Devlet Destekli

2021 Devlet Destekli Fide Başvurusu

2021 Devlet Destekli Fide Başvurusu nasıl yapılır? Devlet desteği ile fide almak için şartlar nelerdir? Devlet destekli olarak verilen fideler hibe mi? Sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz. Bir önceki yazımız olan Devlet Destekli Tarım Ürünleri sayfasına giderek bu konu hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Fide hibe desteği, tarım sektöründe çalışmak isteyenlere sağlanan devlet desteklerinden biridir. Ülkemizdeki ziraat alanlarının etken bir halde kullanılmasını sağlamak adına çeşitli tarım destekleri verilmektedir. Kırsal alanlara dönüş yapan ve meyve bahçesi oluşturmak isteyenlere fidan ve fide yetiştiriciliğinde destek verilmektedir. Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca verilen sertifikalı fidan desteği 2021 yılı fırsatına, gerekli şartları elde eden hepimiz başvurabilir.

2021 Köye Dönen Çiftçilere Hibe ve Kredi

Özellikle de genç çiftçilerin desteklenmesini sağlamak adına Köye Dönüş Projesi oluşturulmuştur. Köylerine dönmek ve meyve yetiştiriciliği yapmak isteyenler, projelerini sunarak desteklerden faydalanabilir. Devlet desteği ile 30 bin TL hibe alınabilmektedir. Hibe desteği alan çiftçilerin herhangi bir geri ödeme yapmaları da söz konusu olmamaktadır. Hibe yerine krediden faydalanmaya hak kazananlar ise 100 bin TL’ye kadar kredi kullanabilir. Faizsiz olarak verilen kredinin geri ödenmesi gerekmektedir.

2020 Devlet Destekli Fide Başvurusu
2021 Devlet Destekli Fide Başvurusu

2021 Projeler Nasıl Olmalı?

Meyve bahçesi ile ilgili projesi olan herkese destek verilmemektedir. Projelerin yeterli büyüklükte olması ve bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Tarım Bakanlığı fidan desteği için projelerde bulunması gereken unsurlar şu şekildedir:

  • En az 10 dekar olan bir alanda, bodur ve yar bodur olmayacak şekilde en az 250 adet sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemi olmalıdır. Proje, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi olarak tasarlanmalıdır.
  • En az 10 dekar olan bir alan için hazırlanabilecek diğer proje ise, bodur ve yarı bodur olmayan en az 250 adet sertifikalı fidan ile etrafı tel dikenli kafes tel ve direkle çevrili olmakla birlikte pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesidir.
  • En az 6 dekar alan söz konusu ise, en az 500 adet yarı bodur sertifikalı fidan olmalıdır. Basınçlı sulama sistemi, etrafı tel dikeli kafes tel ve direk ile çevrili ve askı sistemi ya da terbiye sistemi ile pülverizatör ya da çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi olarak tasarlanmalıdır.
  • En az 4 dekarlık bir alan için en az 800 adet bodur sertifikalı fidan alınmalıdır. Basınçlı sulama sistemi ve askı sistemi ya da terbiye sistemi ile pülverizatör ya da çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi olmalıdır.
  • En az 5 dekarlık bir alan için en az 1250 adet sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli ya da etrafı tel ve direk ile çevrili ve askı sistemi ya da terbiye sistemi ile pülverizatör içerikli bağcılık projesi geliştirilebilir.
  • En az 4 dekarlık bir alan için proje tasarlamak isteyenler en az 2000 adet sertifikalı fidan ile askı sistemi ya da terbiye sistemi ile pülverizatör ya da çapa makinesi içeren ahududu yetiştiriciliği projesi tasarlayabilir.
  • En az 4 dekarlık bir alanda olmak üzere en az 1500 adet sertifikalı fidan ile askı sistemi ya da terbiye sistemi ile pülverizatör ya da çapa makinesi içeren bir böğürtlen yetiştiriciliği projesi tasarlanabilir.
  • En az 5 dekarlık bir alan için hazırlanan proje, en az 250 adet sertifikalı fidan ile askı sistemi ya da terbiye sistemi ile pülverizatör ya da çapa makinesi içerecek şeklide kivi yetiştiriciliği üzerine tasarlanabilir.
  • En az 5 dekarlık bir alanda çilek yetiştiriciliği yapmak isteyenler ise en az 20.000 adet sertifikalı fide içerecek şekilde, basınçlı sulama sistemi ile kapama malçlı ve pülverizatör içeren bir proje tasarlamalıdır.
OKU  Esnaf kefalet kredisi nasıl alınır? Esnaf kefalet kredileri için başvuru şartları nedir?

Fidan yetiştiriciliği devlet desteği başvurularında bu projelerden biri ile başvuru yapılması gerekir. Sıralanan projeler, Milli Tarım Projesi’ne dahil edilmiştir. Yalnızca bu şekilde hazırlanan projeler için meyve bahçesi hibeya da kredi destekleri verilmektedir.

Fidan Desteğinden Yararlanacakların Alacakları Miktarlar

Destek alınan fidan türlerine göre ödenecek miktarlar değişmektedir.

  • Bodur meyve fidan türleri için 400 TL,
  • Yarı bodur meyve fidan türleri için 350 TL,
  • Bağ ve diğer meyve fidanları için 280 TL,
  • Zeytin fidanlarının yağlık çeşitleri için 150 TL,
  • Narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme için 250 TL,
  • Virüsten ari fidanlara 100 TL,
  • Sertifikalı çilek fidesi için 350 TL destek ödenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı