Devlet Destekli

Devlet Tarafından Verilen Tarım Ürünleri

Devlet Tarafından Verilen Tarım Ürünleri nelerdir? Devlet destekli tarım ürünleri almak için şartlar nedir? Hangi ürünleri devlet destek olarak vermektedir. 2021 yılında bu destekler için başvuru nasıl yapılır? Sizlere yazımızda bu konu hakkında bilgiler vereceğiz. 

Tarım ürünlerine devlet desteği projeleri, her geçen yıl daha fazla ilgi görmektedir. Tarım sektöründe çalışarak geçimini sağlamak isteyenler, verilen destekler ile istedikleri tarım tesislerini oluşturabilmektedir.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 941 havza başında destek sağlayacak. Tarım destekleri 2021 yılı desteklerinin hangi tarım ürünlerine verileceği de liste şeklinde yayınlandı. Destek verilecek ürünlerin karar verilmesinde, her havza için çeşitli analizler gerçekleştirildi. Toprak, iklim, topografya, verim, su durumu gibi faktörler incelendikten sonra, yetiştirilmeye en uygun ve verimli bir hasat elde etmeye en elverişli tarım ürünleri belirlendi.

Devlet Tarafından Verilen Tarım Ürünleri
Devlet Tarafından Verilen Tarım Ürünleri

Destek Verilen Tarım Ürünleri Listesi

Devlet tarafından verilen tarımsal destekler ve hibelerden yararlanmak isteyenler, listelenen tarım ürünlerinden herhangi birinin yetiştiriciliğini yapabilir.

  • Buğday
  • Arpa
  • Çavdar
  • Çeltik
  • Tane mısır
  • Tritikale
  • Yulaf
  • Mercimek
  • Kuru fasulye
  • Nohut
  • Pamuk
  • Soya
  • Yağlık ayçiçeği
  • Kanola
  • Aspir
  • Çay
  • Fındık
  • Yağlık Zeytin
  • Yem bitkileri

2021 tarımsal desteklemelerin verileceği tarım ürünleri incelendiğinde, yetiştirilmesi çok zor olmayan ve ülkemizde en çok kullanılan tarım ürünleri olduğu görülebilmektedir. Verilen desteklerin kullanımından kesin sonuç alınabilmesi için yetiştirilmesi kolay olan ve hasatlarında risk ihtimali bulunmayan bitkilere yer verilmektedir. Bu sayede, devlet bütçesinden ayrılan desteklerin boşa gitmesi önlenmektedir.

Devlet Tarafından Tarım Sektörüne Sağlanan Destekler

Tarım sektöründe çalışanlar hibe ya da kredi desteklerinden faydalanabilmektedir. Verilecek hibe ve kredilerin miktarı, kurulacak ya da geliştirilecek olan işletmeye göre değişiklik gösterilebilir. Ekimin yapılacağı alanın büyüklüğü de miktarın belirlenmesinde etkili olmaktadır. Projenin ikna edici olmasına da özen gösterilmelidir. Gerçekleştirilebilme ihtimali düşük olan projelere destek verilmemektedir. Devlet tarafından destek almaya hak kazanan kişilere, 30 bin TL ile 50 bin TL arasında hibe desteği verilmektedir. Hibeler, geri ödemesiz desteklerdir. Kredi kullanmaya hak kazananlar ise daha yüksek miktarlarda destek alabilir ancak kredilerin geri ödenmesi gerekmektedir. Çiftçilerin kredi ödemelerinde kolaylık sağlamak adına, belirli bir süre ödemem yapmama hakkı da tanınmaktadır.

OKU  KOSGEB 3 Yıl Geri Ödemesiz ve Faizsiz 75 Bin TL Kredi Veriyor!

DEVLET DESTEKLİ TARIM KREDİSİ

Tarım Desteklerine Başvuru Nasıl Yapılır?

Devlet tarafından verilen tarım desteklerinden faydalanmak isteyenler, bulundukları ildeki Tarım Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır. Başvuru sürecinde, destek ile gerçekleştirilmek istenen projenin hazırlanması gerekir. Projenin ayrıntılı bir şekilde hazırlanması ve uzun vadede kar getireceği konusunda ikna edici olması gerekir. Başvurular alındıktan sonra, Müdürlük bünyesinde görev alan iki görevli, ekim yapılacak alanı kontrol etmek için ziyarette bulunacaktır. Bu kişilerden de onay alındıktan sonra destek verilmektedir.

Tarım hibe desteği için gelen başvurular, daha ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Sınırlı sayıda kişiye hibe desteği verildiği ve hibenin de geri ödemesi alınmayacağından, ülke ekonomisine en çok katkıda bulunacak projeler seçilmektedir. Tarım kredi desteği alma ihtimali, hibeden daha yüksektir. Tarım kredi desteğinden faydalananlar, verilen vade süreci içerisinde krediyi geri ödemek zorundadır. Devlet tarafından verilen kredilerin, bankalardan verilen kredilere göre en önemli avantajı faiz oranının sıfır olmasıdır. 100 bin TL kredi kullanan bir çiftçinin geri ödemesi gereken toplam tutar da 100 bin TL’dir. Herhangi bir faiz uygulanmamaktadır. Çiftçilerin hasat dönemleri de göz önünde bulundurularak ödeme planları oluşturulmakta ve çiftçilerin kredi ödemesinde sıkıntı çekmemeleri için esnek ödeme planları hazırlanmaktadır.

Tarım Kredisi ya da Hibe Alma Şartları Nelerdir?

Kredi kullanmak isteyenlerin teminat göstermeleri gerekmektedir. Taşınmaz mülkler teminat olarak gösterilebilir ya da kefil kullanılabilir. Tarım sektöründe çalışan herkes bu desteklerden faydalanabilir. Hibe desteklerinde, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişilerin başvurularına öncelik tanınabilmektedir. Gençleri de tarım sektöründe çalışmasını sağlamak ve üniversite mezunu işsiz oranını azaltmak için bu kişilere öncelik tanınmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı