Bankalar

Katılım Bankası Nedir?

Katılım Bankası Nedir? Katılım Bankası Avantajları nelerdir? Vatandaşların faiz ile ilgili sevmediği bankacılık işlemlerini faizsiz bankacılık alanında kullanan ve kullandırdıkları ürünlerden faiz almayan bankalar katılım bankalarıdır. Şu an için Türkiye’de 5 katılım bankası vardır. Bu bankaların verdikleri kredilerde faiz yoktur. Bir tek kredi kullanılan müşterilerinden kar hisseı adı altında ücret alınmaktadır. Helal kredi ve ya faizsiz kredi isteyenler katılım bankalarına müracaat etmektedirler.

Katılım Bankası Nedir?

İlk olarak Mısır’da kurulan katılım bankası islam şartlarının faizi haram kılmasından dolayı ortaya çıkan bir bankadır ve müşterilerine faizsiz bankacılık hizmeti sunmaktadır. Katılım bankaları müşterilerinden aldıkları para ile topladıkları fonları sanayi ve tecim alanlarında değerlendirmektedirler. Bu değerlendirme sonucunda oluşan kar yada zarar oranlarını müşterileri ile paylaşmaktadırlar.

Katılım bankalarının bir diğer merak mevzusu olan bu bankaların helal mi yoksa haram mı olmasıdır. Din adamlarına da sorulan bu soruda katılım bankalarının helal bulunduğunu öğrenmiş durumdayız. Kısaca sizde faizsiz bankacılık işlemlerinizi katılım bankalarından yapabilirsiniz.

Türkiye’de Katılım Bankaları Hangileridir? Faizsiz Bankacılık

Ülkemizde 6 tane katılım bankası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kamu bazıları ise özel bankalardır. Al baraka Türk bankası ülkemizde ilk faizsiz kredi veren bankalardan bir tanesidir. Daha sonrasında Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası açılmış olup en son ise Vakıf Katılım Bankası ile Ziraat Katılım Bankası ve Emlak katılım bankası açılmıştır. Ülkemizde bulunan bu 6 bankadan faizsiz bankacılık işlemi yapabilir ve kredi kullanırken faizsiz kredi kullanabilirsiniz. Aşağıda verdiğimiz bankaların satın alan hizmetlerini arayıp bankalar hakkında data alabilir ve kampanyalarını öğrenebilirsiniz.

  • Albaraka Türk Katılım Bankası : 0 850 222 5 666
  • Vakıf Katılım Bankası : 0850 202 1 202
  • Ziraat Katılım Bankası : 0 850 220 50 00
  • Türkiye Finans Katılım Bankası : 0 850 222 22 44
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası : 444 0 123
  • Emlak Katılım Bankası : 0 (216) 266 26 26
OKU  Yapı Kredi Bankası Kartsız Para Çekme ve Yatırma 2022

Katılım Bankalarının Avantajları nelerdir?

Katılım bankalarının en büyük avantajı yukarıda da belirttiğimiz gibi faizsiz bankacılık hizmeti vermeleridir. Faizsiz hizmet alabilmek ve helal kredi kullanmak isteyenler bu bankaları tercih edebilirler. Yalnız katılım bankalarının avantajlarının yanı sıra dezavantajları da vardır. Bankaların yapmış oldukları tecim sonrası eğer zarar olarak dönüş olursa bu zararı müşterilerine de yansıtmaktadır. Bu bankaların ayrıca 100 bin liraya kadar olan mevduat hesaplarını TMSF Güvencesi altındadır. Bu bankalar BDDK denetlenmesinde oldukları için çok tercih edilen bankalardır.

Katılım Bankalarının Hizmetleri nelerdir?

Katılım Bankalarından çeşitli kredi seçeneklerinden kredi başvurusu yapabilir ve faizsiz kredi çekebilirsiniz. İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi, arsa kredisi, işyeri kredisi, sıhhat kredisi, tatil kredisi, eğitim kredisi, hac ve umre kredilerini bu katılım bankalarından faizsiz bir halde alabilirsiniz. Ayrıca katılım bankalarının web bankacılığını kullanarak diğer bankacılık işlemlerinizi de yapabilirsiniz. EFT ve HAVALE işlemlerinizi, para yatırma çekme işlemlerinizi, fatura ve kurum ödemelerinizi ve tüm bankacılık işlemlerinizi anında yapabilirsiniz.

Katılım Bankalarının öteki hizmetleri ise özel cari hesaplar, güvence mektubu verilmesi, vergi ödemelerinde aracılık yapması, döviz alım satım yapma, çek karnesi verilmesi, seyahat çeki verilmesi , yurt içi ve yurt dışı havale yapılması , ve tüm faturaları ödemeler şeklinde diğer bankalarda bulunan tüm işlemleri katılım bankalarından da yapabilirsiniz.

Katılım Bankacılığının Terimleri

Katılım bankaları enstrümanları olarak da adlandırılan bu terimlerle bankanın öteki özel ve kamu bankalarında duymadığınız kendine ait kelimeleri vardır.

  • Mubaraha : Finansal Alım-Satım Desteği
  • Muşareke : Kar- Zarar Ortaklığı
  • Mudarebe : Emek – sermaye Ortaklığı
  • İcar : Finansal Kiralama
  • Faizsiz Bireysel Emeklilik Sistemi
  • Karz-ı Hasen : Güzel Borç ve ya Faizsiz Ödünç
  • İstisna : eser Sözleşmesi
  • Selem : Peşin Ödeme ve Vadeli Mal Satışı
  • Sukuk : Katılım Bonusu
  • Tekafül : Katılım Sigortası
  • Yatırım Vekaleti
OKU  Ziraat Bankası, 2+1 daire 90 bin TL'ye satıyor!

Yukarıda yazılanlar ülkemizde gördüğümüz enstrümanlardır. Bazı bankalarda farklılık gösterilebilir ama tüm dünya genelinde bu terimler kullanılmaktadır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı