SGK SSK

Evde Bakım Parası Nasıl Alınır?

Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? Evde Bakım parası almak için şartlar nelerdir? Evde bakım parası başvurusu nereye yapılır?

Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? Evde Bakım parası almak için şartlar nelerdir? Evde bakım parası başvurusu nereye yapılır? Şimdi sizlere evde bakım parası hakkında bilgiler vereceğiz. Evde bakım parası SGK tarafından verilen bir yardım ve destek parasıdır.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan proje ile yardıma ve bakıma ihtiyacı olan özürlü bireyler için yapılan yardımlardır. Evde bakım parası olarak sunulan yardımlar ile kurumlarda ya da bireyin evinde hizmet sunuluyor. Asgari ücret oranında verilen yardım parası ile özürlü bireyin bakımını yapan kişiye maaş bağlanıyor. Peki evde bakım parası nasıl alınır? Nereye başvurulur?

Evde Bakım Parası Nedir?

Sosyal Hizmetler dahilinde verilen evde bakım parası, özürlü bireyler ve bakımları için devlet tarafından sunulan bir opsiyondur. Proje kapsamında, bireye evde bakım olanağı ya da kurumda bakım alternatifleri sunulmaktadır. Bakıma ihtiyacı olan özürlü bireyler için Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından iki asgari ücret oranında yardım yapılıyor. Proje dahilinde ve bireyin bakımı dahilinde, bakımı sağlayan kişi ya da aile bireyine asgari ücret oranında düzenli maaş veriliyor. Bakımı yapan kişiye verilen asgari ücret, İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü başvuruları ile veriliyor.

Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Nüfusa kayıtlı olan şehrin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapılan başvurular ile evde bakım parasından yararlanma sağlanabilir. 2020 yılı asgari ücreti oranında verilen evde bakım parası, özürlü bireylerin bakımı devam ettiren kişilere veya aile bireylerine verilir. Bakımı üstlenen vasis veya akrabalar da evde bakım parasından yararlanabilir.

Evde Bakım Maaşı için gerekli evraklar

  • T.C. Kimlik Numarası beyanı,
  • Özürlü sağlık kurulu raporu,
  • Bakmakla yükümlü olunan bireyler kapsamındaki kişilerin gelir ve mal durumuna ilişkin yazılı beyanı ve taahhüdü ile beyanın içeriğine dair belgeler,
  • Yatılı ve sürekli bakımı için resmi veya özel bakım merkezine yerleştirilecek olan; 18 yaşını tamamlamamış bakıma muhtaç özürlü için ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı; 18 yaşını tamamlamış olup akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini görememesi veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gerekmesi ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması nedenleriyle kısıtlanması gerekli bakıma muhtaç özürlü için ilgili mahkemelerden alınacak, kısıtlanması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı.”
OKU  Kaymakamlıklar ve Valilikler Tarafından Yapılan Yardımlar

Evde Bakım Başvurusu Nereye Yapılır?

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tüm il ve ilçelerde bulunan temsilciliklerine gerekli evraklar ve belgeler ile birlikte yapılmaktadır. Bu bağlantıya tıklayarak google haritalar uygulamasından size en yakın Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine ulaşabilirsiniz. Başvuru hastanın yerine aile bireyleri veya vasisi tarafından da yapılabilmektedir. Müdürlüklerin başvuru için sedye ile hastayı istemeyeceklerini düşünmekteyiz.

Evde Bakım Maaşı Kaç Para 2020

2022 sayılı yasadan 3 ayda bir alınan 2022 engelli maaşları için kişi başına 2020 yılı gelir oranı 483.64 TL olarak belirlenmiştir.

Ağır engelliler için alınan evde bakım maaşında ise kişi başı 2020 yılı gelir oranı 967.27 TL’dir. 2022 sayılı yasada engelli zamlı maaşları şöyle oldu; raporu yüzde 40-69 arası olanlar bin 247 TL alacak. Raporu yüzde 70’den yukarı olanlar bin 845 TL alacak. 2020 yılında 2022 maaşı da denilen evde bakım maaşı 1.384 liradan, 1.457 liraya çıktı.

Bakıcının Maaşı Olması Evde Bakım Aylığı Alınmasına Engel Teşkil Eder mi?

Bakıcı sigortalı olarak çalışıyor olsa bile, ailede ki kişi başına düşen net gelir 967.27 TL’yi aşmadığı müddetçe bakıcı parası alınmasına engel değildir. Ancak bakıcı olarak gösterilen kişi, hastaya bakmıyor ise başka bir işte çalışıyor ise evde bakım maaşı alınma kriterlerinin aksamasına neden olabilmektedir.

Sağlık Raporuna Dikkat

Evde bakım parası alanların en çok dert yandıkları husustan biri de, maaşın kesilmesidir. Maaş gerekli 3 kriterin varolduğu süreler içinde geçerlidir. Bu nedenle hastaya verilen ağır özürlü ve bakıma muhtaç engelli raporunun süresi bitmeden yenilenmesi gerekmektedir. Raporun bittiği tarihten sonra herhangi bir şekilde engelli raporu alınamaz ise, raporun alındığı tarihten itibaren geriye dönük olarak maaşların ödemeleri yapılmaktadır.

OKU  SGK Duyuru Yaptı. 3 Maaş Alınabilecek Ama Şartlar Var

Engellinin ikamet adresinin değişikliği ve gelir durumunda ki değişiklikler hemen ilgili Müdürlüklere bildirilmelidir. Eğer bu bildirim yapılmaz ve haksız yere engelli maaşı alındığı tespit edilirse, başvuru sahipleri hakkında yasal işlem başlatılır.

Evde Bakım Parası İçin Gerekli Prosedürler

Evde bakım parası almak için başvuruların, ilk müdürlüklerine yapılması gereklidir. Bu uygulamadan yararlanabilmek için sunulan prosedürler ise şu şekildedir;

  • Evde bakım parası alacak kişinin, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısını ve aylık asgari gelirinin belirtilmesi gereklidir. Evde bakım parası başvurusu yapan kişinin, asgari ücretin 2/3 oranında olduğunun rapor ile belirtilmesi gereklidir.
  • Heyet raporu ile özürlü bireyin sağlık durumunun belirtilmesi ve rapor ile sunulması gereklidir.
  • Yine özürlü bireyin, bakıma ihtiyacı olduğunun heyet raporu ile tespiti gereklidir.

Belirtilen raporların temini ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılabilir.

Özürlü Bireyler İçin Kurum Bakımı

Bakıma muhtaç özürlü bireylerin, bakımları için sunulan diğer opsiyondur. Aile yanında bakımlarının mümkün olmadığı özürlü bireyler için sunulan kurum bakım hizmetleridir. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü projeleri dahilinde, bakım kurumlarına yerleştirilen özürlü bireylerin bakımları devam ettirilmektedir. Barınma, korunma ve sağlık hizmetleri sunulan özürlü bireylere, bakım merkezlerinde veya özel merkezlerde olanak sunuluyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüklerine başvuru yapılarak, özürlü bireyler için bakım hizmetleri talepleri sağlanabilir.

Sizlere bu yazımızda Evde Bakım Parası Nasıl Alınır? bunun hakkında bilgiler verdik. Sizde bu konu hakkında sormak istedikleriniz varsa aşağıdaki yorumlar bölümden bize sorabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki konulardan diğer yardımlar hakkında bilgiler alabilirsiniz.

DOĞUM PARASI

ÇOCUK PARASI

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı