SGK SSK

Doğum Parasını Ücretsiz İzin Etkiler mi?

Doğum Parasını Ücretsiz İzin Etkiler mi? Ücretsiz izin alanlar doğum parasını etkileyip etkilemediğini konuşmaktadır. Doğum parasını ücretsiz izin etkiler mi sizlere bu yazımızda bunun bilgisini vereceğiz.

Doğum Parasını Ücretsiz İzin Etkiler mi? Ücretsiz izin alanlar doğum parasını etkileyip etkilemediğini konuşmaktadır. Doğum parasını ücretsiz izin etkiler mi sizlere bu yazımızda bunun bilgisini vereceğiz. Sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bize sorabilirsiniz.

Doğum Parasını Ücretsiz İzin Etkiler mi?

Ücretsiz izin doğum parasını etkiler mi sorusunun cevabı evettir. Ücretsiz izin doğum parasını etkiler. Nedeni ise sigortalılık durumuyla alakalıdır. Doğum yapacak kadın ücretsiz izne çıktığı zaman primin yatmaması söz konusudur. Doğum parası hakkından yararlanabilmek için ise doğum yapan kadın işçinin sigorta priminin yatıyor olması yani çalışıyor olması gerekmektedir. Anlaşmalı ücretsiz izin kullanıldığı zaman işverenin prim yatırma yükümlülüğü olmadığı için ücretsiz izin doğum parasını etkiler.

Doğum Parası Ne Zaman Ödenir?

Doğum yapacak kadın işçinin doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni hakkı vardır. Bu doğum izni süresince doğum yapacak kadın işçi için geçici iş görmemezlik durumu mevcuttur. Bu durumda doğum yapacak kadın çalışana bu 16 haftalık süre boyunca geçici iş görmemezlik ödeneği ödenir.

Geçici iş görmemezlik ödeneği sigortalı çalışanın iş kazası, meslek hastalığı, doğum gibi durumlarda hekim ya da sağlık kurulu raporu ile geçici olarak çalışamaz durumda olduğunun bildirilmesidir. Hasta, istirahat sonrası işine dönebilir. Hamile çalışanlar da iş görmemezlik raporu kapsamı altındadır.

Eğer çoğul gebelik varsa yani hamile işçi ikiz, üçüz ya da daha fazla bebek bekliyorsa 8’er haftalık doğum izni sürelerine ikişer hafta daha eklenir. 16 haftalık süre toplam 20 haftaya çıkar. Çoğul gebelik yaşayan çalışana bu 20 haftalık süreç boyunca iş görmezlik ödeneği ödenir.

OKU  Son Dakika Haber: 48 Yaşında Emeklilik! Prim Başlangıcı, Sigortalılık Gün Şartları Belli Oldu

Kimler Doğum Parası Alabilir?

  • Bir işverene bağlı olarak sigortalı çalışan kadınlar
  • Muhtarlar
  • Tarım sigortası olanlar
  • Gelir vergisi mükellefi olan sigortalılar
  • Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı sigortalılar

İsteğe bağlı sigortası olan kadınlar doğum parası almaya hak kazanamamaktadır.

Doğum Parasının Şartları Nelerdir?

Doğum parası almak için aşağıdaki şartları sağlamak gerekir:

  • Hamile kadının sigortalılık durumu doğumdan önceki 8 haftaya kadar devam etmelidir yani çalışıyor olmalıdır.
  • Hamile kadının doğumdan önceki bir yıl içinde toplamda en az 90 gün çalışmış olması gerekir.
  • Doğum izni süresince çalışmıyor olması gerekir.
  • Doğum yapmış olması gerekir.
  • Çalışmayan anne doğum parası ne kadar öğrenmek istiyorsanız tıklayınız.

Doğum Parası Ne Kadardır ve Neye Göre Belirlenir?

Doğum parası hamile işçinin işyerinden aldığı brüt ücrete göre hesaplanır. Doğum parası, doğum yapmış işçinin aldığı maaşın 3’te 2’si kadardır. Doğum parası tutarınızı e-devlet üzerinden online sorgulayabilirsiniz.

Doğum Parası Nereden Alınır?

Doğum parası ücreti, günlük olarak PTT üzerinden hesabınıza yatar. Doğum parası ücretini herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Detaylı bilgi için Doğum parası adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Doğum Parasını Ücretsiz İzin Etkiler mi? bunun yanıtlarını vermeye çalıştık. Eğer bir sorunuz varsa aşağıdaki yorumlar kısmından editörlerimize sorularınızı iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı