SGK SSK

SGK Rapor Parası Nedir, Kimlere Verilir?

SGK Hastalık Rapor Parası Nedir, Kimlere Verilir? SGK rapor parası başvurusu nasıl yapılır? SGK tarafınca toplumsal yardım ödemeleri adı altında sigortalılara bazı ödemeler yapılmaktadır. Bunlar arasında çocuk parası, doğum parası, medikal malzeme ödemesi, rapor parası gibi birçok ödeme kaleme mevcuttur. Bu ödemeler, SGK mevzuatında yer edinen şartlara gore verilmekle birlikte kimisi için bir iş yerinde çalışıyor olma şartı, kimisi için prim gün şartı kimisi için de çeşitli rapor şartları istenmektedir. Bu yazımızda bahse mevzu ödemelerden hastalık rapor parası konusunu ele alacağız. SGK rapor parası nedir, rapor parası kimlere verilir, bunları cevaplandıracağız.

SGK Rapor Parası Nedir?

SGK tarafından sigortalı çalışanlara yönelik oluşturulan rapor parası, mevzuatta iş göremezlik adıyla anılmaktadır. Rapor ödemesi; hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında dört farklı türde verilmektedir. Rapor parası, hali hazırda çalışıyorken çeşitli nedenlerle istirahat raporu alıp işe gidemeyen sigortalıların hak kaybını gidermek adına ödenmektedir. Nitekim hastane, sıhhat ocağı, vb. Sağlık hizmet sunucularından iş göremezlik veya istirahat raporu alan kişiler, işe gidemedikleri süre boyuncu maaş kesinti ile karşılaşmaktadır. Bilhassa özel sektör işverenleri; işe gelmeyen işçilere, işe gelmedikleri gün sayısı üzerinden maaş kesintisi yapmaktadır. SGK da bu şekilde maaş kesintisi yaşayıp hak kaybına uğrayan çalışanlara, rapor parası adı altında ödeme yapmaktadır. Fakat rapor parası her sigortalı çalışana ödenmez. Peki rapor parası kimlere verilir, rapor parası alma şartları nedir, inceleyelim.

Rapor Parası Kimlere Verilir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere rapor parası alma şartlarını taşımayan sigortalılar bu ödemeden yararlanamaz. Peki rapor parası kimlere verilir? Rapor ödemesi bir tek işçi ve Bağkur kapsamındaki sigortalılara verilmektedir. Fakat yazıda ele aldığımız hastalık rapor parası bir tek 4a (SGK/SSK) kapsamında çalışan sigortalılara ödenir. Aşağıda yer edinen şartları inceleyerek hastalık kapsamında rapor parası alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz;

OKU  Pandemi 1.100 TL sosyal yardımları ne zaman yatacak?

Hastalık rapor parası alma şartları:
a) Hali hazırda bir iş yerinde etken olarak çalışıyor olmak
b) en az 3 gmeşhurk raporu bulunmak(Mevzuat gereği 2 gün ve kısa süreli raporlara ödeme yapılmamaktadır.)
c) Rapor alınan tarihten itibaren geriye dönük son 1 yılda en az 90 gün sigorta primi bulunmak

Eğer yukarıdaki şartları taşıyorsanız, almış olduğunız istirahat yahut iş göremezlik raporuna SGK tarafınca ödeme yapılır. Şartları sağlamanıza rağmen herhangi bir rapor parası almadıysanız SGK’ya gidip raporunuzun ödenme durumuyla ilgili detaylı informasyon edinebilirsiniz.

Rapor Parası nasıl Hesaplanıyor?

SGK Rapor ücreti, SGK tarafından oluşturulan Online Ödeme Programı vesilesiyle otomatikman hesaplanmaktadır. Hesaplamada esas alınan kriter, rapor alınan tarihten önceki son üç aya ilişkin brüt prim kazancıdır. Mevzuata nazaran son üç aylık prim kazancı ve sigorta gün sayısı üzerinden gmeşhurk kazanç tespit edilir. Daha sonrasında günlük kazancın üçte ikisi ile raporlu gün sayısı çarpılarak toplam rapor ücreti tespit edilir. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan husus, raporların ilk iki günü için ödeme yapılmamasıdır. Kısaca 5 gmeşhurk bir rapor almış olduğunızı varsayarsak 3 günlük rapor ücreti alırsınız. Kredi303.com

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı