Kredi 303 Haberler

Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? BES iptal ettirmek için hangi yollara başvuru yapmalıyım? Bankalardan yapılan Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali yapmak için nereyi aramak gerekiyor?

Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? BES iptal ettirmek için hangi yollara başvuru yapmalıyım? Bankalardan yapılan Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali yapmak için nereyi aramak gerekiyor? Sizlere bu yazımızda Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kişilerin çalıştıkları zamanlardaki hayat şartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmeleri için düzenli birikim yapma imkânı sağlayan, devlet katkısıyla desteklenmiş bir tutum ve yatırım sistemidir.​ sadece son zamanlarda Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) iptali gündemde çoğunlukla yer almaya başladı.1 Ocak 2017’de yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkış yapılabiliyor. Bu yazımızda size bu mevzu hakkında data vereceğiz.

Mecburi Bireysel Emeklilik Nedir?

Zorunlu bireysel emeklilik, 45 yaşını dolduran kamu ve özel sektör çalışanlarının otomatik şekilde dâhil edilmiş olduğu, kendi bireysel emeklilik sözleşmelerinin olmasının süreci değiştirmediği, yararları uzun sürede görünen bir birikim sistemidir. Bazıları tarafından Otomatik BES de denmektedir.

Otomatik BES’in fakatçlarından biri, çalışanlamış olurın kazançlarından bir kısmından birikim yapmalarını sağlayarak emekli oldukları dönemde yaşam standartlarının daha yüksek seviyede olmasını sağlamaktır. BES’in diğer amacı ise uzun vadeli olarak finansal kaynak yaratmaktır. Otomatik katılım sisteminde, işveren katkısı mevut değil. %25 devlet katkısı ise hem çalışanlamış olurın isteğe bağlı olarak katıldığı bireysel emeklilik sistemlerine bununla beraber otomatik olarak dahil edilen sisteme ekleniyor.

Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?
Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

Zorunlu Bireysel Emeklilikte Maaşlardan Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

En çok dört gözle beklenen konu ise zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile çalışan maaşlarından ne kadar kesinti yapılacağı. Mecburi bireysel emeklilikte durağan bir kesinti yapılmayacak. Her çalışan için farklı bir kesinti uygulanacak. Sisteme dahil olan çalışanların prime esas kazançları üzerinde %3 oranında kesinti yapılacak. Prime esas kazanç için brüt gelir diyebiliriz. Örneğin, aylık maaşınızın brüt miktarının 2.500 TL bulunduğunu varsayalım. Bu durumda brüt maaşınızın %3’ü, yani 75 TL’si her ay mecburi bireysel emeklilik sistemine aktarılacaktır. Sistemde en düşük kesinti 50 TL olacak. Doğrusu maaş geliriniz ne kadar olursa olsun, yapılacak kesintinin minimum miktarı 50 TL olacak. Yapılacak olan kesintinin oranının %3 bulunduğunu belirtmiştik, ancak Bakanlar Kurulunun bu oranı iki katına çıkarma yada %1 oranına düşürme yetkisi de bulunmaktadır.

OKU  2020 Güncel Dolar Tahminleri ve Yorumları

Zorunlu ve Otomatik Olan BES’e Katılmak Zorunda Mıyım?

Katılmak zorundasınız ama sonsuza kadar kalmak zorunda değilsiniz. Sisteme dâhil edildikten iki ay içinde sistemden cayma hakkınız mevcut. Doğrusu giriş zorunlu ama çıkış yapma hakkınız var. Fakat sistemden 3 yıl içinde çıkarsanız, daha sonra tekrar dahil olsanız bile mutlaka devlet katkısı olan 1000 TL’yi alamıyorsunuz.

Bireysel Emeklilik İptal İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemine giren çalışanların iki ay içinde cayma hakkı bulunmaktadır. Cayma durumunda her hangi bir maddi kayıp yaşanmaz. Sistemden çıkan çalışanlara 10 iş günü içinde yatırdıkları katkı payları iade edilmektedir. Sadece ilk 3 yıl içerisinde mecburi BES’ten vazgeçilmesi durumunda devlet katkısını almak mümkün değildir. Cayma hakkı bir başkasına veya işverene devredilemiyor. Bireysel Emekliliğinizi iptal etmek için antak kalma meydana getirdiğinız banka ile irtibata geçerek Bireysel Emeklilik hesabınızı kapatma ve sistemdeki paranızın iade edilmesini talep ederek sistemden çıkabilirsiniz. Ancak BES’inizi iptal ettiğiniz süre ile ilgili bir taahhüt imzalamış iseniz yatırdığınız paradan bu ücret kesintileri yapılacaktır.

Sizlere bu yazımızda Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler verdik. Sizde bu şekilde kolayca bes iptalinizi yapabilirsiniz. Size bes yapan banka ile görüşecek bu konu hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bireysel Emeklilik İptal Etme Numarası ve Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı sayfalarına giderek de bu konu hakkında bilgiler alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı