İş ve Para

Küçükbaş Hayvan Çiftliği Kurmak İçin Neler Gereklidir?

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak İçin Neler Gereklidir? Küçükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Küçükbaş hayvan çiftliği kurmak isteyenler için sizlere gerekli bilgileri vereceğiz.

Günümüz şehirli insanının en büyük bekleyişi, emekli olduklarında köylerinde tek katlı evlerinde geçirecekleri zamanları düşlemeleridir. İnsanlar bunu başarmak için, gece gündüz demeden çalışıyor ve çabalıyorlar. Kimi zaman emekliliği beklemeden de şehirlerden köylere göçenleri görüyoruz. Köylere göçenlerin birbir çok da ve köyde yaşayanlar da yeni iş alanlarına yöneliyorlar. Küçük Baş Hayvan çiftliği kurma fikri de insanlara cazip gelmektedir, hem köyde yaşayabilmek bununla beraber geçinmelerine destek olacak bir iş kolu olarak öne çıkmakta. Küçük Baş Hayvan çiftliği yukarıda anlatıldığı şeklinde kolay bir iş değildir; Hayvanların alımından, hastalıklarında baytar harcamalarına, yem alımından, hayvanların barınacağı alanın tesis edilmesi benzer biçimde bir takım işlerin, işin başında yapılmasından geçiyor. İşe girecek yatırımcı adaylarına, gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yönetmeliğine bir göz atmalarını ve ondan sonra diğer adımları atmalarını öneririz. Bakanlığın hazırladığı yönetmelikte, küçükBaş Hayvan çiftliğinin iyi mi kurulacağı detaylı bir halde anlatılmıştır.

Herkes Çiftlik Açabilir Mi?

Küçük Baş Hayvan çiftliği kurulmasında, ilgili bakanlık tarafından kısıtlamalar getirilmiştir, her isteyen kafasına göre bir işletme açamaz, bu yanlış bir davranış şekli olur ayrıca. Bakanlık belli kriterleri sağlayan yerlerde izin vermekte ve işletmenin de gerekli teknik alt yapısını hazırlamış olmasına da bakılmakta. Küçük Baş Hayvan çiftliği kurulacak arazi kişinin kendisine ait arazisi olabileceği gibi bir başkasının arazisini de kiralama yoluyla bu işe başlayabilir.

Sonraki Adımlar Nelerdir?

Yukarıda yazılanlar yapıldıktan sonra; ağılların yazlık ve kışlık olarak düzenlemesiyle işe başlayabilirsiniz. Ve içeride bulunacak hayvan adedine göre binanın büyüklüğüne karar verip, inşaatı yapılmalıdır. Gerekirse bir mühendisten yardım alınmalı, mimari bir proje çizdireceklerin mimarlardan yararlanmalarında fayda olacaktır. Yine burada çalıştırılacak personel sayısına uygun, çalışanların kullanacağı bir binada yapılabilir.

OKU  2021 Çankırı Evde Ek İş İlanları Başvuru

Kullanacağınız cihazları temin etmelisiniz ve diğer ekipmanları da kullanacağınız alanlara yerleştirmeniz gerekir. Daha sonra besleyeceğiniz Küçük Baş Hayvanları alarak işe başlayabilirsiniz.

Küçük Baş Hayvan Çiftliğinin Maliyeti Ne Kadardır?

Fiyatlar piyasa koşullarına göre değişebilmektedir. Biz size ortalama bir maliyet çıkarmaya çalışalım; 50 koyun aldığınızı varsayalım, ağıl kurulunu, hayvanlara ödediğiniz miktarı da katalım, yem alımınız da olacaktır, ekipmanlarınızın da bir maliyeti olacaktır, hepsini topladığımızda ortalama olarak 200 bin ila 250 bin TL civarında bir rakam ödeyeceksiniz demektir.

Genel Gider Kalemlerinize Göz Atalım?

Küçük Baş Hayvan Çiftliğinizde kullanacağımız gider kalemlerine bakalım; Yem giderleriniz, Ağılın genel gider kalemleri (Elektriği, suyu, telefonu ve benzeri şeyler), veteriner masraflarınız, ilaç ihtiyaçlarınız, iş yerinde istihdam ettiğiniz personelin giderleri (SSK, maaş giderleri gibi), giderleriniz bu şekilde olacaktır.

Küçük Baş Hayvan Çiftliğinde Kâr Elde Etmeniz Mümkün mü?

Elbette kar olmayan hiçbir işe kimse girmeyecektir. Kârınız olacaktır. Ona bakalım.. 50 adet koyun için bir hesaplama yapalım. Koyunların yıllık bir kuzu verdiğini düşünürsek, bu işletmeniz için iyi bir kâr oranı olarak sizlere geri dönecektir. Yani süre olarak bir yıl içerisinde bir kâr elde edeceksiniz. Yine ağılınızda ki koyunların bir kısmı, yıl içerisinde birden fazla yavru verebilecektir. 50 adet Küçük Baş Hayvan için düşünüldüğünde, işletmenin kendini kâra geçirmesi için 3 yıl gibi süre gerekecektir.

Küçük Baş Hayvan Çiftliğine Destek Destekleri Hangileridir?

Destek almak isteyenler için devlet tarafından verilen, TKDK ve IPARD aracılık etmektedir. Bu kuruluşlar vasıtasıyla destek almanız daha cazip olacaktır. Desteğin miktarına gelecek olursak, işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak değişebilmektedir. Yine de bir bilgi olması bakımından, toplam proje maliyetinize göre %65’ine yakın bir hibe alabilirsiniz. Rakam olarak 80 bin TL ila 1 milyon TL arasında bir hibe almanız mümkündür.

OKU  Bardakta Mısır Bayiliği Veren Firmalar Nelerdir?

Yine hibe oranları işletmenin bulunduğu bölgelere göre değişebilmekte, azalmakta veya artabilmektedir. Hibeler de belli dönemler içerisinde düzenlenir, bu programları takip etmenizde fayda olacaktır.

Detaylı Bilgi

İlgili bakanlığın web sitesi üzerinden bilgi almanız doğru olacaktır. Teşvik kapsamına neler giriyor, ona bir bakalım; makineleriniz ve diğer ekipmanlarınız, projelendirmeleriniz, inşaat çalışmaları ve danışmanlık, mühendislik hizmetlerinden faydalanmanız gibi alanlarda, sizlere teşvikler verilmektedir. Hibe kapsamına girmeyenlerse; ikinci el ekipmanlar, bina taşınmazının peşin alınması ve canlı hayvan alımınız olacaktır. Devletin yatırımlar sırasında, KDV ve Gümrük vergisi muafiyeti de vardır.

KOSGEB Destek Sağlıyor Mu?

KOSGEB aracılığıyla, çiftçilere daha uzun vadeli ve düşük krediler sağlandığını söyleyelim. Ayrıca bankalar aracılığıyla kredi alımı yapabilirsiniz. KOSGEB kredisi kullanacakların, kredileri onaylandıktan sonra ilgili banka üzerinden nakit ihtiyaçlarını karşılamaları mümkündür.

Diğer Hususlar ve Zorluklar Nelerdir?

Küçük Baş Hayvan Çiftliği kurmak, işletmek ve sürdürmek, diğer iş kollarına göre daha kolaydır. İşi yapacak olanların bir fizibilite çalışması yaptırmalarında yarar vardır. Bu işi yapacak kişi, bu iş konusunda yeterli bilgiye sahip olmaya bilir, o zaman Küçük Baş Hayvan Çiftliği kurmuş birinden fikirlerini ve tecrübelerini öğrenmesinde fayda olacaktır.

Besleyeceğiniz Küçük Baş Hayvanları seçiminiz de, iş sonunda başarılı olmanızda etken olacaktır. Kar elde edeceğiniz hayvan türünü seçmenizde, işletmenizin geleceği açısından önemlidir. Hayvanları alma aşamasında, veteriner hekim desteğini almanız da önemlidir.

Riskleri Var Mıdır?

Her iş kolunda olduğu gibi bu işinde bir riski vardır. İstenmeyen hayvan hastalıkları veya hayvan kayıpları gibi birçok faktör vardır. Bunların önlenmesinde ilk adım önemlidir, rutin veteriner hekim kontrolleri, ilaç takviyelerinin zamanında verilmesi, temizlik gibi diğer etkenleri göz önünde tutarak işinizi sürdürebilirsiniz. Yem alımınız konusunda bilginiz yoksa, bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Hayvanların beslenme düzenlerine dikkat etmeniz de gerekir.

OKU  2021 Hatay Evde Ek İş İlanları

Elemanların işten sıkılabileceğini düşünerek, onları motive edecek ücretler ödemeniz, izinlerini düzgün kullandırmanız da, işletmenizin gelecekte riske girmemesi için yapmanız gerekenler arasındadır.

Son Olarak

Herkesin belli bir amacı var, açtığı işletmenin başarılı olması ve kar ediyor olmasıdır. Yukarıda yazılanları yaptığınızda bu kolay olacaktır. Bakanlık yönetmeliklerine de gereken önemi göstermelisiniz. Doğru hayvan ırkı seçiminiz, doğru ekipman tedariği yapmanız, işletmenizin gelecek yılları görmesine vesile olacaktır. Diğer bir hususta; pazarlamada ve satışta doğru adımlar atmanızdan geçiyor. Girişimciler olarak önünüzde, bir iş fırsatı daha olmuş oldu, o da Küçük Baş Hayvan Çiftliği açmak. Şimdiden kolay gelsin.

100 Bin TL Faizsiz Tarım Hayvancılık Kredisi Şartları

Hayvancılık Kredisi- 2 Yıl Geri Ödemesiz

En Çok Kazandıran İş Fikirleri Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı