İş ve Para

Defineci Nasıl Olunur? Define aramak için şartlar nelerdir? Definecilik yasal mı?

Defineci Nasıl Olunur? Define aramak için şartlar nelerdir? Definecilik yasal mı? Define aramak istiyorum diyenler için hazırladığımız bu yazımızda Defineci Nasıl Olunur? hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Sizde eğer define işi yapmak istiyorsanız devletin bundan haberi olması gerekmektedir.

Define çoğunlukla toprak altında kalmış eski zamanlara ait olabilmekle beraber yeni olma niteliği de taşıyan maddi kıymeti olan her şeydir. Tabi sadece toprak altında kalan şeyler gömü olarak adlandırılamaz. Denizlerde yahut eski harabeliklerin taşları içinde da bulunabilmektedir. Defineci ise bu maddi değer taşıyan nesneleri çeşitli aletlerle veya aletsiz arayan çıkaran bundan çıkar sağlayan kişilerdir. Yazının en başlangıcında şunu belirtelim ki Türkiye Cumhuriyeti yasalarına bakılırsa devletten izinsiz gömü aramak kabahattur.

Definecilik çok eski zamanlardan bu yana süregelmiştir. Çünkü insanlık tarihi çok eski olduğundan dolayı insan elinden çıkma kıymetli metalarda en az insanlık tarihi kadar eskidir. Eskiden daha çok çeşitli haritalar üzerinde meydana getirilen çalışmalar sonucundan çağdaş ekipmanlar kullanılmadan kazma kürekle meydana getirilen definecilik günümüzde daha modern makine ve ekipmanlarla yapılmaktadır.

Define Aramak İstiyorum

Defineci olmak için çeşitli metotların ve alet ekipmanların kullanılmasının bilinmesi gerekmektedir. Bunları sırasıyla belirtelim:

defineci-nasil-olunur– Defineci olmak için bu mevzuda bilinçli olmak gerekmektedir. şu demek oluyor ki definecilik işi devletten izin alınarak yapılmalıdır. İzin T.C. Kültür ve gezim Bakanlığı il müdürlüğüne verilen bir istekçe ile alınır. Gömü aranacak yerin fotoğrafları eklenmiş olur gerekli bilgiler verilir. Kültür bakanlığı ile birlikte Gümrük, Maliye ve İçişleri bakanlığı temsilcileri kazıya iştirak ederler. İştirak edenlerin yevmiyelerini arayıcı karşılar. Aranılan arazi hazinenin ise bulunan definenin yarısı arayıcıya verilir. Arazi başkasına ait ise bulunanın yüzde kırkı arayıcıya, yüzde onu arazi sahibine verilir.

Defineci Nasıl Olunur? (Yasal mı?)
Defineci Nasıl Olunur? (Yasal mı?)
  1. Definecinin tarih bilgisi iyi olmalıdır. Bu hedefe erişmesinda önemli bir basamaktır.
  2. Özellikle Anadolu topraklarına kadim medeniyetler gömü ve defineler için kayalara veya benzer bölgelere kalıcı manada işaretler bırakmışlardır. Bu daha çok sürgüne giden veya harpa giden kişilerin geri döndüklerinde hazinelerini bulmaları içindir. Bundan dolayı iyi bir defineci bu işaretlerin dilinden anlamalıdır. Bununla ilgili piyasada kitaplar bulunmaktadır.
  3. gömü aramadaki en önemli ekipmanlar GPS, maden arama detektörüdür. Bir definecinin bunların kullanımını iyi bilmesi gerekir. İyi bilmek için de eğitimlerinin alınması önemlidir.
  4. gömü bulunan yerden kimi vakit sondajla kimi vakit klasik kazma yöntemiyle meta çıkartılabilir. Bunun için definecinin dikkatli olması, zamanı eserlere zarar vermemesi ve güvenlik önlemini alması gerekir. Birçok defineci bu aşamada zarar görmüş yada başkalarına zarar vermiştir.
  5. Ülkemizde çok yaygın olan defineciliğin altın kuralı zarar vermeden ve kanunlara uyarak bu işi yapmaktır. Çünkü toprak altından çıkartılan her tarihi madde bu ülkenin zenginliğidir.
OKU  Bartın Üniversitesi Personel ve Akademik Alımı

Gömü İşareti Nedir ?

Define konularında gömü işareti çözümü en zor olandır. Define işaretleri sakladığı varlıkları, değerleri herhangi bir tehlikeye karşı korumak ve sonrada gelip almaya yarayan şifreleme düzeneği ile beraber bir çeşit ifade ve bir dildir. Bunlar oyma kabartma ve boyalama şeklinde günümüze kadar ulaşmıştır.

Kayalara meydana getirilen her figürün motifin kesinlikle bir anlamı vardır. Anlamsız manasız hiçbir emek sarf edilemez. Sadece her kaya damgası da gömü için değildir. Bu günkü mezarların üstünde yakılan mumlar şeklinde biz buna mumyalık desek daha mantıklı olacak. Kare veya dikdörtgen oymalarda aynıdır.

Dedektörle Altın, Define, Hazine Aramak Yasal mıdır?

Ömür boyu çalışmak zorunda olmak yerine kısa yoldan parayı bulmak, zengin olmak çoğu insanın hayalidir. Bu hayal insanoğluı şehir yaşamında şans oyunlarına yönlendirirken, kırsal bölgelerde altın, gömü aramaya sevketmektedir. Çoğumuzun köylerimizde yahut civar köylerle ilgili altın arama, altın bulma hikayelerini, altın efsanelerini işittiğimiz olmuştur. Gömü aramak bir yandan zenginliği aralayan bir kapı şeklinde görünse de, çoğu define avcısı bunu hobi olarak da yapıyor. O maceranın içinde bulunmak çoğu ferdin hoşuna gidiyor. Bu yazıyı yazmadan önce çeşitli kaynaklardan define aramayla ilgili bilgiler edindim, fakat hepsini buraya yazmak mümkün görünmüyor. Daha çok bizi ilgilendiren kısmıyla, yasallığıyla ilgili detayları paylaşmaktan yanayım.

Altın arama teknikleri çok eski zamanlara dayanır. İzler, işaretler, haritalar, daha önce orada yaşamış toplulukların yaşayış tarzları gibi birçok data altın arama tekniklerinde kullanılmıştır bugüne dek. Birinci esas, tespit etmektir. Kimse rastgele yerleri kazıp boş yere efor sarfetmek istemez. Sağlam bilgilerle arayıp, tespit edip, sonra kazma işlemi yapılır. Teknoloji geliştikçe define arama ile ilgili yöntemler de gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda ortaya çıkan ve çokça satılan altın arama cihazları, bugünlerde çok daha gelişti ve define avcılarının işini kolaylaştırdı. Bu dedektörlerle uzun uzun ayar yapmak artık tarihe karışıyor. Yeni nesil altın arama dedektörleri toprağı, araziyi otomatikman algılayıp sizin cihazı arazide gezdirmenizi bekliyor. Kameralı altın arama dedektörlerini de bulunduran bu yeni nesil dedektörlerde artık yanılma payları oldukça düştü.

OKU  2021 Adana Evde Ek İş İlanları Başvuru

Buraya kadar her şey definecinin istediği şeklinde gelişiyor. Peki bu işin yasal boyutu nedir? Türkiye sınırları içerisinde altın aramanın cezası vs.. Var mıdır?

Öncelikle gömü arayabilmek için izin almak gerekmektedir. İzinsiz define aramak kabahattur. İzinsiz gömü araştıranlar 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağı kanunda belirtiliyor. (İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar: Madde 74-(Değişik: 08/02/2008 tarih, 26781 sayılı R.G.5728 S.K./416.Mad).
Bu kanun dedektörle ya da dedektörsüz aramaları bununla beraber kapsıyor. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan husus “izinsiz gömü aramanın” suç olduğu. Yani izin alınabildiği takdirde altın, gömü aramak yasaldır.

Peki Gömü (Altın) Aramak için Nasıl ve Nereden izin Alınır?

Gömü aranacak ya da kazı yapılacak bölgeye en yakın müze müdürlüğü yada mülki amirliğe giderek lüzumlu izni almak mümkündür. Müracaat için dilekçe, bölge haritası ve aranacak bölgenin konumu gibi belgeler istenecektir. Bunlar sağlandıktan sonra kısa bir süre sonrasında konum değerlendirilecek ve uygun görülürse gerekli gömü arama izni verilecektir. İzinle beraber yanınıza gözetmen işyar verilir ve memurun gmeşhurk harcamaları tarafınızdan karşılanır. Define bulursanız eğer arazinin hazineye ilişkin olması ya da özel mülk olmasına gore belli bir hisse alırsınız. Eğer hazineye ilişkin araziyse definenin %50’si size verilir. Özel arazide ise definenin %40’ı verilir size.

Ulaşılan sonuca göre; izinsiz gömü aramak kabahattur, yasada cezası vardır, hapis cezasına çevrilebilir. Yasal yollardan gömü arama izni alınabilir, hazine bulunduğunda ise yaklaşık olarak hazinenin yarısı alınabilir.

Define İşaretiNasıl Çözülür ?

Gömü konuları; senelerden beri gelen tecrübeler gömülerin çoğunun kayaların içi oyularak kaya içine ve toprak altına sakladıklarını göstermektedir. İnsanlar yaşadıkları topraklar üzerinde sürekli bir takım izler bırakırlar ve bırakmaya da devam etmektedirler. İşaret çözmede önce gereksinim duyulan şey; görülen rastlanılan figürün gömü olup olmadığıdır, kayalar üzerine meydana getirilen bir ekip şekiller iş olsun diye yapılmamıştır bu tarz şeylerin birer amacı vardır.

OKU  2021 Kırşehir Evde Ek İş İlanları Başvurusu

Nasıl Ganyan Bayi Olunur?

Senetle Kredi ve Para Veren Yerler

75.000 TL Bayram Kredisi Veren Bankalar

Gömü işareti çözümüne başlamak için öncelikle işareti tanımanız ve işaret üzerinde belli araştırmalar yapmanız gereklidir. Bazı işaretler son nokta işareti olup gömüsü derhal yanında olabilir, bazı işaretler ise mesafe veren işaretlerdir definenin ne kadar uzaklıkta bulunduğunu belirten işaretler. Bazılarıda direk gitmeniz ihtiyaç duyulan dere yada tepe benzer biçimde belirli bölgelerden bahseder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı