Devlet DestekliKredi

Sığır İnek Düve Hayvancılığı Destek Kredisi Nasıl Alınır?

Sığır İnek Düve Hayvancılığı Destekleri Nasıl Alınır? Devlet destekli olarak verilen sığır, inek, düve kredisi almak için şartlar nelerdir? Sığır kredisi, düve kredisi, inek kredisi kimlere verilir? Sizlere bu yazımızda bu konu hakkında bilgiler vereceğiz. 

2021 Yılında Düve Desteği Veren Bankalar

T.C. Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve KOSGEB tarafınca verilen bağışlama ve kredilerin haricinde pek çok banka tarafından düve desteği 2021 yılı içinde verilmektedir. Düve desteği kapsamında kredi alabileceğiniz bankalar:

Ziraat Bankası: Hayvansal üretim kredileri ile yem, ilaç, ahır / ağıl yapımı, düve alımı benzer biçimde konularda kullanacağınız kredi ile gerekli finansmanı sağlayabilirsiniz.

Denizbank: Hayvancılık Kredileri kapsamında verilen;

  • Hayvancılık Ekipmanına Yönelik Krediler
  • Süt Hayvanı Alım Kredisi
  • Besi Hayvanı Alım Kredisi

T.C. Besin tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ülkemizde hayvan yetiştiriciliğini desteklemek adına çeşitli girişimleri bulunmaktadır. Hayvancılığı desteklemek adına çeşitli teşviklerde bulunan bakanlık; Buzağı-Malak desteği adı altında büyükbaş hayvancılığının yaygınlaşması adına cazip teklifler sunmaktadır. Sığır, inek ve düve hayvancılığı adına verilen destekler de bu başlık altında değerlendirilmektedir. Manda dâhil besilik erkek sığır desteklemeleri de bakanlık tarafınca hayvancılara verilmektedir. Bunların yanında 2017 seneninın Eylül ayında yürürlüğe giren kanun kapsamında, %30 hibeli düve alım desteği uygulanmaktadır. Ülkemizde hayvancılık sektörüne yapılan yatırımların, tüketim ihtiyacını karşılayamayacak değerlerde olduğu görülmektedir.

Bunun sonucu olarak et tutarlarında büyük bir artış gözlemlenmektedir. İthal et uygulaması gibi tedbirlerin, et tutarlarını geçici olarak düşürebildiği, bu uygulama ile kalıcı bir fiyat düşüşü yaşanamayacağı görülmektedir. Ek olarak meydana getirilen desteklemeler yardımıyla hayvancılık alanında istihdam elde edilmesi amaçlanmaktadır. Şehirlere göçün önüne geçebilmekten, et tutarlarını düşürmeye kadar biroldukça pozitif yönde etkisi bulunan hayvancılık destekleri, gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca bakanlık web sayfasından halka duyurulmaktadır.

Sığır İnek Düve Hayvancılığı Destek Kredisi Nasıl Alınır?
Sığır İnek Düve Hayvancılığı Destek Kredisi Nasıl Alınır?

Son yıllarda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği mevzusunda ilgili bakanlık tarafından birçok destek ve teşvikin üreticilere verildiği görülmektedir. Bu destek ve teşvikler yardımıyla, üretim hedeflerinin yakalanması hedeflenmektedir. Özellikle belli coğrafyalara yapılan destek sunar yardımıyla, köyden kente göçün de önüne geçmek hedeflenmektedir. Et tutarlarının belli seviyelerde tutulabilmesi ve ihtiyacın yeterli miktarda karşılanabilmesi için; mevcut kapasitelerin artırılması ve sektöre yeni yatırımcıların çekilmesi gerekmektedir.

OKU  Ev Eşyalarını Yenileyecekler ve Evlenecek Çiftler Bu Fırsatı Kaçırmayın!

Devlet tarafından yapılan destekler ve teşvikler yardımıyla, bu hedeflere erişebilmek mümkün olmaktadır. şu sebeple ülke ekonomisi için son aşama büyük bir örutubet taşıyan büyükbaş hayvan yetiştiriciliği sektörüne yönelik çeşitli teşvikler gündeme gelmektedir.

Damızlık Düve Alım Desteği

Besin tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olan Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafınca 2017 senesinde düzenlenen düve alım desteği, tüm yetiştiricilere resmi gazete tarafınca duyurulmuştur. TÜRKVET’e kayıtlı olan sığır yetiştiricilerinin yararlanabildiği bu destekten, bakanlık tarafından belirlenen illerde tesisin bulunması zorunluluğu bulunmaktadır. Damızlık düve alım desteğinden yararlanabilecek iller; Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırkent, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van ve Yozgat olarak listelenmektedir. Bu illerde bulunan, TÜRKVET’e kayıtlı işletmelere; en az 20 adet, en fazla 200 tane düve alım bedelinin %30’u hibe edilmektedir. Çeşitli sebeplerle ülkemizde damızlık düve alımının desteklendiği görülmektedir. Bu desteklemeden yararlanabilmek için, işletmenin belirli şartlara haiz olması beklenmektedir. Ayrıca ülkemizin her ilinde damızlık düve alım desteği uygulanmamaktadır. Damızlık düve alım destekler yardımıyla, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği sektöründe hareketlilik hedeflenmektedir.

Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi

En son 2020 yılında resmi gazetede yayınlanan tebliğe gore, damızlık düve yetiştiriciliğinin desteklenmesine ilişkin uygulama esasları yetiştiricilere bildirilmiştir. Damızlık düve yetiştiriciliği meydana getiren tesislerin kurulması, ülkemizde ihtiyaç duyulan damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması ve sermayenin ülke içinde kalmasını sağlamak için bu desteklemelerin yapıldığı bakanlık tarafından bildirilmektedir.

Şubeye Gitmeden Kredi Veren Bankalar

Süt Sığırcılığı Kredisi Veren Bankalar

Damızlık düve yetiştiriciliği desteğinden yararlanabilmek için; damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olunması gerekmektedir. TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı, aktif sığır işletmesi olan gerçek kişilerin veya tüzel kişilerin, bireysel veya topluca yapacakları, 500 baş kapasiteye haiz tesisin bulunması gerekmektedir. Projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari hamile düve satışı için sıhhat sertifikasına haiz yeni işletme kurulması ya da mevcut olan işletmenin kapasitelerini 500 baş ve üzeri olacak şekilde artırılması ile rehabilitasyon işlemleri için yapılacak yatırımlara hibe uygulanmaktadır. Damızlık düve yetiştiricilerinin desteklenmesi sayesinde, sektörde rahatlama hedeflenmektedir.

OKU  Görenler İnanamadı! Anadolubank'tan Mutlu Eden Faiz Oranı!

Besilik Erkek Sığır Desteği Nasıl Yapılmaktadır?

Ülkemizde hayvancılığın desteklenmesi adına, ilgili bakanlık tarafından çeşitli teşvikler verilmektedir. Manda dahil olmak üzere yurt içinde doğmuş, kati evveliyatına kadar son 90 gününü müracaat sahibinin işletmesinde geçirmiş ve en az 12 aylık yaşı tamamlamış adam sığırlara bakanlık tarafından belirlenen oranda teşvik uygulaması yapılmaktadır. Bu teşvikten yararlanabilmek için, başvuruya konu olan hayvanın TÜRKVET’e kayıtlı olması gerekmektedir. Kesim işleminden sonrasında meydana getirilen besilik erkek sığır desteğinde; kesimhane kesim ücreti faturası yada alındı makbuzu, kesimi yapılacak hayvanın veya karkasının alım ve satımına ilişkin fatura veya üretici makbuzu, işletmenin tescil belgesi, hayvan pasaportu ya da hayvanın kesim için nakliyesinin yapılacağı yere gore baytar sıhhat raporu istenmektedir.

Bu belgelerin yanı sıra; kesimi yapılacak hayvanın TÜRKVET’ten düşümünün yapıldığına dair belge, kesimhane resmi veteriner hekimi tarafınca ya da yetkilendirilmiş veteriner hekimi tarafınca onaylanmış kesim cetveli, sözleşmeli besicilik yapan hayvan yetiştiricileri için ekinde sözleşmeye doğal olarak hayvanlara ait kulak küpe numaralarının yazılı olduğu sözleşme örneği istenmektedir. Bu şartlara haiz olunduktan ve belirtilen evraklar tanzim edildikten sonrasında, besili adam sığır desteğinden yararlanılabilmektedir. Besilik adam sığır üretiminin artırılması ile birlikte, et fiyatlarının denetim altına alınabildiği görülmektedir.

Sığır, İnek ve Düve Hayvancılığı Desteklerinin yapılmış Sebebi

Ülkemizde büyükbaş hayvancılığının yaygınlaşması ve tüketim gereksinimlarının karşılanabilmesi adına üretimin artırılması adına yapılan teşviklerin, çeşitli dönemlerde gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üreticilere verildiği görülmektedir. Et ve süt fiyatlarında yaşanmış olan yükselişin başlıca sebebi, yem ve öteki etkenlerin fiyatlarında görülen artış ile mevcut kapasitelerin yetersiz oluşundan kaynaklandığı görülmektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi ve iyileştirilebilmesi adına yapılan destekler sayesinde, fiyatlarda düşüş ve üretim kapasitelerinin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca belirli illere özel olarak yapılan desteklemeler yardımıyla, köyden kente göçün önüne geçmek hedeflenmektedir. Köye dönüş projelerinde de bu tür desteklerin etkili olduğu görülmektedir. Birçok ülkede uygulanan teşviklerle, üretim kapasitelerinin artırılabildiği görülmektedir. Ülkemizde de üretimin tüketimi karşılamaması ve tutarların dengelenmesi adına et ithalatının giderek artan bir eğilimde gerçekleştiği görülmektedir. Bu konuda bakanlığın yaptığı teşvikler yardımıyla, üretimin hedeflenen seviyelere çıkarılması hedeflenmektedir. Yeni girişimcilerin büyükbaş hayvan yetiştiriciliği sektörüne girmesi ve mevcut yatırımcıların üretim kapasitelerini artırabilmeleri adına meydana getirilen destek sunar, belli pozitif neticelar doğurmaktadır. Alınan tedbirler ve verilen destekler sayesinde, birçok üreticinin kapasite artırımı mevzusunda yatırım gerçekleştirdiği görülmektedir. Bu da hem istihdam bununla beraber üretimi artıran en önemli etkenlerden biri olmaktadır.

OKU  Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası 3 Ay Ertelemeli Pandemi Destek Kredisi Başlattı

Büyükbaş Hayvancılığının Önemi

En kaliteli protein kaynaklarından kabul edilen kırmızı ette ihtiyacın karşılanması adına büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemi son aşama büyük olmaktadır. Süt üretiminde de ilk sırada olan büyükbaş hayvancılık, son derece önemli bir ekonomi kaynağı olarak üreticilere geçim kapısı olmaktadır. Et ve süt fiyatlarının belirli seviyede tutulabilmesi isminde, üreticilerin sayısının artırılması hedeflenmektedir. Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sayısının artması ve mevcut tesislerin kapasitelerinin artırılması ile birlikte, et ve süt fiyatlarında düşüş hedeflenmektedir.

Ek olarak istihdam artışı da bu yolla sağlanabilmektedir. Besin, ziraat ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda üreticilere verdiği çeşitli teşvikler, bu gelişmeleri hedeflemektedir. Üreticilerin aldığı teşvikler yardımıyla, kapasiteleri artırabildiği, yeni girişimcilerin sektöre kazandırıldığı görülmektedir. Bu gelişmeler sayesinde hedeflenen seviyelere ulaşmak mümkün olacaktır. Gelişmiş ülkelerin tümünde, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği mevzusunda ilgili bakanlıkların aldığı çeşitli tedbirler bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı