Devlet DestekliKredi

2022 Damlama Sulama Kredisi Nasıl Alınır?

Damlama Sulama Kredisi Nasıl Alınır? Damlama sulama devlet destekli olarak veriliyor mu? Damlama sulama yöntemiyle tarım yapmak sera, bağ veya bahçelerde pek maliyetli olmasa da açık arazide ve tarlalarda pek çok kurulum gerektirdiğinden kredi alınmasını gerektirmektedir. Modern basınçlı sulama olarak da bilinen damlama sulama kredisi Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilmektedir.

Damlama sulama kredileri damla yağmurlama, mikro damla yağmurlama, düşük basınçlı sondaj sulaması ve bunlarla ilgili alanlarda verilmekle birlikte kuyu açımı, suyun tarlaya taşınması için de sağlanmaktadır.

Ziraat Bankası Damlama Sulama Kredisi 2020

Ziraat Bankası sulama kredisi hem düşük faizli olması hem de sulama sistemleri dışında masrafları da kapsaması nedeniyle diğer banka kredilerinden öne çıkmaktadır. Ziraat damlama sulama kredisi:

  • Bitkinin gelişmesi için gerekli olan, yağmurla karşılanmayan suyun kuyulardan tarlaya taşınması için gerekli sulama sisteminin kurulması,
  • Sulama sisteminin otomasyonunu sağlayan teknolojik teçhizatın alınması,
  • Modern basınçlı sulama uygulaması ile ilişkili olan derin kuyu açımı, elektrik sistemlerinin kurulması alanlarını kapsamaktadır.

Sulama Kredisi Nereden Alınır, Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ziraat damlama sulama kredisi başvurusu için tek yol Ziraat Bankası şubelerine gitmektir.  Ziraat bankası şubelerine ÇKS kayıt belgesi, nüfus cüzdanı, tarlaya ait tapu kaydı ve kira kontratı, kredi teminatlarına ilişkin belgeler, kurulmuş işletmenin son 3 yıla ait bilançosu ile gitmek başvuru yapmak için yeterlidir. Ziraat Bankası’nın başvuru için aradığı şart, üretim yapılan konunun uygun olması ve Bakanlar Kurulu kararlarındaki kriterlerin sağlanmasıdır.

Modern Sulama Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Damamla sulama kredisi veren bankalar yalnızca Ziraat Bankası ile sınırlı değildir ve Vakıfbank, Halk Bankası, Şekerbank, QNB Finansbank tarafından damlama sulama kredisi verilmektedir. Bu krediler arasından öne çıkan Finansbank modern sulama kredisini kullanmak için Finansbank şubelerine:

  • TC kimlik kartı fotokopisi,
  • Çiftçilik faaliyetleri yapıldığına dair belge (ÇKS belgesi de olabilir),
  • Son 2 yıla ait faturalar,
  • İpotek verilecek gayrimenkulün tapusu ile gidilmesi yeterlidir.
OKU  20 Bin TL Nakit Varilecek, Son Dakika Açıklaması Umut Oldu

Tarım Kredi Kooperatiflerinden Damlama Sulama Kredisi Nasıl Alınır?

TKK damlama sulama kredileri 2016 yılında çıkan bir kararname ile isteklerini bir dilekçe ile ibraz eden her çiftçiye verilmektedir. Damlama sulama kredisi kullanmak isteyen çiftçiler ÇKS’ye üye olmak zorundadırlar. ÇKS’ye üye olduktan sonra çiftçi, damlama sulama bilgi formunu doldurmalıdır. Bu forma https://www.tarimorman.gov.tr adresli Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinden ulaşılabilir. Form, bölgedeki il tarım müdürlüklerinden de elde edilebilir. Bu belgelerde başvuru sahibine ait:

  • Adı ve soyadı,
  • TC. kimlik numarası,
  • İşletmesinin faaliyet gösterdiği il, ilçe ve köy,
  • Uygulamayı düşündüğü sulama yöntemi,
  • Arazisinin parsel numarası,
  • Parsel alanı (dekar cinsinden) ve koordinat bilgileri girilmelidir.

Bu formdan iki adet doldurulup bulunulan bölgedeki Tarım Kredi Kooperatifi’ne teslim edilmelidir. Kooperatif bu formlardan bir tanesini saklarken diğerini bölgede faaliyet gösteren tarım müdürlüğüne teslim edecektir. Kredi ile alınacak sulama makineleri ve sulama teçhizatları tarım il müdürlüklerine bildirilmek zorundadır çünkü bu teçhizatların sulama tebliğ namesine uygun olmadığı tespit edilirse kredi verilmeyecektir. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra 1 hafta içerisinde damlama sulama kredisi kullanılmaya başlanabilir.

Damlama Sulama Ve Sondaj Sulaması İçin Devlet Hibesi

Damlama sulama hibesi devlet tarafından, sulama giderleri ve teçhizat masraflarının %50’si şeklinde ödenmektedir. Damlama sulamanın dışında tamburlu sulama, lineer sulama, yüzey altı damla sulama sistemlerinin kurulumu için verilen hibeye Tarım Kredi Kooperatiflerinden başvurulabilir.

Damlama sulama için devlet hibesi 1.000.000TL’ye kadar ulaşana masraflar için %50 oranında verilmektedir. Bu da demektir ki çiftçi devletten 500.000TL’ye varan hibe alabilmektedir. Bu hibe için başvuru formunu doldurduktan sonra Tarım Kredi Kooperatiflerine gitmek yeterlidir.  Başvuru şartları ise:

  • ÇKS’ye kayıtlı olmak,
  • Kendi arazisine sahip olmak veya 3-5 yıllığına bir arazi kiralamak,
  • Son 10 yıl boyunca başka bir tarım desteği almamış olmak,
  • Kamuya ait arazi sahiplerinin tarımsal üretim yapabileceklerine ilişkin belge ibraz etmeleri,
  • Mal ve makine alımlarının başvuru dosyasında belirtilen şekilde yapılması şeklindedir.
OKU  Son Dakika, İki Bankadan Açıklama, Resmi Olarak Ödeme Yapılacak

Bu şartları sağlayan çiftçinin malzeme alımlarında kendi başına ödemesi gereken ve hibe kapsamında olmayan masraflar da vardır. Malzemenin referans fiyat farkı, mal alımındaki KDV toplamlarının yarısı çiftçi tarafından ödenmesi gereken masraflardır ve damlama sulama kredisi kapsamına girmemektedir.

Sondaj Kredisi Nasıl Alınır?

Sondaj ve damlama sulama kredisi tarımla ilgilenen çiftçilerimize mali destek sağlamak amacıyla verilen bir kredi projesidir. Bu kredilerin genel adı sulama kredileri olarak isimlendirilir, sondaj bilindiği gibi toprağa delik açarak su çıkartılması işlemidir.

Bu işlem sırasında arazinin durumu ve yapısına göre kayaları parçalama gibi zor işlemler de gerekebilir. Su sondajı için gerek düz toprakta gerekse kayalarda delik açmak suretiyle sondaj yapılabilmektedir. Ama bu sondajın da belli bir maliyeti vardır. Bunun için oldukça maliyetli sondaj makinelerini kullanmak gerekiyor, çok çeşitli yapılarda olan sondaj makineleri, darbeli sondaj makinesi, kızaklı sondaj makinesi, özel amaçlı sondaj makineleri kombine şekilde çalışan sondaj makineleri, rotary sondaj makineleri gibi çeşitli yapılarda su çıkaracak makineler mevcuttur.

Sulama işleminin yapılabilmesi için bu tür sondaj makinelerine ihtiyaç vardır. Bankalar ve devlet destekli krediler vatandaşlara bu makinelerin alımında kolaylık sağlamak amacıyla mali destek sağlamaktadır. Devletin anlaşmalı olduğu çeşitli bankalardan sondaj kredisi adı altında Kredi çekilerek bu makineleri temin edebilirsiniz, tarlalarınızı sulayabilir ve ürünlerinizden maksimum verim elde edebilirsiniz. Sulama kredisi ya da sondaj kredisi almak için nereye başvurmalıyım diye düşünen çiftçiler için birkaç yol var. Devletle anlaşmalı olan bankalar arasında Vakıfbank Ziraat Bankası ve Halk Bank gibi bankalar bulunmaktadır. Çiftçiler bu bankalardan sondaj kredisi ve/veya sulama kredisi talep edebilirler.

kredi303.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı