Kredi 303 Haberler

Vefat Eden Kişinin Banka Borçları Ne Olur?

Vefat Eden kişinin banka borçları ne olur? Ölen kişinin borçlarını kim öder? Vefat eden kişilerin kredi kartı ve kredi borçları hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Kredisi bulunan bir kişi öldüğünde kredi borcu eğer yaşam sigortası yapmış oldurdıysa , sigorta meydana getirilen şirket tarafından karşılanır. Eğer kredi çeken fert eğer yaşam sigortası yapmış oldurmadıysa kredi borcu en yakın akrabalarına kalmaktadır. Mevcut kredi borcu ferdin 1.Dereceden yakın akrabalarının ödenmesi uygun görülür. Eğer bu şekilde bir durumla karşılaştıysanız ve kredi borcu size kaldıysa bunu ödemeyebilirsiniz. Bunun bilgilerinı size okuduğunuz makalemizde paylaşacağız.

Ölen kişinin Kredi Borcu Ne Olur?

Ölen kişinin öldükten sonrasında kredi borcu çıkarsa ilk incelemeniz gereken hayat sigortasının olup olmamasıdır. Çünkü bu mevcut kredi borcunun kimin tarafından ödeneceği hayat sigortasına bağlıdır. Eğer kredi kullanırken yaşam sigortası yapılmamışsa bu kredi borcunu banka öğrenim etmek için 1.Dereceden akrabalarına yazı gönderecektir. Özellikle uzun vadeli ve yüksek miktarlı kredilerde hayat sigortası yapmış oldurmak sizin ve geride bıraktıklarınız için çok önemli olacaktır. Eğer hayat sigortası yapmış oldurdığınız kredi borcunu öderken vefat ederseniz kredi borcunu hayat sigortası yaptırdığınız şirket ödemektedir.

Ölen ferdin hayat Sigortası varsa Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ölen bireyin yaşam sigortası var ise ödemek için ilk seçenek tabiki sigorta şirketi olmalıdır. Fakat sigorta şirketi de ölen bireyin neden öldüğü ve kredi alırken hastalığını bilmiş olduğu biçimde kredi başvurusunda bulunduğunu araştırmaya başlayacaktır. Doğrusu siz amansız bir hastalığa yakalandığınızı anladığınızda kredi alırsanız ve hayat sigortası yaptırırsanız , hayat sigortası yapmış oldurdığınız şirket sizin hastane raporlarınızı isteyecek ve eğer bu raporlardan sonra kredi başvurusunda bulunduysanız kredi ödemenizi yine 1.Dereceden akrabalarınızdan isteyecektir. Ek olarak intihar ve belirli bir düzeyde şüpheli ölümlerde de hayat sigortasından faydalanamazsınız. Böyle durumlarda sigortanız iptal olup, banka kredi borcunu yakınlarınızdan isteyecektir.

OKU  Flaş Haber: PTT Son Dakika Duyurdu: Anında 10 Dakikada 20.000 TL Ödenecek!

Yaşam sigortası yapmış oldurmak son zamanlarda bankalarda zorunlu hale getirilmiştir. Bir tek siz bankanın size sunduğu hayat sigortasından yapmış oldurmak zorunda değilsiniz. Başka sigorta şirketlerinden de yaşam sigortanızı yaptırabilir ve kredinizi öyle kullanabilirsiniz.

Önemli bir noktaya da değinmek istiyoruz. Eğer kredi çeken fert kredi alma aşamasında kefil ile başvuru yaptıysa , öldükten sonrasında kredi kefiline de kalabilir. Tabi bu da eğer yaşam sigortası yapılmadıysa ve ya yaşam sigortasının politikalarına uygunsuzsa talep edilmektedir.

| İcra Dosyası Nasıl Silinir |

Hayat Sigortası Yaş Sınırı Var mı?

Hayat sigortası yapmış oldurmak için her hangi bir yaş sınırı yoktur. Bankaların yaş sınırı vardır. Eğer bankaların yaş sınırlamasına uygunsanız kredi başvurusundan sonra hayat sigortası yaptırabilirsiniz. Yalnız hayat sigortası yaptırırken yaşınız ne kadar büyük olursa o kadar pahalı yaşam sigortası olur. Yaşam sigortası hesaplanırken bireyin yaşı, cinsiyeti ve sıhhat durumlarına bakılırsa hesaplanmaktadır. Genç bir fert ile emekli olmuş bir kişinin yaşam sigortası içinde çok fark vardır.

Ölüm Beyanı Ne süre Verilmeli?

Eğer yakınınız vefat ettiyse ve kullandığı kredisi var ise kişinin vefatını 1 hafta içinde bankaya bildirmeniz gerekmektedir. Eğer yaşam sigortası var ise bunu bildirmek çok önemlidir. Eğer ölüm nedeni kanser ise hastalığını öğrendikten sonrasında çekilen kredi varsa bunu hayat sigortası ödemez ve en yakınlarının ödenmesi ister. Bunu öğrenmek için kredisinin olduğu bankaya gidip öldükten 1 hafta sonra gerekli personele bu durumu bildirmelisiniz. Eğer ölümünden uzun bir süre sonra bankaya giderseniz hayat sigortası harcamaları karşılamayabilir.

Krediyi Reddi Miras Yapmak

Kredi kullanan kişi eğer hayat sigortası yaptırmadıysa ve ya hayat sigortası şirketinin politikalarına uygun ölüm sebebi olmadıysa kredi borcunu 1.Dereceden akrabaları ödenmesi talep edilir. Eğer sizde bu borcu ödemek istemiyorsanız reddi miras yaparak kredi borcundan kurtulabilirsiniz. Bir tek buradaki en önemli olan eğer reddi miras yapmış olursanız kişinin hayatta kalan tüm mallarını da reddi miras yapmış olursunuz. Yani krediyi ödememek için reddi miras yapsanız bile kişinin kalan malları hazineye devir olmaktadır. Eğer bıraktığı bir şey yok ve kredi borcunu da ödemek istemiyorsanız reddi miras yapabilirsiniz.

OKU  2021 Çipli Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?

Ölen Kişinin Borcu Silinir Mi?

Nakit ihtiyacı olan birçok kişi kredi yoluyla ihtiyacını karşılamaktadır. Hayatın normal işleyişi olarak da her 10 kişiden 1 i kredi borcu tükenmeden ne yazık ki vefat ediyor. Öyle ki bankalar da bu kadar çok kaybı karşılayamayacağı için bir takım önlemleri kredi öncesi alıyor. Kredi çeken kişinin yaşı, ağır bir hastalığı olup olmadığı belirleniyor. Buna göre yaş sınırını aşan kimselerden teminat şartı mutlaka istenir. Yaş sınırını geçen müşterinin ölümü durumunda kefili borcu ödemek durumunda kalır. Ya da ipotekli mallarına el konulur. En kötü ihtimal tüm borçları varislerine ödetilir. Peki hangi vefat durumunda borçlar silinir mi ona bakalım.

Kanserden Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?

Her vefat eden kişinin borçları sigorta şirketlerince karşılansaydı; Şuan hayat sigortası başvurularında patlama olurdu. Bazı şirketler sırf ödeme yapmamak için sözleşmesine şartlar koysa da kimi içinde kişinin ölüm sebebi bu durumu etkiler. Yani bu durumların başında;

  1. İntihar, kendi kendine ölüme sebebiyet verme vardır. Olağan, normal bir ölüm olmadığı için kalan borcu şirketin karşılamayacağı kesindir.
  2. Bir diğer ölüm ise bilinen ölümcül bir hastalığın olmasıdır. Bu hastalıklara örnek verecek olursak; beyin tümörü, her türlü kanser ve lösemi tarzı hastalığa sahip olan kişilere teminatsız kredi verilmez. Yani bu şekilde ağır bir hastalığı olan kimse ancak kefil veya ipotek karşılığında kredi alabilir. Aksi durumlarda  kredinin kendisine verilmesi pek mümkün değildir. Çünkü ölüm riski yüksek kimselerin borcunu bilerek bankalar ve sigorta şirketleri ödemek istemezler.

Ölen Kişinin Ödediği Kredi Borcu Geri Ödenir Mi ?

Bankalar müşterisine kredi verdiği durumlarda kredi notuna, siciline, sağlık ve yaş durumuna önem verilir. Bu neden ile belli bir üst yaş sınırını kredi verecekler için arar. Yaş sınırı içerisinde kredi alan fakat çeşitli nedenlerden ötürü ölen kişinin ise ödediği kredi borcu belli durumlarda geri ödenir. Bazı durumlar ise hayat sigortası kapsamına girmediği için ne yazık ki geri ödenmez. Peki vefat edip hayatını kaybeden kredi yada kredi kartı borcu olan kişinin borcu hangi durumlarda geri ödenir, toplu olarak geri sigorta teminatın ödenir mi?

  • Trafik kazası
  • İş kazası
  • Afetlerde hayatını kaybetme
  • Savaş benzeri durumlarda vefat etme
  • Ani kalp kriziyle sonuçlanan ölümler de sigorta şirketlerinin ödeme karşısında itiraz edemediği durumlardandır.
OKU  Emekliye Zam Müjdesi Geldi

Fakat şaibeli ölümler de bazı kurumlar mahkeme yoluna başvurarak ödeme yapmayabilirler. Örneğin; kanser hastası bir kimse  hastalığını gizler kredi çeker vefat ederse, şirket şüpheli görür araştırılması istenirse, hastahane kayıtlarına bakılır, hasta olduğu anlaşılırsa borç yakınlarına ödetilir. Veya kişinin mallarına el konulur. Borç kalan yakınları borcu ödemek istemezlerse  mirası red etme (reddi miras) hakkı vardır. Bu yolla yakını hem mirastan hem de borçtan muaf olur. Sadece kredi borcu değil; kart borçları da aynı şekilde mirasçılara ulaşır, borcun ödenmesi talep olunur.

Sizlere bu yazımızda vefat eden kişinin banka borçları hakkında bilgiler verdik. Bu konu hakkında sormak istediklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bize sorabilirsiniz. Kredi303.com

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı