Kredi Notu

Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi notu hesaplama yapmak için hangi yöntemler üzerinden araştırma yapmamız gerekiyor? Yazımızda bulabilir ve kredi puanınızı sorgulayabilirsiniz.

Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır? Kredi puanı hesaplamasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kişinin bankalardan kredi çekmesinde etkin rol oynayan kredi puanı, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından belirlenmektedir. Kredi puanı temelde beş mühim başlık ile belirlenmektedir. Bunlar; Kredi ödeme düzeni, mevcut kredi borç durumu, yeni alınan kredi, kredi kullanma yoğunluğu ve öteki etkenlerdir. Kredi notunun %70’lik oranını “Kredi Ödeme Düzeni” ve “Mevcut Kredi Borç Durumu” oluşturmaktadır.

Kuşkusuz kredi puanını etkileyen en önemli etkenlerin başlangıcında kredi ve kredi kartlarının ödeme alışkanlığı, durumu ve aralıkları gelmektedir. Toplam kredi puanının %35’lik kısmını bu unsur oluşturmaktadır. Ödeme düzeni maddi bir durum teşkil etmiş olduğu kadar kişisel bir ilke olarak bununla beraber alışkanlık durumudur da. Bundan dolayı bankalar aylık gelirleri yüksek olsa bile ödemeleri tertipli olmayan kişilerin kredi taleplerine olumsuz yanıt verebilmektedir.

Kaç adet kredi kartı ve kredi ödemesi gecikmeye girdi, geciktirildi?

Kredi veya kredi kartı borç ödemesinin geciktirilmesi doğrudan kredi notunu etkilemektedir. Son ödeme gününden 1 veya 2 gün sonra dahi ödeme yapılmış olsa geç ödeme olarak algılanmakta ve kredi puanın düşük olmasına neden olmaktadır.

Ödemeler kaç gün geciktirildi?

Geciktir ile beraber kaç gün geciktirildiği de önemlidir. Hele ki, 2. Ödeme taksitinin gelmiş olmasına kadar ödeme yapılmadığı takdirde ciddi oranda kredi puanında düşüş görülür.

%35 Etki: Mevcut Borç Durumu

Bankalara olan hâlihazırdaki borç durumu, kredi puanının ortalama %35’lık birimini oluşturmaktadır. İkinci taleplerde banka, gelirin yeterliliğini göz önünde bulundurur. Bankaya ne kadar miktarda borç olduğu da önemlidir. Kullanılan kredi kartının limiti ve kullanılabilir limit yüzdesi de etkileyen etkenler arasındadır. Kredi kartı limitinin dolumu yüksek risk teşkil eder. Yüksek limitli kredi kartlarında limitin doluluğu, düzenli ödeme olsa bile kredi notunu olumsuz etkilemektedir. Limit düşürüldükçe kredi notu tekrar yükselmektedir.

OKU  İnternet Bankacılığı Kredi Notu Öğrenme

%11 Etki: Yeni Kredi Almış Olma Durumu

Bankadan yeni kredi çekilmiş olma durumu aslında yeni risk alındığının belirtisidir. Bu durumda da kredi notunuz %11 oranında düşüş sağlar. Gelir düzeyi, kredi tutarına göre bu oran değişiklik göstermektedir. Kredi ödemesine bağlı olarak puan yükselimi gerçekleşir.

%10 Etki: Kredi Kullanım Yoğunluğu

Kredi kullanan ve de düzenli biçimde ödemelerini sağlayan bir kişinin kredi puanı, hiç kullanmamış kişilere nazaran %10 daha yüksektir. Bu sebepledir ki daha evvelki kredi kullanımları ve düzenli ödemeler de kredi notunun %10’luk kısmını oluşturmaktadır.

%9 Etki: Diğer Faktörler (Etkenler)

Bankalar mevcut müşterilerin durumuna ve yapılan işlemlere göre değişiklik gösteren diğer etkenleri de göz önünde bulundurmaktadır. En önemli husus ise sürekli kredi başvurusu yapılmasıdır. Red Yanıtından sonra tekrar başvuru yapılması doğrudan kredi notunu düşürmez ancak kredi tahsis birimlerince sürekli yapılan başvurular şüpheli işlem olarak değerlendirilir. Bu nedenle çok fazla kredi başvuru yapmak talebin olumsuz olmasına neden olur ki, ayrı banka olarak yapılmış olması dahi benzer neticeyi verebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı