Genel

Doğum Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum rapor parası ne zaman yatar? Doğum rapor parası hangi hesaba yatar? Doğum parası para yatırma tarihleri hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Doğum rapor parası, İş Kanunu ihtarnca mümkündür ve geçici sakatlık ödeneği olarak adlandırılan bir toplumsal güvenlik kurumu tarafından sağlanmaktadır. Hastalık için tıbbi kayıt alan SGK çalışanlarına, çalışamadıkları günlerde para raporları ödenir. Belirli şartlara bağlı olarak bir para raporu düzenlenir. SGK koruması altındaki çalışanlamış olurın en ilginç sorularından biri, raporun parasının ne süre yatırılacağıdır.

Doğum Rapor Parası Nedir?

İş Kanunu’na göre, rapor parası geçici sakatlık ödeneği olarak adlandırılmaktadır. Sigortalı ile çalışan kişi;

  • İş kazası,
  • Hastalık,
  • Doğum gibi durumlarda, doktordan veya SGK tarafından yetkilendirilen tıbbi tesislerden alınan bir rapor nedeniyle dinlenebilir.
  • SGK, sigortalı çalışanın sağlık raporu nedeniyle dinlendiği günlerde ödenir. Bu ücrete rapor parası denir. Raporun avantajı 4C (BAĞ-KUR) ve 4A (SSK) uyarınca çalışanlara verilir. 4C (Emekli Sandığı) muhasebe yardımı almamaktadır.

Rapor Parası Almanın Şartları Nelerdir?

Sigortalı, raporlama faydasını alabilmek için belirli şartları yerine getirmelidir. Raporlama ödeneğini alma koşulları aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • 4A ve 4B çalışanları ile ilgili rapor alınmalıdır.
  • Çalışan, işverene bir rapor sunmalı ve işveren rapora elektronik raporlama sistemine girmelidir.
  • 4B sigorta şirketleri sadece yatan hasta bakımı için raporlama avantajları alabilir.
  • 4B’nin altında çalışan sigortalılara rapor yardımı almak için sigorta primi ödenmez.
  • 4A sigorta şirketleri hem yatılı hem de ayakta tedavi için raporlama avantajları alabilirler.
  • 4A uyarınca çalışan sigortalılara sigorta yardımları alabilmek için rapor tarihinden önceki bir yıl içinde en az 90 gün katkı payı ödenmelidir.
  • 4A uyarınca çalışan sigortalıların iş kazası raporu alması durumunda % 90 oranında prim doğum parası içinde talep edilmemektedir.
  • Fayda raporu almak için iki günden fazla bir rapor alınmalıdır. İki günlük raporlar için bir rapordan yararlanmak mümkün değildir.
  • Rapor edilmiş bir faydayı alabilmek için raporunda belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Rapora dahil edilecek koşullar aşağıdaki gibidir:
  • 10 güne kadar olan raporlar için bir doktora rapor vermelisiniz.
  • Raporun 10 günden fazla bir süre içinde alınmış olması durumunda veya raporun tekrarlanması gerekiyorsa, rapor aynı doktor tarafından sunulmalıdır.
  • Yıl boyunca 40 günden fazla rapor alınırsa, bu rapor sağlık komitesi tarafından sunulmalıdır.
OKU  PTT Kargo Erenler Şube (Adapazarı, Sakarya)

Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Yardımların ödenmesine ilişkin rapor, çalışanın 2019 yılında aldığı brüt ücrete bağlı olarak değişmektedir. Hesaplamalar, çalışanın son 3 ay boyunca aldığı brüt maaşa dayanmaktadır. Hesaplamalarda en önemli noktalardan biri gün sayısıdır. Günlerin sayısı her zaman eksik iki gün olarak kabul edilir. Başka bir deyişle, rapor 10 gün ise rapor dönemi için para ödenebilir.

Hesaplama sürecinde, çalışanın son 3 ay içindeki günlük brüt ücreti hesaplanır. Yatan hasta tedavisi, çalışanın günlük brüt ücretinin yarısını ve ayaktan hastanın günlük brüt ücretinin üçte ikisini alabilir. Her yıl asgari ücretin üzerinde rapor ödeneği için taban ve tavan ücretleri hesaplanmaktadır.

Doğum Parası Nasıl Ve Nereden Alınır?

Her şeyden önce, çalışanın raporu alması ve işverene iletmesi gerekir. İşveren, raporu 5 gün içinde elektronik rapor sistemine katkıda bulunur. SGK raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ödeme talimatını PTT’ye gönderirler. Çalışana SMS gönderilir. Tüm bu adımların sonunda, çalışan PTT’ye gider ve rapor parası alır. Doğum parası nereden alınır yazımızı okuyarak da bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu yazımız ile ilgili sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında yazabilirsiniz. Doğum rapor parası ile ilgili sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bize sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı