SGK SSK

İşsizlik Maaşına İcra Gelir mi?

İşsizlik Maaşına İcra Gelir mi? İşkur kursiyer maaşına haciz gelir mi? İşsizlik maaşına bloke konur mu?İşkur’dan alınan maaşa haciz oluyor mu? İşsizlik maaşı hesaplama ve işsizlik maaşı ne kadar? İşkur maaşına haciz konulur mu? Sizlere bu yazımızda bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde işsizlik maaşı almaya hak kazanan kişiler genellikle merak ettikleri maaşlarına haciz gelip gelmemesidir. Bilindiği gibi bir icralık veya avukatlık olduğunuz zaman çalışma maaşlarına haciz gelmektedir. Ama eğer bir işten ayrıldıysanız ve işsizlik maaşı almaya başladıysanız bu durumda sıkıntılar yaşanmaktadır. Fakat vatandaşlarımızın bilmediği bazı konular vardır. İşsizlik maaşı gibi devlet tarafından verilen maaşlara hiç kimse haciz icra koyamaz. Sizlere bu yazımızda detaylı bir şekilde İşsizlik Maaşına İcra Gelir mi? bilgilerini vereceğiz.

İşsizlik maaşına bloke konur mu?

Herhangi bir işyerinde çalışan işçinin kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybetmesi durumunda yaşadığı gelir kaybını azca da olsa karşılamak için belirli ve sınırlı bir süre verilen ücrete işsizlik maaşı denilir. Yaşam şartlarının zorlaşması insanoğluı bazı borçlara itmektedir. Yapılan bu borçlar vakitında ödenmediğinde maalesef ki katlanarak artmakta ve ödenmesi de zorlaşmaktadır. Bir işi olan ve aylık maaşı olan kişiler borcunu tertipli olarak ödeyebilirken istemediği bir zaman diliminde kendi iradesi ve kusuru haricinde işi olmayan kalmış olan kişiler için borçlar kabusa dönüşebilir. Kişi, düzenli ödeyemediğinden dolayı icra takibine düşen borçları için işsizlik maaşına haciz konulur mu diye kaygı verici zaman dilimleri yaşamak durumunda kalabilir.

Aslen kanunlarımız yaşamını belli bir miktar maaş karşılığında yürütmek zorunda olanlar içim olumlu bazı düzenlemeler yapmıştır. İşsizlik maaşına haciz konulur mu diye düşünenlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50.Maddesine göz atmaları tavsiye edilir. Bu maddeye nazaran işsizlik maaşından yalnız damga vergisi kesintisi yapılabilir. Damga vergisinin dışında bu ödemeden herhangi bir vergi veya kesinti yapılamaz. Ayrıca işsizlik maaşı alan ferdin ödemek zorunda olduğu nafaka yok ise bu durumda da ödemeye haciz, başkasına devir veya el koyma benzer biçimde bir konum asla söz konusu olması imkansız. Fakat şayet bireyin nafaka borcu var ise kesinti yapılabilir. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50.Maddesine bakılırsa işçinin işsizlik maaşından nafaka borcu dışında kesinti yapılamaz, haciz konulamaz. Tek bir sebepten ötürü haciz yaşanabilir o da nafaka borcunun olması ve nafakasını ödememesidir. Nafaka borcunun dışında hiçbir şekilde ve hiçbir nedenden ötürü haciz durumu yaşanmamaktadır.

OKU  Bakan Açıkladı. Normalleşme destekleri için tarih belli oldu

İşsizlik Maaşının Ne Kadarına Haciz Konulabilir?

İşsizlik maaşına haciz konulur mu sorusunun cevabı olarak bir tek nafaka borcundan dolayı haczedilebileceğini ifade etmiş olduk. Nafakasını ödeyemediğinden dolayı borcu olanlar bu durumda maaşının ne kadarının haczedilebileceğini merak etmektedirler. Bu durumda ise kanun, işçinin maaşının maksimum dörtte birine haciz koymaya izin vermektedir. Bireyin borcunun ne kadar olduğu hiç önemli olmayıp en fazlaca kesinti bir tek maaşının dörtte biri kadardır. Örneğin 1600 TL ödeme alan ve nafaka borcu olan bir kişiden borcu ne kadar olura olsun en fazla 400 TL haciz yapılabilir.

Çalışan ve aylık maaş alan birinden de mesai ödemelerinin, ikramiye, dinlence ücreti, hafta tatili yada prim ödemelerinden de ancak dörtte bir haciz söz mevzusu olabilir. İşsizlik maaşına haciz konulur mu sorusunun yanında bir de kıdem tazminatı ve ihbar tazminatında haciz yapılıp yapılamayacağı sorusu vardır ki bu durum biraz daha farklıdır. Kıdem tazminatı ve suç duyurusu tazminatı ücret niteliğinde olmadığından bu ödemelerin tamamı borçlar karşılığında haczedilebilir. Örneğin kıdem tazminatı almayı hak etmiş bir kişi hakkında İcra Dairesinden gelen bir borç var ise bu borca karşılık alacağı 30 bin liralık kıdem tazminatının hepsi haczedilebilir.

2020 Yılında İşsizlik Maaşı Hesaplama

Üniversite Mezunu İşsizlere Devlet Desteği

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Hak Edilir?

Bir kişinin işsizlik maaşına haciz konulur mu diye düşünmeden önce işsizlik maaşı almayı hak edip etmediğini bilmesi gerekmektedir. İşçinin işsizlik maaşı alabilmesi için bazı şartların yerine gelmiş olması gereklidir. Bu şartlar şunlardır:

    • Şahsın kendi kusuru veya isteği dışında işsiz kalmış olması
    • Şahsın işine son verildiği yani hizmet akdinin bitirildiği tarihten önceki 120 gün eksiksiz olarak çalışmış ve sigorta priminin yatmış olması
    • İşine son verilmeden önceki 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması
    • İşine son verildiği ve hizmet akdinin bitirildiği tarihten sonraki ilk 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsi veya elektronik ortamda başvurunun yapılmış olması gerekmektedir.
OKU  Evde Bakım Parası Nasıl Alınır?

Sizlere bu yazımızda İşsizlik Maaşına İcra Gelir mi? hakkında bilgiler verdik. Sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı