Devlet Destekliİş ve Para

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti nedir? Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti hesaplaması nasıl yapılır? Tavuk çiftliği nasıl kurulur? Sizlere bu yazımızda Tavuk çiftliği işi yapmak isteyenler için neler yapması gerektiğinden ve maliyet hesaplama hakkında bilgiler vereceğiz. Sizlerde bu bilgilere bakaak Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Tavuk çiftliği kurmak için bazı şartlara ve önemli bilgilere sahip olmanız gerekiyor.

Tavuk çiftliği oluşturmak özellikle kırmızı et fiyatlarının plansızca ve oldukça arttığı son dönemlerde önemli bir girişimcilik hamlesi olarak nitelendirilirken, Türkiye’de kanatlı hayvan pazar payının da her geçen gün arttığı görülmektedir. Kuşkusuz kanatlı hayvan üretimleriyle alakalı en büyük paya haiz olan tavuk yetiştiriciliği konusundaki finansal problemin çözümlerinde Ziraat Bankası başta olmak üzere bazı devlet ve özel bankaların varlıkları da dikkat çekerken, KOSgEB ve TKDK (tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) destekleri de çok önemlidir.

Tavuk Çiftliği oluşturmak İçin averaj Bütçe Ne Kadar Olmalı?

Tavuk çiftliği kurulab ilmesi için sektör araştırması yapıldığında genel olarak tavuk çiftliği kurulmasının çok basit olmadığı söylenebilmekle birlikte, aslına bakarsak bu uğraşın çok zor bir girişim olmadığı da belirtilmelidir. Tavuk çiftliği getirisi öncesinde tavuk çiftliğinin hangi fakatçla kurulumunun yapılacağına kadar verilmelidir. KOSGEB meslek kodlarında da ayrıntılı olarak görüleceği üzere tavuk çiftliği;

  1. Tavuk üretimi, tavuk eti üretimi ve işlenmesi
  2. Yumurta yetiştiriciliği, organik yumurta yetiştiriciliği ya da salma tavukçuluk
  3. Süs tavuk yetiştiriciliği yapılması başlıklarının hangisi için yapılacağıyla alakalı olarak maliyet konusunda değişim göstermektedir.

Bu yönde ilk olarak çiftlik kapasitesinin kaç tane tavuk alacağıyla ilgili karar verilmelidir. Ülkemizde 500 tavuk kapasiteli tavuk çiftliklerinden 5000 kapasiteli tavuk çiftliklerine kadar prefabrik yahut çadır tavuk çiftlikleri bulunurken, 2020 sayılarına gore 53 bin TL’den, 300 bin TL’ye kadar varabilen maliyet değerleriyle karşılaşabilmek mümkündür. Tavuk çiftliği kurma maliyeti 2020 yatırımın yapılacağı arazinin büyüklük, kalite ve metrekaresine, çiftliğin toplam tavuk adetine ve yatırımın yapılacağı kırsal bölgeye göre değişkenlik gösterirken; tavukların özellik ve farklı nitelikleri de maliyet hesaplarının değişkenlik göstermesini sağlayabilir. Ayrıca tesisin beton, prefabrik ya da çadır olması da önemli dinamik değişkenliklerine neden olabilir.

Kurulacak Tavuk Çiftliği Özellikleri Nasıl Olmalı?

Hem KOSGEB hem de TKDK tarafından kurulacak olan tavuk çiftliğinin yerleşim yerlerinden uzak kırsal bir alanda olması çok önemlidir. Prefabrik tavuk çiftliği maliyeti arazinin toprak verimliliği açısından da değişkenlik gösteren bir veridir. Özellikle organik yumurta yetiştiriciliğinde tavukların doğal ortamlarında olması, verimli yeşilliklerde beslenmesi çok önemlidir. Bu nedenle arazi niteliği de önemliyken tesisin elektrik, su, ısıtma, tavuklara dışarıdan gelecek diğer hayvan saldırıları konusunda güvenlik ve kurulan tesisin tavuk arzına uygunluğu da hem maliyet hem de krediye uygunluk açısından önem teşkil etmektedir.

OKU  SGK Duyurdu. Ödemeler Yapılıyor. 2335 TL Alabilirsiniz

Tavuk Çiftliği Kurulabilmesi İçin hibe ve Kredi Desteği sağlayan Kurumlar:

besin, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca tavuk çiftliği kurulması yönünde TKDK tarafınca verilen teşvik oranları %80’lere kadar çıkabilirken, bu yönde çok avantajlı Ziraat Bankası kredileri ve KOSGEB desteklerine de müracaat yapılabilir. KOSGEB temelde aslabir canlı hayvan alımı için hibe ve kredi desteği sağlamasa da, nitelikli bir tavuk çiftliği kurulumu, tavuk ile ilgili her türlü makine ve ekipman alımı ve yenilenmesi, kira ve personel maliyetlerinin karşılanması, 20.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti noktasına kadar ilk etapta 50 bin TL’ye kadar hibe ve 100 bin TL’ye kadar kredi desteği sağlamaktadır.

TKDK tarafınca verilen teşvik desteği KOSGEB’ten farklı olarak canlı tavuk alımı için de verilebilir. Sadece TKDK teşvikleri tavuk çiftliği kurulacak bölgeye nazaran de değişkenlik izah edebilir. Ziraat Bankası tavuk çiftliği kredisi ise tamamen kredi sahibinin geri ödeme isteğine göre elastik bir halde olurken, kredi faiz oranı aylık %1’in altındadır. Sadece Ziraat Bankası ekspertiz kontrolleri de tavuk çiftliğinin her anlamda uygunluğu konusunda önemli noktalar içerecektir.

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti
Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti

TAVUK ÇİFTLİĞİ KURMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER

Rehberimizin buraya kadar olan kısmını iyice okuduysanız eğer bu iş için kısa da olsa birçok önemli bilgiye sahip olmuşsunuzdur. Ancak bu iş için bazı bilinmesi gerekenlere değinmemiz gerekiyor, çünkü zarar etmenizi istemiyoruz.

  • Tavuk çiftliği işini kurmak masabaşı işlere benzemez. Bu iş 24 saat aktif bir iştir ve tavukların daima güvende olması, sürekli incelenmesi ve tavukların kümeslerden alınması nedeniyle pek oturacak vaktiniz olmaz.
  • Her aldığınız personel masraf olması nedeniyle çok fazla personel istihdam edemezsiniz. Hele hele mera çiftliği açacaksanız eğer çok fazla personel alamazsınız, çünkü bu işte öyle çok aşırı bir kar elde etmek zordur.
  • Genel tavuk çiftliği kurmak ise çok maliyetli ve bol sermaye isteyen bir iştir. Bu iş için minimum 200 bin lira sermayeye ihtiyacınız olacak. Eğer tüm paranız 200 bin liraya yakın bir para ise bu iş için mutlaka kenarda köşede 50-60 bin lira ek paranızın olması gerekir. Çünkü her iş sürprizler içerir ve ek masraflar çıkabilir.
  • Tavuk çiftliği açacaksanız eğer ayrıca bu işi biraz da olsa sevmeniz gerekir. Çünkü hayatınızın büyük bir kısmında işiniz odak noktası olacak. Zamanla işinizi büyütünceye kadar bu süreç böyle devam edecek.
  • Tavuk çiftliklerinin en büyük tehlikesi ile sağlıktır. Sık sık tavuk çiftliklerindeki tüm tavukların hastalandığını hatta telef olduklarını duymuşsunuzdur. Bu işin doğasında var ve ne kadar iyi bir planlama yaparsanız yapın bazen dünyanın en iyi tavuk çiftliklerinde bile bu durum yaşanabilmektedir ve bu tür sorunlara hazırlıklı olmanız gerekir.
  • Tavuk çiftliklerinde kar mevsimlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu konuya hazırlıklı olmalısınız zira ek sermayeniz yoksa bu dönemleri geçirmeniz büyük sıkıntı oluşturabilir.
OKU  2021 Balıkesir Evde Ek İş İlanları Başvuru

TAVUK ÇİFTLİĞİ MALZEMELERİ

Tavuk çiftliği kurmak için bazı teçhizatlara, ürünlere ve makinelere ihtiyacınız olacak. Mera tavukçuluğunda bu tür ihtiyaçlar çok fazla değildir. Mera tavukçuluğu için tavukların gece kalabileceği bir kümes, tavukların yumurtlayacağı kaplar ve mera alanının hayvanlardan korunması için bir çit gerekli olacak.

Ancak genel çiftlik tavukçuluğunda bu tür konularda profesyonel bir çalışma yapmanız gerekiyor, zira Genel Tavuk Çiftliklerinde bu tür teçhizat teminleri düşündüğünüzden daha fazladır. Genel bir tavuk çiftliğinde bulunması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SULUK
  • YEMLİK
  • CİVCİV BÖLMELERİ
  • AYAKLI KAFES
  • KONTEYNER KASA
  • ASKILI SERPME YEMLEME
  • HİJYENİK PLASTİK PALET
  • TAVUK TAŞIMA KAFESİ
  • YUMURTA VAKUM PLASTİĞİ
  • YUMURTA KASASI
  • KULUÇKA MAKİNESİ
  • ASKILI SULAMA MAKİNESİ
  • HAVALANDIRMA FANI
  • SOĞUTMA SİSTEMLERİ
  • ISITMA SİSTEMLERİ
  • TÜY YOLMA EKİPMANLARI
  • AYDINLATMA SİSTEMLERİ
  • İLAÇLAMA SİSTEMLERİ
  • AŞILAMA SİSTEMLERİ
  • TAVUK EŞİLEME PLASTİKLERİ

İhtiyaç listeniz tam olarak bunlar. Bunların miktarları ve sayıları ise kuracağınız çiftliğin büyüklüğüne ve tavuk sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin 4000 tavuk için 200 yumurta kasası yeterliyken, 8000 tavuk için 400 yumurta kasası ihtiyacınız doğacak. Diğer sistem ve makinelerde de durum aynıdır. Bu makine ve sistem kurulumlarını yapan firmalar bu konuda temel bilgilere sahip olduğu için adet ve sistem büyüklüğü konusunda kafanız rahat olabilir.

Tavuk Seçimi Nasıl Olmalı?

Tavuk çiftliğinin kuruldu ve tavuk ekipmanlarınız, sistemleriniz tam anlamıyla hazır. Sıra haliyle tavuk seçiminde. Bu kısım ise tavuk çiftliklerinin en önemli kısmıdır. Tavuk seçimi konusunda en önemli bilgileri bulunduğunuz ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alabilmeniz mümkündür. Çünkü, her tavuk her bölgede tam anlamıyla verim vermeyebilir ve bazen bakanlık bazı tavuk çiftleri için hibe programları düzenlemektedir. Sizde bu fırsatlardan faydalanabilirsiniz. Şimdi hep birlikte tavuklara ve özelliklerine göz atalım.

  1. Lohman Brown: Dünyada tavuk çiftliklerinde en çok kullanılan tavuk türüdür. Lohman Brown tavuklarının bu kadar kullanılmasının nedeni ise tabii ki ticari olarak en iyi verimi vermesinden dolayıdır. Lohman Brown tavukları yaklaşık 19 hafta sonra yumurta vermeye başlarlar. Yılda ortalama 280 yumurta veren bu tavukların günlük yem tüketimi ise 105 gram civarındadır. Ayrıca bu tavukların yumurtaları kahverengidir, ayrıca yetişkin tavuklar ortalama 2 kilogram 150 gram civarındadır. Hem yumurta hemde tavukçuluk için en çok tercih edilen tür bu. Lohman tavuklarının en önemli dezavantajı ise çok hassas olmalarıdır, bu tür için çok titiz olmanız ve her şeyi doğru yapmanız gerekiyor.
  2. Ataks Tavuk: Ankara’da Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde üretilen bu tavuklar çok dayanıklı ve verimli bir türdür. Ataks tavuklar Türkiye tescillidir ve yumurta üretimi konusunda dünyanın önde gelen tavuk türlerinden biridir. Ataks tavukları ortalama olarak 19 haftada yumurtaya girer. 21’nci haftada da tavukçuluğa uygun hale gelir. Bu tavuk türü her yıl ortalama 270 yumurta verir. Ataks tavuklarının yumurtaları genellikle krem rengidir. Ataks tavuklar, Lohman Brown tavuklarına göre 10 gram daha fazla günlük yem tüketir. Ataks tavuklar ise Lohman’lara göre daha dayanıklıdır. Bu tavuk türüne ilgi duyuyorsanız 1. kan olarak adlandırılan cinsi tavsiye ediyoruz.
  3. Nick Brown: Lohman Brown tavuklarına çok benzerlik gösterir ancak bu tavuklar genellikle yumurta için değil tavukçuluk için kullanılır. 19’ncu haftada tavukçuluğa uygun hale gelir. Yıllık 260’a yakın yumurta üretimi sağlar.
  4. Pleymut Tavuk: Salma tavukçuluk yapmak isteyenler için en iyi türdür. Diğer türlere göre çok daha fazla yem tüketimi yapan Pleymut tavukların günlük ortalama yem tüketimi 130 gramdır. Ortalama yıllık yumurta üretimi 240’dır. Pleymut tavukları Anadolu’da çilli tavuk olarak adlandırılır.
  5. Ligorin(Leghorn) Tavukları: Dünya üzerinde en çok beslenilen ve üretimi gerçekleştirilen tavuk türüdür. Beyaz yumurta veren Ligorin’ler yıllık ortalama 330 yumurta verir. Ligorin’ler ayrıca diğer türlere göre çok daha az bir miktar olan 95 gram ortalama bir yem tüketir. Bu türün en büyük dezavantajı ise beyaz yumurta vermesidir. Piyasada beyaz yumurta doğal olarak görünmemesi nedeniyle bu tavuklara ilgi her geçen yıl daha da azalmaktadır.
OKU  Ankara Devlet Hastanesi Personel Alımı İş Başvurusu

Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti Ne Kadardır ?

Tavuk çiftliği kurmak için düşük maliyetli bir alan düzenleyebilirsiniz. Bununla beraber yüksek sermayeyle tam otomatik, her şeyin tesisatlı olduğu, yem ve su sorunsı olmayan bir çiftlik de kurabilirsiniz. Bu çiftlik, riski düşürür ve bununla beraber da başlangıç için uygundur. Eğer minik bir çiftlik kurmak istiyorsanız, risk almışsınız anlama gelir. Bu da işi bilmeniz gerektiği anlamına gelir. Eğer işe yeni girecekseniz; ya işi tüm detaysıyla bilmelisiniz, veya büyük sermayeyle mühendisinden bakıcısına kadar çiftliği donatıp riski düşürmelisiniz. Örneğin 1 dönümlük bir alana büyük ve tam donanımlı bir tavuk çiftliği yapmanın maliyeti 350.000 ile 1.000.000 arasında değişebilen bir fiyata mal olacaktır. Minik bir tavuk çiftliği kurmanın maliyeti ise 150 metrekare için 75.000 TL‘den başlayarak en lüksü 250.000 TL‘ye kadar ulaşacaktır.

Kuracağınız Çiftliğin Yapısı Önemli mi?

Çiftlikte tavuklar için ihtiyaç duyulan alanın yüksekliği minimum 4 metre olmalıdır. Bu çiftlik, imar izni olan her yere kurulabilir. Dünyadaki tavuk talebi her geçen gün artmakla birlikte, bu talebi karşılamak için yeterince çiftlik kurulmamaktadır. Siz bu işe girecekseniz size önerimiz; ya güzel bir yerde iyi bir tavukçu açmanız, ya da çiftliği kurarken tavukçuları kendinize bağlamanız. Bu önerileri uygularsanız, işiniz hazır bir iş durumuna gelecektir. İşinizin kurulum maliyetini ve muhasebesini oldukça iyi yapmak, sizi erken bir iflastan da kurtaracaktır.

En Çok Kazandıran İş Fikirleri Nedir?

Hayvancılık Kredisi- 2 Yıl Geri Ödemesiz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı