İş ve Para

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Hesaba Yatar?

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Hesaba Yatar? İşsizlik maaşı kaç ay ödenir? İşsizlik maaşı almak için hangi bankadan hesap açılır? Sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

Eğer bir iş yerinde çalışıyor ve işten ayrılmak durumunda olursanız İŞKUR kurumu ve SGK kurumu ortaklığında verilen devlet destekli işsizlik maaşını almaya hak kazanabilirsiniz. İşsizlik maaşı şartlara uygun olan kişilere verilir ve belirtilen banka hesabına yatar. Genel olarak Ziraat Bankası ve PTT üzerinden yatsa da siz dilerseniz bu bankayı değiştirebilirsiniz. Sizlere bu yazımızda İşsizlik Maaşı Ne Zaman Hesaba Yatar? bu konu hakkında bilgiler vereceğiz. Eğer başvuru yaptınız ve işşsizlik maaşı almaya hak kazandıysanız belirli bir günde her ay bu maaşı alabilirsiniz. İşsizlik maaşı alan kişi eğer sigortalı bir işe başlarsa bu durumda sigortalı olduğunuz için işsizlik maaşınız ödenmeyecektir.

İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanlar için sunulan bir uygulamadır. Sandık kayıtlı çalışanlamış olur, SGK’lı çalışanlamış olurın çeşitli nedenlere bağlı olarak işten ayrılmaları durumunda, işsizlik maaşlarından yararlanabilirler. İşsizlik maaşından sadece sigortalı çalışanlamış olur yaralanabilmektedir. Hem Türk yurttaşları hem yabancı uyruklu yurttaşlar için sunulan işsizlik maaşı için kanunlarda belirtilen şartlara uygunluk gereklidir.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışan kişilerin, işten ayrılmaları durumunda 30 gün içerisinde başvuru yapmaları gereklidir. İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen kişiler, İŞKUR aracılığı ile başvuru yapabilirler. İŞKUR birimlerine direkt başvurular ya da internet sitesi üzerinden yapılan başvurular ile bu uygulamadan yararlanılabilir.

Www.Iskur.Gov.Tr web adresi üzerinden kayıt oluşturularak, işsizlik maaşı talebi oluşturulabilir. Başvurular için sunulan diğer bir platform ise e-devlet sistemidir. E-devlet sistemine kayıtlı olarak giriş icra eden tüm yurttaşlar, işsizlik maaşı talebini dijital olarak oluşturabilirler. İşsizlik maaşından yararlanmak için belirtilen süre 30 gündür. Sigorta kurumu yada sandıklara bağlı olarak belirli süre çalışan ve sigorta pirim ödemeleri düzenli olarak yatırılan vatandaşlar, bu uygulamadan yararlanabilirler. 30 günden daha uzun sürede müracaat yapanlar içinse, ödemeler gene de yapılmaktadır. Sadece 30 günden sonraki günlerde, gecikme gün sayısı düşümü yapılarak ödeme sağlanır.

OKU  50 Bin TL Sermaye İle Kurulacak İşler Var mı?

İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekenler

İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen kişilerin belirli şartları yerine getirmesi gereklidir. İŞKUR’a doğrudan yapılan başvurularda, işsizlik maaşı almak için;

  • Kendi isteği dışında işini kaybeden kişiler (istek, yetenek, sağlık gibi koşulların yeterli olması ve düzenli şekilde çalışması halinde)
  • Son 4 aylık sigorta prim ödemelerinin yapılmış olmasıyla, sürekli çalışmış olan kişiler
  • Son 3 senede minimum 600 gün boyunca işsizlik sigorta primi ödeyen kişiler

İş sözleşmelerinin feshiyle, başvuru yapabilirler. Kanunda belirtilen prosedürlere göre bu kapsamlara uyan kişiler, işsizlik maaşına başvuruda bulunabilirler.

İşsizlik Maaşı Ödemeleri Nasıl Alınır?

İşsizlik Kanunu’na göre belirlenen kanun kapsamında, 30 gün içerisinde başvuru yapan kişiler işsizlik maaşı alabilirler. 4447 maddeli kanuna göre yapılan başvurularda, onaylanan işsizlik maaşı ödemeleri PTT aracılığıyla alınabilir. Ödemeler, her ayın son günü PTT aracılığı ile yapılmaktadır.

İşsizlik Maaşına İcra Gelir mi?

2020 Yılında İşsizlik Maaşı Hesaplama

Esnafa İşsizlik Maaşı Veren Bankalar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı