Devlet DestekliSGK SSK

Kömür Yardımı Dağıtımı Ailelere Nasıl Yapılıyor?

Kömür Yardımı Dağıtımı Ailelere Nasıl Yapılıyor? Kömür yardımı nasıl alınır? Kömür yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kömür yardımı almak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda SGK destekli olarak kış yakacak yardımı alabilirsiniz. 

2020 senesi içinde muhtaçlık durumu belirlenmiş ve tespit edilmiş ailelere karşılıksız olarak meydana getirilen yardımdır. Şayet ailenin muhtaçlık durumu belirlenmişse bu aşamada yardım durumu web üzerinden TC kimlik numarası ile sorgulanabilir. Karşılıksız kömür yardımı yasası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile, Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Bu kararlara göre 2020 senesinde her ilçe ve ilde mevcut olan toplumsal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafınca ailelerin muhtaçlık durumlarına gore kömür yardımı yapılmaktadır. Aileler bu yardımdan faydalanmak için yardım başvurusu yapabilir ya da muhtar tarafından bizzat önerilebilir. Ailelerin bizzat başvuru yapması durumunda inceleme komisyonu raporlarına nazaran bu durumun tespiti yapılmaktadır.

  • Kömür dağıtımının yapılacağı ailelerin belirlenmesinin ardından 2020 senesinde vakıflara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kömür sevkiyatı yapılır.
  • Bu kömür sevkiyatı ise muhtaç ailelerin belirlenmesi ardından Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlükleri tarafından belirlenen programa uygun şekilde dağıtımı gerçekleştirilir.
  • Kömür yardımının yapılacağı ailelerin tespit edilmesinden sonra ise dağıtımı yapılan kömürler ailelere yardım ulaştırılır. Ancak bu kömürlerin satılması söz konusu değildir.

Kömür Yardımı Kimlere Verilir?

Sigortalılara kömür yardımı ya da muhtaç kişi ve ailelere kömür yardımı her sene yapılmaktadır. Muhtaç, ihtiyaç sahibi ve kimsesiz olan kişilerin kış aylarında ısınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için erzak ve kömür yardımı belediyeler tarafından yapılmaktadır. Kişilerin kış mevsiminde ısınma ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan bu yardım, her senenin kış mevsiminde yapılmaktadır. Kişilerin sayısına ve ihtiyaçlarına göre verilecek olan kömür miktarı tespit edilir.

Kömür yardımı:

  • Muhtaç,
  • İhtiyaç sahibi,
  • Kimsesiz,
  • Yoksul kişilere verilmektedir.

Kömür yardımı alabilmek için Belediye ve Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı aracılığı ile talep edilebilmektedir. Bu kurumlar tarafından aile ya da kişilerin muhtaçlık durumları tespit edilip, uygun kriterleri taşıyan kişilere yardım yapılmaktadır. Başvuru için dilekçe doldurulması gerekmektedir. Kömür yardımı için uygun koşulların sağlanması durumunda dilekçede her kış ayında kömür yardımı yapılabilmektedir. Kömür yardımı durumunun sorgulanması için de dilekçeli başvuru yaptıktan sonra e-devlet üzerinden sorgu yapabilirsiniz.

OKU  Başvuru Yapanlara 3500 TL Ödeme Yapılacak

Kömür Yardımı Dağıtımı Ailelere Nasıl Yapılıyor?

Kömür yardımı sorgulama 2020 senesinde TC kimlik numarası aracılığı ile yapılabilmektedir. Aileler kömür yardımına uygun bulunduğu taktirde, ailelerin kömürü taşıma veya nakil gibi problemleri bulunmaz. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlükleri aracılığı ile vakıflar tarafından bildirilen teslim noktalarına kömürler ulaştırılır. Ailelerin kömürü taşıma ya da nakletme problemleri bulunmaz. Kömür yardımı her sene yapılmaktadır.

Her sene kış aylarında yapılan bu yardımlar, belediyeler ve Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’nın yaptığı araştırma ve incelemeler neticesinde yapılır. Ancak İstanbul ya da Ankara gibi kalabalık illerde her aileyi denetlemek mümkün olamayacağı için bazı durumlarda ailelerin başvuruda bulunması gerekebilir. Muhtaç olan kişiler bizzat muhtarlıklarda kömür yardımı talebi yapabilir. İhtiyaç sahibi olan aileler ya da kişilerin kömür isteğinde bulunması için muhtara gitmesi ve başvuru yapması gerekir.

Kömür Yardımı Sorgulama 2020

Kömür yardımı 2020 senesinde de internet üzerinden sorgulanabilir. Kömür yardımı ile ilgili tüm detaylara e-devlet kapısı aracılığı ile ulaşabilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi yeterli olmaktadır. E-devlet şifresi yoksa, herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında şifreyi alabilir ve TC kimlik numarası, e- devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz.

Sosyal yardımlaşma aracılığı ile yapılan kömür yardımı alacak aileler şu şekilde belirlenmektedir:

  • Belediyeler aracılığı ile,
  • Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı aracılığı ile,
  • Muhtarlıklar aracılığı ile analiz ve araştırmalar neticesinde belirlenmektedir.

Kömür yardımı başvuru süreçleri e-devlet kapısı üzerinden sorgulanabilir. Sorgu sırasında kömürün ne zaman teslim edileceği ya da kömür yardımı için uygunluk durumları tespit edilebilmektedir. Yapılan incelemeler neticesinde kişilere ya da ailelere fakirlik belgesi verilir. Bu fakirlik belgesi ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesinde süreci hızlandıran önemli unsurlardan biridir. Ancak illerde ve kalabalık ilçelerde ailelerin mağduriyet yaşamaması için sigortalı olarak çalışan kişilerin de kömür başvurusu için talep oluşturmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.

OKU  2021 Edevlet KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu aşamada sigortalı olarak çalışan ancak geliri yetersiz olan kişiler de kömür yardımı için başvurabilir. Yardımlaşma Vakfı ya da muhtar dosyalarında bulunmayan kişiler de şayet ihtiyaç durumları bulunuyorsa muhtarlıklara bizzat başvurarak kömür yardımı için talep oluşturabilir. İhtiyaç sahipleri başvuru taleplerini dilekçelerini şu kurumlara verebilir:

  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı,
  • Sivil toplum kuruluşları,
  • Valilikler,
  • Kaymakamlıklar,
  • Belediyelere de iletebilirler.

Kömür Yardımı Alabilmek için Gerekli Olan Koşullar Nelerdir?

Kömür yardımı başvurusu 2020 senesinde ihtiyaç sahipleri tarafından yapılabilmektedir. Sigortalı olan kişilerin de başvurabileceği bu yardım talebinde, kişilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kapsamında dosyalarının açılması gerekmektedir. Bu dosyaların açılması için muhtarlığa dilekçe verilmesi gerekir. Bazı durumlarda muhtarlıklar, ihtiyaç sahiplerini belirleyip vakfa iletmektedir. Bu gibi durumlarda başvuru yapılması gerekmez. Ancak kalabalık il ya da ilçelerde mağduriyet oluşmaması için ailelerin ya da ihtiyaç sahiplerinin bizzat başvuru yapması önem teşkil eder.

Yapılan başvuru sırasında kişilerin ya da ailelerin ekonomik ve sosyal açıdan yoksunluk durumlarını belirtmeleri gerekir. Bu aşamadan sonra kişi ya da ailelerin durumları araştırılır ve uygun görülmeleri halinde yardım yapılır. Şayet başvuru direkt olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile yapılacaksa bu başvurularda kişilerden herhangi bir özel belge doldurması ya da götürmesi gerekmez.

Bu noktada yapılan başvurularda kömür yardımı adaylarının nüfus cüzdanın aslı ve fotokopisiyle beraber yardım talebini oluşturmaları gereken dilekçeleri doldurması yeterlidir. Dilekçelerin doldurulmasının ardından ilgili kurum ve kuruşlara gitmeleri ve dilekçeleri vermeleri gerekmektedir. Dilekçe genel olarak yardım talebinde bulunan kişilerin isim ve soyisim gibi kişisel bilgilerinin yanı sıra yardıma ihtiyaçlık durumlarını anlatan bir açıklama yazısından oluşmaktadır.

Kömür Yardımı Dağıtımı Ailelere Nasıl Yapılıyor?
Kömür Yardımı Dağıtımı Ailelere Nasıl Yapılıyor?

Kömür Yardımı Ne Zaman Yapılır?

Sosyal yardımlaşma nakdi yardım ne kadar ve kömür yardımı kış aylarında yapılmaktadır. Sigortalı olarak çalışan ya da muhtaçlık durumları kanıtlanabilir olan kişilere yapılan bu yardım genellikle kış aylarında yapılır. Isınma ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan kömür yardımı ve verilecek olan kömür miktarı Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmektedir. Yardımı yapılan bu kömürlerin satılması kesinlikle yasaktır.

OKU  İşsizlik Maaşına İcra Gelir mi?

Bu noktada fazla kömür dağıtılan kişiler kömürlerini saklayabilir ya da muhtarlıklara iade edebilir. Yapılan kömür yardımı teslimatlarında ailelerin acillik durumları göz önünde bulundurulmaktadır. Bu teslimatlar vakıflar tarafından yapılabilir. Bu amaçla da vakıflara yapılan kömür dağıtımları ise  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlükleri tarafından uygun görülen sevkiyat programlarına göre belirlenmektedir.

Şefkat Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kömür Yardımı

Şefkat Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği bu kez de soğuk kış mevsiminde evlerinde soba ve kömür olmayan ailelerin yardımına koştu.

Ayvalık’ta yoksul aileler tarafından “Fatma Anne” olarak isimlendirilen Dernek Başkanı Fatma Cavlı’nın öncülüğünde başlatılan kampanya kapsamında, Ayvalık Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı, mahalle muhtarlarının katkılarıyla belirlenen ihtiyaç sahiplerine 25 ton kömür ve 50 adet soba yardımında bulunuldu. Hayırseverlerin destekleriyle gerçekleşen yardımlarla ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık Şefkat Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fatma Cavlı, soğuk kış günlerinde derme çatma evlerinde adeta kemikleri donan yaşlı vatandaşlar başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine yönelik gerçekleştirdikleri kampanyaya katkı veren herkese teşekkür etti.

Halen ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına yönelik bot ve mont yardımlarının da sürdüğünü açıklayan Fatma Cavlı, “Biz sadece, hayırseverlerle, ihtiyaç sahibi insanlar, engelliler, kimsesiz hastalar arasında gönül köprüsü konumundayız. Bu yardımların gerçekleşmesi hayırsever vatandaşlarımız sayesinde olmaktadır. Her biri görünmez kahraman olan bu dostlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Allah onlardan razı olsun” diye konuştu. Kredi303.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı