Bankalar

Yanlış EFT Ne Zaman İade Edilir?

Yanlış EFT Ne Zaman İade Edilir? EFT gönderimi yanlış olursa ne zaman geri hesaba gelir? EFT yanlış gönderimde para iade olur mu? Bu soruların cevaplarını ve EFT yanlış işlem yapan müşterilerin merak ettiklerini yazımızda bulabilirsiniz. 

Yanlış EFT Ne Zaman İade Edilir? EFT gönderimi yanlış olursa ne zaman geri hesaba gelir? EFT yanlış gönderimde para iade olur mu? Bu soruların cevaplarını ve EFT yanlış işlem yapan müşterilerin merak ettiklerini yazımızda bulabilirsiniz. 

2010 tarihinde İBAN kullanımının mecburi olması ve para transferi işlemlerinde mecburi kılınması sebebi ile bankacılık işlemlerine yeni bir nefes geldi. 7 seneden beri hayatımıza giren İBAN, kullanım açısından çeşitli zorluklar çıkarabiliyor. Çok uzun rakamlardan oluşması sebebi ile para transferi işlemlerinden çeşitli problemler yaşatabiliyor kullanıcılara. Yanlış İBAN yazımı sebebi ile çoğu zaman farklı ve yanlış hesaplara havale – eft yaptığımız oluyor. Çoğumuzun başına gelen bir şey bu. Bu hatalı eft işlemlerini icra eden kişilerin, en çok merak etmiş olduğu soru ise, yanlış eft ne vakit iade edilir sorusudur. Çünkü bildiğiniz üzere, para transferlerinde gönderdiğiniz para sizin hesaptan çıkmışsa, onun geri dönüşünü sağlayamıyorsunuz. Yanlış eft yaptı iseniz, yanlış eft ne zaman iade edilir diye düşünmenize gerek yok. Çünkü yanlış ve hatalı işlemleri, banka şubenizle veya satın alan hizmetleri ile görüşerek telafi edebiliyorsunuz.

Bankalardan Gönderilen Para Transfer İsimleri Nedir?

  • Banka Havalesi nedir? Bir bankadan, aynı bankadaki bir başka hesaba yapılan para transferine havale denir. Örneğin X bankadaki hesabınızdan, yine aynı banka olan X bankadaki farklı bir hesaba para göndermek için havale işlemini tercih etmelisiniz. Banka havale işlemleri genelde sadece şube kodu ve alıcı hesap numarası belirtilerek yapılır. Havale işlemlerinde alıcı isim ve soyadı otomatik olarak banka sistemlerinde görülebilmektedir.
  • EFT işlemi nedir? X bankasından Y bankasındaki bir hesaba yapılan para transferi işlemine EFT denir. EFT açılımı: Elektronik Fon Transferi. EFT transferlerinde İBAN numarası ve alıcı isim soyadı yeterlidir. İBAN numarasını bilmiyorsanız, direkt alıcının banka adını, şube ismini ve şube kodunu, hesap numarasını yazarak EFT işlemini yapabilirsiniz. Hesaba EFT ve İBAN’a EFT şeklinde 2 seçenekli EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz. EFT işlemi yaparken İBAN ve alıcı isim soyadına dikkat etmelisiniz, aksi halde yanlış eft ne zaman iade edilirdiye düşünüp durursunuz.
  • Swift Transferi nedir? Uluslararası döviz transferidir. Farlı bir ülkedeki her hangi bir bankanın şubesine, belirtilen hesap numarası ve alıcı ismi bilgileri ile swift transferini yapabilirsiniz. Swift transferi için gerekli bilgiler: Ülke adı, banka adı, Şube adı, Şube adresi, Şube kodu, Swift kodu, alıcı hesap numarası, alıcı İBAN numarası bilgileri gereklidir.
  • İsme Havale nedir? Her hangi bir bankadan, bir alıcı ismi belirleyerek Türkiye’nin her hangi bir şehrindeki veya ilçesindeki aynı bankanın farklı şubesine alıcı ismine direkt havale yapabilirsiniz. Örneğin İstanbul İş bankası Bakırköy şubesinden, Ankara Kızılay İş bankası şubesine Ahmet Ersoy adına isme havale işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • İsme EFT nedir? İsme havale işlemi ile aynıdır. Sadece farklı bir bankaya aynı şekilde isme EFT işlemi yapabilirsiniz. Örneğin İş Bankası’ndan Halk bankasına isme eft transferi gerçekleştirebilirsiniz.
OKU  Denizbank Bakiye Sorgulama

Banka hesabına havale nasıl yapılır?

X bankasından x bankasındaki başka bir hesaba para transferi yapmak için bankanızın internet şubesini veya mobil uygulamasını kullanıp, daha düşük maliyetli hesaba havale yapabilirsiniz. Veya direkt banka şubesinin vezne ya da ATM lerinden hesaba havale yapabilirsiniz. Şubeden ve ATM den havale ücretleri oldukça pahalıdır. Bankadan bankaya değişmektedir. 10 ila 50 TL arasında işlem ücreti alan bankalar bulunmaktadır.

Banka hesabına EFT nasıl yapılır?

Kullandığınız banka haricinde farklı bir bankadaki hesaba para transferi – EFT yapmak için, alıcı kişinin hesabının olduğu banka adı, İBAN numarası ve hesap numarasına ihtiyacınız vardır. Bu bilgilerle beraber alıcı isim soyadını kullanarak, bir bankadan başka bir bankaya EFT para transferi gerçekleştirebilirsiniz. EFT işlemlerini mobil şubelerden yapmanız size avantajlar sağlar. Mobil şube ve internet şubelerinden yapılan EFT ücretleri 3 ila 6 TL arasında değişmektedir. Bazı bankaların mobil şubelerden yapılan para transferleri işlemleri ücretsizdir. EFT işleminde doğru İBAN numarası yazarsanız, yanlış eft ne zaman iade edilirsorusuna muhatap olmazsınız.

Yanlış EFT Neden Olur?

Bankacılık işlemlerinde en sık rastlanan olası hatalı işlemlerden biridir hesaba yanlış eft veya hesaba yanlış havale işlemleri. Hesaba yanlış havale işlemi çok sık olmasa bile, hesaba yanlış EFT işlemleri daha sık görülebilmektedir. Bunun olası nedenlerinden birkaçı şu şekildedir:

  • İBAN numarasının elle yazılması sonucunda, hatalı yazımı
  • Alıcı isim soyadı konusunda hatalı yazım ( soyadı yanlış yazılırsa veya 2 isimli bir alıcının ilk isminin yazılmaması durumunda eft hatalı olur)
  • Direkt hesaba EFT yapıldığı zaman, alıcı hesap numarasında yanlışlık yapılması

Gibi olası hatalı yazımdan kaynaklı nedenler, eft işleminin alıcıya ulaşmasını engeller. Endişe etmeyin, yanlış eft ne zaman iade edilir diye merak edenler için, açıklamamız aşağıdadır.

OKU  26.000 TL Kredi veren bankalar hangileridir? 26.000 TL kredi veren bankalar şartları nelerdir?

YANLIŞ EFT NE ZAMAN İADE EDİLİR? SONUÇ

Para transferleri işlemleri esnasında en çok panik yaşanan olay yanlış hesaba EFT yapılması olayıdır. Eyvah, gitti param. Nasıl geri alabilirim, yanlış eft ne zaman iade edilir diye düşünmeye başlarız hemen. Bunda endişe edecek bir durum yoktur. Hemen bankanın müşteri hizmetlerini arayıp, yapılan eft işleminin hatalı olduğunu belirtip, işlemi düzeltebilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise şudur. Gün içinde hatalı eft işleminin, hesabınıza geri dönmesini bekleyip, yeniden doğru bilgiler ile tekrar EFT yapabilirsiniz. Yanlış yapılan EFT para transferleri, genellikle gün içinde hesabınıza iade edilir. 24 saat içerisinde iade edilmeyen hatalı EFT işlemleri için, bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp, iade işlemini hızlandırmanız mümkündür. Hatalı para transferlerinin iadesi mümkündür.

Ancak yanlış havale işlemlerinde, bankanıza yazılı dilekçe ile başvurmanız gerekebilir. Yanlış havale işleminin düzelttirmesi, hatalı eft işleminin düzelttirilmesinden çok daha zordur. EFT para transferi işlemlerinizde çok daha dikkatli olmanız sizin yararınızadır. Bu konuda dikkatli olun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı