SGK SSK

2022 SGK Cenaze Parası Nasıl Alınır?

2020 SGK Cenaze Parası Nasıl Alınır? SGK cenaze yardımı kimlere veriliyor? SGK cenaze yardımı almak istiyorum diyorsanız yazımızı okuyarak bilgiler alabilirsiniz. Bağkur SSK ve Emekli Sandığı olarak SGK kurumu olarak 5510 Sayılı kanun gereği tek çatı altında birleşmesinden sonra vefat eden vatandaşlarımız sosyal güvenlik kapsamında ise kendi hak sahiplerine müstahaklık durumuna göre ölüm aylığı sağlanmaktadır. Hak sahiplerinin cenazeyi kaldırmaları nedeniyle kendilerine cenaze yardımı yapılmaktadır.

Eğer cenazeyi hak sahibi değilde üçüncü şahıslar kardeşi veya yakınlarının kaldırması durumunda cenaze giderlerinin faturasını  ibraz etmek suretiyle müracaatları üzerine onlara da cenaze parası ödenmektedir. Hak sahibi olan eşi ya da çocukları ölüm aylığı bağlanmışsa aylığın bağlanmasına müteakip bilgisayar ortamında yapılan aylık bağlama işlemi ile birlikte cenaze yardımı ödeme talimatı da birlikte gönderildiği için herhangi bir şarta herhangi bir talebe ve faturanın ibraz edilmesine gerek kalmadan doğrudan cenaze yardımlarını ödemektedir.

2020 SGK Cenaze Yardımı Ne Kadar?

  • SGK cenaze yardımı parası sosyal güvenlik kapsamındaki kişinin vefatının ardından müracaat edilmesi ile birlikte müstahaklık durumuna göre ilk olarak eşe, yoksa çocuklarına, yoksa anne babasına, veya üçüncü şahıs olarak fatura ibraz etmek şartıyla kardeşlerine ve yakınlarına ödenmektedir.
  • Ölüm yardımı karşılıksız olarak yapılan yardımdır. Ölüm yardımı SGK tarafından, ölüm sonrasında geride kalan hak sahiplerine  594  lira ‘cenaze ödeneği’ adı altında ödeme yapıyor. Vefat eden kişinin sigortalı olma şartı ile verilen cenaze ödeneği şartının yanında SGK ölüm tarihinde çalışmayan biri için bile 360 gün prim ödenmişse bu ödenek veriyor.
  • Cenaze ödeneği vefat eden kişinin ardında kalan kişilerin cenaze masraflarının karşılanması için hak sahiplerine ödenen ve cenaze sırasında kalanların masraflarla uğraşılmaması için ödenen paradır. Birçok kişi tarafından bilinen cenaze ödeneğinden yararlanmak için ilk şart ölen kişinin sigortalı olması ve 360 gün prim yatırılmış olması şartıdır.
  • Ölüm ve cenaze işlemlerini yapan hak sahipleri ölen kişinin sigortasından yararlanarak SGK’ya başvuruda bulunup cenaze ödeneğini alabiliyor. Hak sahiplerinden ilk olarak eşe, yoksa çocuklarına yoksa anne ve babasına ödenen cenaze ödeneği için hiç şart koşul fatura ibraz edilmesine gerek kalmadan ödenek hak sahibine veriliyor.
  • Ölen sigortalı kişinin yakınları cenazeyi kaldırmışsa da bu durumda cenaze masraflarının faturası ile SGK’ya başvuruda bulunarak yakınları ve kardeşi cenaze ödeneğini alabiliyor. Sigortasız çalışan kişinin ölümü halinde geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi mümkün değildir.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Ölüm yardımı yani SGK tarafından sigortalı ölen kişinin hak sahiplerine yapılacak olan cenaze ödeneğinin başvurusu kişinin ölüm tarihinin belirtildiği ve dilekçe ile SGK il Müdürlüklerine ve SGK merkezlerine başvuru yapılarak ödenek alınabilir. Eğer ölen sigortalının cenaze ödeneğinden yararlanması için ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ölüm belgesinin SGK’ya verilmesi gerekir.

OKU  Bakan Açıkladı. Normalleşme destekleri için tarih belli oldu

Cenaze Ödeneği Kimlere Veriliyor?

Cenaze ödeneği ölen sigortalının yakınlarına müstehaklık durumlarına göre belirlenen sıraya göre öncelik olarak eşe verilir. Eşi yoksa Sigortalının ölümü sonrası cenaze ödeneği sigortalının çocuklarına, o da yoksa anne babasına, ya da kardeşlerine akrabalarına ödeme yapılır. Bu kişilere de yapılamazsa ödeme masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze parası ; ölüm tarihinden itibaren başvuru yapılması durumunda 5 yıl içinde alınması gerekir. 5 yıl süre içinde alınmayan ve süre aşımına uğrayan cenaze ödenekleri hak sahiplerine ödenmez. Bu nedenle cenaze ödeneğini almayı unutanlar, başvuru yapmayanlar, bu durumdan habersiz kişiler başvurularını SGK‘ya yaparak beş yıl içerisinde dilekçeyle müracaat ederek ödeneği alabilirler.

Cenaze yardımı ; sigortalı olan ve işinden çıkan ama son 360 gün sigorta primini yatıran kişilerin işsiz olsalar bile cenaze ödeneği alınabilir. 360 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş ise ölen kişi ölüm tarihinde çalışmıyor olsa bile  kişi ölüm tarihinde çalışmasa, 360 gün prim ödemişse SGK’dan cenaze ödeneği alınması mümkündür.

SGK Cenaze Yardımı Parası Ölenin Neyine Verilir? Kimlere Ödenir?

SGK cenaze yardımları kapsamında en önemli sırada yer alan cenaze parası, kişinin sadece ölüm nedeniyle yakınlarına oluşturduğu masrafı karşılamak maksadıyla verilmektedir. Ölüm veya evrak intikali (kabulü) gerçekleştikten maksimum 5 yıl içerisinde bu yardıma başvuruda bulunabilirsiniz.

Bu yardım ölen kişinin birinci dereceden bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyaçları için değildir. Sigortalı ölünce maaşı zaten sırasıyla aile fertlerine verilir. Bu sayede kişinin sigorta güvencesi sayesinde bakmakla yükümlü olduğu hayatta kalan aile bireyleri rahat yaşamlarına devam ederler. Bu yardım kişinin cenaze işlemleri ile kim ilgilendiyse ona verilmektedir. Evli olup ailesinde halen sağ olanlar için hayatta olanlara göre SGK Cenaze ödeneği verilecek kimseler şu şekildedir:

  • Eşi yaşıyorsa bu ödeneği eşi alır.
  • Eşi yoksa veya vefat etmişse bu durumda çocukları alır.
  • Çocukları yoksa başta babası, yoksa annesi SGK cenaze masraf ödemesi alır.
  • Bunların hiçbiri yoksa bu durumda kişinin (öz) kardeşlerine defin masrafları için sigortalının ölüm masrafı ödemesi yapılır.

Diyelim ki kişi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalıydı ve vefat ettiği dönemde yukarıdaki akrabalık bağı bulunan kimselerden hiçbiri yoktu. Bu durumda gerçek veya tüzel fark etmeksizin, kişinin cenaze masraflarını üstlenen kişi veya kişilere ortak ödeme yapılır.

OKU  SGK E-Şifre Oluşturulması Ve Onaylanması

Eğer kişiyi bir kurum veya kuruluş yaptıysa tüzel kişiye SGK cenaze masraf ödemesi adı altında ödemeler yapılır. Bu sayede kişinin cenaze masrafları sigorta güvencesi sayesinde her yönden karşılanmış olur. Bu konuyu da resmi kaynak olarak kabul ettiğimiz SGK’nın resmi sitesinde yer alan http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/olen_sigortalinin_haksahipleri/cenaze_odenegi adresinden alıntılarla anlattığımıza göre, dilerseniz SGK cenaze yardımı kaç lira sorusuna yanıt verelim.

2020 SGK Ölüm Parası Yardımı Ne Kadar?

SGK cenaze ödeneği miktarı her sene değişkenlik göstermektedir. Her sene değişen piyasa verileri ve masraflar dolayısıyla cenazeyi yapan kişinin menfaatlerinin korunması maksadıyla hemen her türlü önlem bu ödemenin hesaplanmasından önce alınmaktadır. SGK cenaze parası miktarı 2020 yılnda 595 Türk lirasından 716 TL ye yükselmiştir.

SGK tarafından ölen kişinin ailesine veya cenaze işlemlerini gerçekleştiren kişilere verilen bu paranın hemen her türlü detayını siz değerli okurlarımız ile paylaştık. Dilerseniz SGK Cenaze yardımı başvurusu ve SGK Cenaze yardımı başvuru dilekçesi konusuna daha yakından bakalım.

SGK Cenaze Yardımı Başvurusu Nasıl, Nereden Yapılır?

SGK cenaze parası yardımı başvurusu için ilgili yani size en yakın olan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Bu Müdürlük içerisinde gitmeden önce buraya tıklayarak SGK cenaze yardımı dilekçesi indirmeniz gerekir. Dilerseniz kendiniz de yazabilirsiniz. Ancak kurum tarafından sağlanan dilekçe daha yüksek verimlilik sağlamaktadır.

Cenaze Ödeneği başvurusu için sadece Cenaze ödeneği başvuru dilekçesi ile başvuru yapmanız yeterli olmayacaktır. Eğer kişinin eşi durumundaysanız hiçbir ek evraka gerek yok. Sadece başvuru dilekçesini herhangi bir kırtasiye veya internet Cafe’den çıktı alarak doldurup kuruma “şahsen” teslim etmeniz yeterlidir.

SGK tarafından sağlanan ölüm aylığı ile cenaze yardımı tamamen farklı ödeneklerdir. Birisi tamamen cenaze masraflarını konu alırken (cenaze yardımı bu yazıdaki konu), diğeri ise sigortalının vefatından sonra geride kalanlara ömür boyunca verilen maaşı temsil etmektedir. İkisi kesinlikle birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Yukarıda da anlattığımız üzere eğer ki kişinin defin işlemleri için eşi veya birinci derece yakınları haricinde bir başka gerçek veya tüzel kişi yardım ettiyse, bu durumda ekstra evrak gerekmektedir. Bunu şöyle anlatabiliriz. Eşiyseniz buradan sonrasını okumanıza gerek yok.

SGK Cenaze Ödeneği başvurusu için eğer kişi bir belediye tarafından defnedildiyse : Kişinin cenaze masraflarını üstlendiğini belirten ve ilgili Belediye tarafından onaylanmış bir evraka ihtiyaç duyulmaktadır. Başvuruda dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.

SGK Cenaze Yardımı başvurusu için eğer kişi bir köy veya kasabada defnedildiyse : Bu durumda da yine kişinin yani ödenek almak maksadıyla başvuru yapan bireyin tüm cenaze masraflarını bizzat kendisinin karşıladığını ifade eden ve o yerin muhtarlık makamından onaylanmış (imzalanmış) belge gerekir. Bu konuda muhtar size yardımcı olur. Yine bu başvurularda köy ve kasaba olduğu için cenaze nakil belgesi de başvuruya eklenmiş olmalıdır.

OKU  SGK Kaydı İçin Gerekli Belgeler

EDEVLET SGK CENAZE PARASI SORGULAMA 2020

E-Devlet SGK cenaze yardımı sorgulama konusu son adım olarak karşımıza çıkıyor. Cenazesi olan SGK’lı sigortalı vatandaşlar için hemen her türlü detayları anlattığımız bu yazıda son olarak bu paranın nasıl sorgulanacağı konusuna geldik. E-Devlet tarafından SGK bireysel ödeme sorgulama ekranından hemen her türlü sorgulamayı yapabilirsiniz. Ziraat Bankası cenaze yardımı sorgulama için yine alternatif seçenekler arasında yer alabilir gibi görünse de, ancak ödemelerin PTT üzerinden yapıldığı göz önünde bulundurulursa; ne yazık ki böyle bir seçenek gündeme gelmiyor.

Şimdi E-Devlet başta olmak üzere cenaze yardımı yatıp yatmadığı için nereye bakılmalı sorusuna cevap verelim. İlk aşama E-Devlet SGK cenaze yardımı sorgulama konusu.

E-Devlet SGK Cenaze Yardımı Sorgulama

E-Devlet devlet işlerinin tamamını memur başta olmak üzere tüm vatandaşlar için bir araya getirmektedir. Bu sayede herkes 2 TL karşılığında PTT şubelerinden alacağı bir şifre ile E-Devlet’i kullanabilir. SGK başta olmak üzere birçok önemli devlet kurumu burada hizmet sunmaktadır. Gerçi hemen her devlet kurumu önemlidir 🙂 Hizmet veren kurumlar bünyelerinde sağlanan başvuru, sorgulama ve diğer işlemleri internet üzerinden yapma olanağı sağlamaktadır.

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama bu adrese giriş yaparak edindiğiniz E-Devlet şifresini kullanın. Sonrasında giriş işlemleri ardından adınıza SGK’dan yönlendirilen ödemeler görülecektir. Buradan rahatlıkla sorgulama yapabilirsiniz. Eğer burada görüntüleme yapamıyorsanız, bu durumda bir alt başlığımızı incelemenizi öneriyoruz. Cenaze yardımı E-Devlet üzerinden ödeme durumu yönünden kolayca sorgulanabilmektedir.

TC No İle Cenaze Yardımı Sorgulama PTT

Cenaze yardımı yattı mı sorusuna cevap bulabilmek için son aşamaya erişmiş bulunmaktayız. PTT üzerinden yapılan ödemeler nedeniyle en iyi sorgulama yöntemi PTT şubelerini kullanmak olacaktır. Yine başvuru esnasında SGK İl Müdürlüğü memur personelinden de bilgi alabilirsiniz. Onlar size ilin ve kurumun güncel yoğunluğu doğrultusunda tam olarak ne zaman yatacağını söyleyeceklerdir. Ancak bu konuda ısrarcı olmayınız memurların bu konuda bilgi vermek gibi bir zorunlulukları bulunmuyor.

Cenaze yardımı yattı mı yatmadı mı ikilemine düşüp sorun yaşamamanız için elimizden gelen tüm bilgileri sizlerle paylaştık. Bundan sonrasını SGK iletişim kaynaklarından sizler de sorarak edinebilirsiniz. Eğer yazımızda eksik olan bir bilgiyi edinirseniz, yorumlar kısmından KREDİ303.COM ailesinin SGK uzmanlarıyla paylaşarak diğer okurlarımızın da faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı