İş ve ParaSenetle Kredi

Boş Senet Nasıl Doldurulur?

Boş senet nasıl doldurulur? Boş senet doldurma yöntemleri? Senet doldurma yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Şimdi sizlere bu önemli konu hakkında bilgiler vereceğiz. Senet, bir borçluluk halinde alacaklı kişiyle borçlu tarafınca imzalanmakta olan kıymetli ve hukuki bir dayanağa bağlı olan evraktır.

Bu senetlerdeki en önemli unsur ise geçerliliği sadece ulusta değil, uluslararası geçerliliğinin bulunmasıdır. Bir senet kimin ismine düzenlendiyse eğer onun düzenleyen kişiye karşı hakkı mevcut olmaktadır. Borçlu ve alacaklı arasında hazırlanmış olan ve düzgün bir şekilde doldurulmadığı zaman hiç bir hükmü olmayacak olup, senetlerin nasıl doldurulması gerektiği, nelere dikkat edilmesi gerektiği, boş senet doldurulurken dikkat edilmesi gereken püf noktalar hakkında sizlere bu yazımızda bilgi vereceğiz.

Senet Doldurma Maddeleri 2020

  • Ödeme Günü; Senet karşılığında hazırlanmış olan borcun borçlu tarafınca hangi gün ödenecek olduğu konusunda yazılacak olan yerdir. Burasının boş kalması halinde alacaklı istediği zaman alacağını tahsil etme hakkına sahip olmaktadır.
  • Türk Lirası : Borç miktarının yazılacak olduğu kısımdır. Çok önemle belirtmek isterim ki borç miktarı yazılacak olduğu esnada ## işaretleri ile borç miktarının sağı ve solu kapanmalıdır. Çünkü rakamın değiştirilme durumu söz konusu olabilmektedir.
  • Kuruş : Eğer alacak olduğunuz borç tam rakam değilse küsuratlı bir şekildeyse o küsurat miktarını buraya yazıyorsunuz.
  • Senet No : Bu alanın doldurulması zorunlu değildir. Genelde şirketler tarafınca portföy numarasının takibinde kolaylık sağlanmakta olduğu için kullanılmaktadır.
  • Bu bölümün doldurulması kişi yada kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Kişiye ait bir senet ise eğer Muharrer senedimin şeklinde yazılması gerekir. Senet şirket senediyse eğer o zaman Muharrer Senedimizin şeklinde yazılması gerekiyor.
  • Senedin üst bölümünde yer alan ödeme günü tekrar bu bölüme yazılmaktadır.
  • Borçlu kişinin ismi ve soyadının yazılacak olduğu yer vardır.
  • Borç miktarının yazı ile yazılması gereken bir bölüm vardır.
  • Eğer borç kuruşlu bir şekildeyse kuruş tutarı Türk lirası yazısından sonra yazı ile de yazılmalıdır.
  • Borcu olan kişinin ödeyeceğim, şirket olan kişinin ise ödeyeceğiz şeklinde yazması gerekir.
  • Nakden ve Malen yazılacak kısım vardır.
  • Borçlunun borcunu ödemediği zamanda hangi ilin mahkemelerine borcun tahsili için dava açılacak olduğu anlamına gelen kısım vardır. Buraya genelde senedin hazırlanmakta olduğu ilin ismi yazılmaktadır.
  • Bir diğer kısımda borçlu kişiyse eğer eylerim, şirket ise eyleriz şeklinde yazmalıdır.
  • Borçlu kişinin adı, soyad, TC kimlik numarası ve adres bilgilerinin girilecek olduğu yer vardır.
  • Bir diğer kısımda ise borçluya kefil olacak kişinin adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adres bilgilerinin yer aldığı yer vardır.
  • Senedin düzenlenmekte olduğu tarih bölümü vardır.
  • Borçlu kişinin imzasını atacak olduğu kısım vardır.
  • Kefilin imzasını atacak olduğu kısım vardır.
OKU  PTT 2021 Memur Alımı KPSS Puanı Kaç Olacak?

Aşağıdaki videoyu izleyerek de bilgi alabilirsiniz. 

Senet Nasıl Doldurulur?

Ülkemizde yaşanılan maddi sıkıntılar sebebi ile çok sayıda vatandaşımız senet aracılığı ile hizmet almayı veya alış veriş yapmayı tercih etmektedir. Senet, bir çok insanın hayatını kurtarırken bir çok insanın da yanlış kullanmış olduğu takdirde hayatını alt üst edebilecek olan ve aynı zamanda ticari hayatta kullanılan aracı belgedir. Bir çoğumuz eşya satın alırken bir çoğumuz da nakit karşılığı değeri olan bir mal varlığı için senet imzalamayı tercih ederiz. Fakat yapmış olduğumuz bu alışverişin sonucunun ne olacağını kestiremeyiz. Kimimiz o anlık rahata erdiğini düşünürken kimimizde kara kara imzalamış olduğu senedin ödemelerini nasıl yapacağını düşünmektedir. Senet ile yapılacak olan alıverişlerde dikkat edilmesi gereken belli başlı konular bulunmaktadır. Bu konuların başında Senet Nasıl Doldurulur? sorusu yer alırken sırası ile Nelere dikkat edilmelidir? Senet Örneği Nasıl Olmalıdır? gibi soruları da ele alarak değerlendirmek gerekmektedir.

Senet Nedir?

Senet, para kıymeti olabilecek olan kıymetli bir evrak olarak değerlendirmelerin başlangıcında yerini alırken senedin değerlenmesindeki aslolan etkenlerin neler bulunduğunu bilmek gerekmektedir. Senet boş hali ile kullanılamayacağı için onu değerli kılacak olan, üzerindeki yazıları ve imzaları mutlaka belirtmekte fayda olabileceğini düşünüyorum, ek olarak bu konuyu daha net bir halde anlatmak gerekirse, iki kişi içinde imzalanan ve bununla birlikte para değeri olabilen kıymetli bir evrak olarak belirtmek daha doğru bir ifade olarak yerini alacaktır. Bu sebeple yapacağınız alışverişlerde veya alacağınız hizmetlerin karşılığında senet kullanmayı tercih edecekseniz eğer, Senedi nasıl doldurmanız gerektiğini, nelere dikkat etmeniz icap ettiğini kesinlikle ama kesinlikle bilmeniz gerekmektedir. Bu nedenledir ki 2020 yılı içerisinde en sık sorulan bu soruları değerlendirmelerimize alarak siz değerli ziyaretçilerimizin sunumuna çıkardık.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Senet düzenlenirken belli başlı konulara dikkat edilmesi gerektiği gibi aynı zamanda önemli olan bir kaç noktayı da bilmek gerekecektir.

    • Öncelikle alacaklık hakkı bilinmesi gereken en gerekli konulardan birisidir. Bu konuyu açmak gerekirse, senet kimin adına düzenlenmiş ise onu düzenleyen şahsa karşı hakkı bulunmaktadır.
    • İmza ve beyanların bağımsız olması senedin başlıca özelliklerinden bir diğerdir. Senet üzerinde imzası bulunan şahsın tam bir sorumluğunun olduğunu ve bağımsız bir şekilde borcuna sağdık kalacağına dair kağıt üzerinde söz vermiş olması dikkat edilmesi gereken konuların başında yerini almaktadır.
  • Düzenlenen senedin geçerliliğinin bulunması için poliçe kelimesinin senet üzeride geçiyor olması gerekmektedir. Senet düzenlerken veya imzalarken bu konuya özellikle dikkat etmeniz gerekecektir.
  • Senet üzerinde bulunan bilgilerin tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
  • Senedi ödeyen veya ödenecek olan şahsın bilgilerinin bulunması gerekmektedir.
  • Ödeme yeri, ödeme tutarı vade gibi geçerli olan alanların mutlaka doldurulması gerekmektedir.
  • Senedin geçerliliğinin bulunması için imzaların atılması mutlaka gerekmektedir.
OKU  2021 Kars Evde Ek İş İlanları Başvuru

Nasıl Doldurulur?

Günümüzde çok sayıda firma kredi kartı ile taksitlendirme yaparken bir çok firmada elden taksitlendirme yapmaya devam etmektedir. Elden taksitlendirme imkanı sunan firmalar ise alışverişleriniz karşılığında ödenecek olan net tutara ilişkin senet imzalamanız gerektiğini belirtmektedir. Bu sırada aklınızda nasıl dolduracağınıza dair bir fikir yok ise yapacağınız işlem sırası aşağıdaki gibi olacaktır.

  • İlk olarak senedin üzerinde bulunan vade, ödeme tarihi ve ödenecek olan tutar kısımlarını doldurmak ile işe başlayabilirsiniz.
  • İkinci adım olarak senedin üzerinde bulunan noktalama işaretlerini kendinize uydurarak doldurmanız gerekecektir.
  • Son adım ise senedin sol alt tarafında bulunan ödeyecek olan şahsa ait bilgilerin doldurulması gerekmektedir. Yani isim ve soy isim bilgilerinin girilmesinin ardından senedin sağ alt köşesinde bulunan imza kısmına da gerekli olan imzaların atılması ile senet doldurma işlemeni tamamlamış olacaksınız.

Senet Doldurma Örneği 2020 Güncel Şekli

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz senet doldurma işlemlerinin birde görsel hafızamızda yer etmesi açısından 2020 yılı içerisinde geçerliliği kabul edilmiş olan senet örneklerini paylaşmakta fayda görüyoruz. Bu sebeple yapılacak olan senetli alışverişlerinizde karşılaşacağınız senet türüne dikkat ederek nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda size yardımcı olmayı kendimize borç biliriz.

Önemli Olan Konular

  • Senedin ödeme günü: Borcunuzu ödeyeceğinize dair imzalamış olduğunuz senet üzerinde bulunan vade türüne yazmış olduğunuz tarih de ödeme yapmanız gerekmektedir. Eğer senedin üzerinde vade türü yani tarih yazmıyor ise senedin ibraz edildiği an borcun da ödenmesi gerekmektedir.
  • Senet tutarı : Borçlu olan şahsın toplam borcunun ne tutarda olduğunu gösterirken aynı zamanda bu tutar karşılığına yazılan rakamın para birimini de belirtmek gerekmektedir. TL olarak kesilen senetler euro veya dolar olarak da kesilebilmektedir. Para birimi neyi gösteriyorsa senedin ödendiği gün kura bakılarak ödenecek olan para cinsine göre çevrilir ve ödeme yapılır.
  • Ödeme gününün yazı ile yazılması: Nedeni ödeme yapılacak olan günün teyidini sağlamak amacı ile yani doğruluğunu kontrol etmek amacı ile yazı ile yazılmış olması daha makbul olacaktır. Karışıklık olmaması açısında da oldukça önemli olan bu konu rakamla ve yazı ile yazılması durumunda ödeme günü olarak geçerli olan tarihi belirler.
  • Hamil: Alacaklıyı ifade eden bu tabir senedin kime ödeneceğini belirlemek açısından kullanılması doru olarak görülmüş olan bir kelimedir.
  • Tutarın yazı ile yazılması: Senet üzerinde belirtilmiş olan tutarın teyidi açısından yani doğruluğu açısından bir kez de elle yazılmasının daha doğru olabileceği ve karışıklıkların önüne geçilebileceği düşünülmüştür.
  • Malen yada nakden: Senet üzerinde yerini alan bu kısım borç sebebinin ne olduğunu gösteren alandır. Düzenlenmiş olan senet mal veya herhangi bir hizmet karşılığında düzenlenmiş ise malen kelimesi kullanılırken, senet nakit para için düzenlenmiş olduğunda ise nakden kelimesinin kullanılması gerekmektedir. Bu kısımın doldurulması ispat açısından önem taşırken hiç bir zorunluluğunun bulunmaması da dikkatleri çekmektedir.
  • Borçlu: Senet üzerinde bulunan tutarı ödemek zorunda olan şahsın isim ve soy isminin bulunması gerektiği gibi aynı zamanda diğer bilgilerinin de yazılmasının gerekli olduğu alandır.
  • Düzenleme tarihi ve yeri: Bu kısım senedin geçerliliği açısından oldukça önemli olmaktadır. Senedin düzenlenme yeri ve tarihi yazılmamış olduğu takdirde borçlu olan şahsın esas adresi dikkate alınacaktır. Fakat borçlu olan şahıs da adres bilgilerini vermemiş ise senet geçersiz olacaktır. Bu sebeple de senedin düzenlendiği yer ve ne zaman düzenlenmiş olduğu oldukça önemlidir.
  • İmza: Senedin olmazsa olmazlarındandır. Yani senedi kıymetli evrak yapan asıl unsur atılan imzalardır. Bu alana borçlunun imzasının atması gerekmektedir. Eğer elinizde bulunan senet şirket adına ise tek imza atılmalıdır. Bunun sebebi ise, atılacak olan ikinci imzanın, borcun imza sahibi adına kişiselleştirilmesi anlamını taşıması anlamını ifade edecektir. Bu durumun, kanunen de hükmünün değişmeyeceğini dip not olarak geçmek istiyorum
OKU  2021 Kırklareli Evde Ek İş İlanları Başvuru

Sahte Senet Nasıl Anlaşılır?

Senedin sahte olup olmadığını anlamak için bir bankaya giderek yardım alabilirsiniz böylece kendinizi de garantiye almış olusunuz. Ülkemizde son dönemlerde yapılan dolandırıcılıkların haddi hesabı olmadığı gibi sahte imzalı senet vererek de insanları dolandırmanın peşine düşen çok sayıda sahtekar bulunmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için oldukça dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Kefilli Senet Nasıl Doldurulur?

Senet doldurmak oldukça basit bir iştir sadece dikkat etmeniz gereken ve oldukça önemli olan belli başlı konuların üzerinde durmanız gerekecektir. Yukarıdaki paragraflarda nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hangi adımlarla ilerlemeniz gerektiğini belirtmiştik, Peki kefilli senet nasıl doldurulur diyorsanız eğer burada da izleyeceğiniz yol birebir aynı olacaktır. Kefilli senet doldurma işleminiz de tek fark olarak borçlunun isminin yazıldığı bölüme kefil olacak olan şahsında adının, soyadının yazılması ve aynı zamanda T.C bilgileri ile adres bilgilerinin de belirtilmesi gerekecektir. Fakat senetlerde kefil belirtmek zorunlu değildir. Eğer uygun görülürse kesinlik açısından bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca kefil olan şahsında imzasının senet üzerinde bulunması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı