Emekli

Emekli Maaşına Haciz Konur mu?

Emekli maaşına haciz konur mu? Emekli maaşı bloke olur mu? Emekliler için hazırladığımız bu yazımızda maaşına haciz konusunda sizlere bilgiler vereceğiz.

Emeklilerin izni olmadan, emekli maaşına haciz uygulanması mümkün değildir. 5510 sayılı sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununa gore, emekli maaşının sahipleri tarafından yönerge ve onay verilmediği sürece, mevcut emekli maaşına haciz uygulanamamaktadır. Emekli maaşına haciz uygulama hakkı, sadece sosyal Güvenlik Kurumuna verilmiştir. Sigortalıların ya da emeklilerin birikmiş prim borcu bulunduğu süre, alınacak emekli maaşına belirli tutarda haciz yansıtılmaktadır.

Toplumsal Güvenlik Kurumu tarafınca uygulanan hacizde, emeklilerin onayına gerek duyulmamaktadır. Sigortalıların SGK’ya olan tüm borçları kapandığında, emekli maaşına uygulanan haciz de sona erecektir. Emekli maaşına yansıtılan haciz tutarı, toplam emekli maaşının %25’inden fazla olmayacak şekilde hesaplanmaktadır.

Emekli Maaşına Haciz Konur mu?
Emekli Maaşına Haciz Konur mu?

Emekli Olmak İçin Hangi Şartlar Yerine Getirilmelidir?

Emekli olma şartları, SGK sigorta kollarına göre farklılık göstermektedir. 4A, 4B ya da 4C sigorta koluna göre gerekli görülen emeklilik şartları aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:

  • 4A sigorta kolu üzerinden emekli olabilmek için en az 3600 günlük prim ödemesi yapılmalıdır.
  • SSK emekliliğinde, 15 yıllık sigortalılık şartı aranmaktadır. 15 yıldan daha az süreyle sigortalı olanlara, emeklilik hakkı tanınmayacaktır.
  • BAĞ-KUR sigorta kolu üzerinden emeklilik hakkı kazanmak için, en az 25 yıl süreyle sigortalı olunmalıdır.
  • BAĞ-KUR emekliliği için geçmiş döneme ait prim borçlarının ödenmesi gerekir.
  • SSK sigorta borçlanması bulunan kişiler, emeklilik başvurusu için tüm sigorta borçlanmalarını ödemek zorundadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından talep edilen tüm evraklar, SGK müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Emekli Başvurusu

Emeklilik başvurusu yapmak için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. E-devlet üzerinden emeklilik başvuru işlemi için gerekli adımlar şu şekildedir:

  • https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan bağlantı adresine tıkladıktan sonra, e-devlet sistem giriş ekranı açılmalıdır.
  • Ana sayfada bulunan “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır.
  • Kimlik doğrulama sayfası üzerinden T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılarak sistem girişi yapılmalıdır.
  • Kimlik doğrulamasının ardından, Sosyal Güvenlik kurumu evrak talep sayfası açılacaktır.
  • Bağlı bulunan sigorta koluna göre, emeklilik başvurusu için form doldurulmalı ve başvuru formu kaydedilmelidir.
OKU  Beklenen Haber Geldi. Emekliye 10 Maaş Faizsiz Kredi Verilecek

E-devlet sisteminden emeklilik başvurusu oluşturulduktan sonra, sigorta kolu için talep edilen evraklar hazırlanmalı ve Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmelidir. Emeklilik başvurusu yapan kişilerin bizzat kuruma gitmesiyle sigorta başvurusu onaylanacağı gibi, hazırlanan evrakları postayla kuruma göndererek de sigorta başvurusu işleme alınacaktır. Gerekli evrakların da tamamlanmasının ardından, emeklilik başvurusu resmi olarak incelemeye alınır ve 15 günle 90 günlük süre içerisinde emeklilik başvurusu sonuçlanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Başvuru Sorgulaması Detayları Nelerdir?

SGK emeklilik başvuru sorgulamasının detayları aşağıdaki gibidir:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik başvuru sorgulaması, e-devlet sistemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
  • 4A, 4B, 4C ya da farklı sigorta kollarına ait sigorta sorgulaması yapmak için turkiye.gov.tr bağlantı adresi kullanılmalıdır.
  • İnternet sitesi üzerinden “Giriş Yap” seçeneğine tıklayarak ya da “Kimliğimi Hemen Doğrula” seçeneğine tıklayarak, e-devlet giriş sayfası açılmalıdır.
  • C. kimlik numarasının yanında, e-devlet şifresi, mobil imza ya da e-imza uygulamalarından bir tanesi kullanılarak, e-devlet şifresi girişi yapılmalıdır.
  • E-devlet girişinin ardından, e-hizmetler bölümünden “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçimi yapılmalı ve bağlı olunan sigorta kolu belirlenmelidir.
  • Sigorta kolu belirlendikten sonra, SGK “Evrak Takip” sistemine giriş yapılmalıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu En Düşük Emekli Maaşı Tutarı Ne Kadardır?

SGK sigorta kollarına göre, emekli maaşının limiti değişmektedir. SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ya da farklı sigorta kollarına göre, alınacak en düşük emekli maaşının limitleri aşağıdaki açıklamada belirtilmiştir:

  • SSK kapsamında 2000 yılından önce sigortalı olan çalışanlara, en az 1.983 TL tutarında emekli maaşı bağlanmaktadır.
  • 2000 yılından sonra sigorta başlangıcı yapan ve 3600 günle emekli olan sigortalı çalışanlara, en az 1.181 TL emekli maaşı verilmektedir.
  • Emekli sandığı kapsamında sigortalı olan çalışanlara, en az 2.522 TL emekli maaşı verilmektedir.
  • BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olarak çalışan kişilere, en az 1.775 TL tutarında emekli maaşı bağlanmaktadır.
OKU  Son Dakika 2021 EYT Haberi: SGK'dan Emeklilik İle İlgili Flaş Karar

Emekli maaşları için belirlenen tutarlar, 2020 yılı enflasyon oranına göre zam alacaktır. ÜFE ve TÜFE değerlerine göre, yeni emekli maaşı tutarları belirlenmektedir. Yukarıda belirtilen tutarlar, en düşük sigorta prim ödemesi ve en az prim süresine göre belirlenmiştir. Sigortalı olarak ödenen prim gün sayısı ve prim ödemelerinin tutarı arttıkça, alınacak emekli maaşının değeri de yükselecektir.

SGK Emekli Maaşı Sorgulamasının Detayları Nelerdir?

SGK emekli maaşı sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. www.turkiye.gov.tr bağlantısı üzerinden, e-devlet giriş sayfası açılmalıdır. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi doğrulandıktan sonra, e-devlet girişi onaylanmalıdır.

Ana sayfada yer alan e-hizmetler bölümü üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu” bölümü açılmalıdır. SGK işlem sayfası üzerinden “Emekli Aylık Bilgisi” bölümü seçilmeli ve sigorta kolu belirlenmelidir. Sigorta koluna ait emekli maaşı için sorgulama başlatılabilir.

Emekli Maaşı Hesaplaması Nereden Yapılır?

Emeklilik döneminde yapılacak emekli maaşının hesaplaması için Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi kullanılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesine giriş yapmak için www.sgk.gov.tr adresi kullanılmaktadır. İnternet sitesi açıldıktan sonra, sayfanın üst kısmındaki “E-SGK” butonuna tıklanmalıdır. E-SGK bölümü açıldıktan sonra, sayfanın alt kısmında yer alan “Vatandaş” seçeneği tercih edilmelidir.

Vatandaş bölümün altında yer alan listeden, sigorta koluna göre hesaplama tablosu seçimi yapılmalıdır. 4A, 4B ve 4C sigorta koluna bağlı olarak, emekli maaşı hesaplama tablosu açılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşı hesaplama sayfasında, kişilerin kimlik bilgileri, doğum tarihi, sigorta sicil numarası, T.C. kimlik numarası ve baba adı talep edilmektedir. “Sorgula” butonuna tıklayarak, tahmini emekli maaşı hesaplamasıyapılabilir.

Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir?

Askerlik borçlanması şartları sıralaması şu şekilde olmaktadır:

  • Askerlik borçlanmaları 6 aylık aralıklarla yenilenerek değişiklik gösterir. Bu değişiklik kapsamında 4-A (SSK), 4B (Bağkur) ve 4C (emekli sandığı) kapsamındaki kişiler dahil olmaktadır.
  • Askerlik borçlanmaları tutarları güncel asgari tutarlar göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.
  • Sigortalı erkeklerin askerlikler devam ettiği süre boyunca diledikleri kadar borçlanma yapmaları mümkün olmaktadır. Örneğin: Askerlik süresi 18 ay olan sigortalı askerler, 18 ay askerlikleri süresince isteklerine göre 18 ay borçlanma yapabilirken bu süreyi 10 gün olarak da yapabilmektedirler.
  • Askerlik yapmayan yani askerlikten muaf olan sigorta sahibi erkek vatandaşların askerlik borçlanmasından faydalanma şansları olmamaktadır.
  • Askerlik borçlanmasından faydalanmak için askerlik borçlanmasını yapan kişilerin er veya erbaş olması gerekmektedir.
  • Yedek subay hazırlık okulunda okunan süre askerlik borçlanmalarına dahil edilen süreler içerisinde bulunmaktadır.
OKU  Emeklilikte Yeni Dönem! Artık Çocuklarda Emekli Olacak!

Doğum Borçlanması 2020

Hizmet borçlanması türü olan doğum borçlanmaları sigorta, Bağ-kur ve diğer kapsamlar dahilinde bulunan kadın çalışanlar için sağlanan haklardan birisidir. Bu hakkı kazanmak için bütün sigorta kapsamlarında çalışan kadınların sigorta başlangıç tarihlerinden sonra doğum yapmış olmaları gerekmektedir. 4A, 4B ve 4C kapsamında bulunan kadın sigortalılar doğum borçlanması yapma hakkına sahiptirler.

Doğum Borçlanması Kaç Gün Yapılabilmektedir?

Doğum borçlanmaları sigorta giriş tarihinden sonra doğan çocukların çalışan annelerine yapılan uygulamadır. Doğum borçlanması annenin sigorta giriş tarihinden sonra doğan 3 çocuğuna kadar yapılmaktadır.  Doğum ödemeleri her çocuk için ayrı olarak 720 günlük süre yapılmaktadır. Bunun için doğumun gerçekleştiği tarihten sonrasında 24 aylık süre anne için prim ödenmemiş olması gerekmektedir. Bu koşula uyum sağlayan anneler doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre için doğum borçlanması yapabilirler.

Doğum Borçlanması Yapılabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?

Doğum borçlanması şartları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Doğum yapmış olan annelerin doğumdan önce sigortalarının bulunması gerekmektedir.
  • Sigortalılık öncesinde gerçekleşmiş olan doğumlarda anneler doğum borçlanmasından yararlanamaz.
  • Doğum sonrasında prim ödemeleri yapılmamış olmalıdır.
  • Doğum borçlanmasının gerçekleşmesi için doğan bebeğin sağ olması gerekmektedir.
  • Doğum borçlanması yapılacak sürede doğan bebeğin vefat etmesi durumunda ise vefat ettiği tarihe kadar olan sürede borçlandırılma yapılmaktadır.
Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı