerine göre verilen puanların toplamı müşterinin kredi notunu belirler.

Kredi notunun yüksek olması, banka müşterisinin alacağı kredi miktarını, kredi kartı limitini ve teminat tutarını belirler. Örneğin, bir müşterinin, kredi notuna göre 20.000 TL kredibilitesi varsa ve bir bankadan 10.000 TL bireysel ihtiyaç kredisi çekiyorsa, bu borcu ödenmeye başlanmadan bir diğer bankadan bir ihtiyaç kredisi çekmek istediğinde banka tarafından alınacak olan KKB raporunda, çekilen bir önceki kredi miktarı görülebilecek ve 2. banka müşterisine en fazla 10.000 TL bireysel ihtiyaç kredisi verecektir.

Ödenmeyen kredi tutarlarının da görüldüğü KKB raporları, bankanın borçlu müşterisinin kara listeye alınmasına sebep olabilir, kredi borcunun takibe düşmesi sonucu alınan olumsuz kredi notu 5 yıl boyunca düzeltilemeyecektir. Bu durumda müşteriye yeni bir bireysel ihtiyaç kredisi ya da kredi kartı talebinde olumsuz cevap gelecektir. Buna ek olarak ticari hayatta da ihtiyaç duyulan banka ürünlerinden de faydalanması da riskli müşteriler statüsünde olacağından mümkün olmayabilir. Bu sebeple, bireysel ihtiyaç kredisinin en fazla 90 günlük gecikme süresi aşılmamalıdır.

OKU  Peşinatsız Konut Kredisi Veren Bankalar Devam Ediyor

Kredi303.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı