İş ve ParaKredi 303 Haberler

Esnafa İşsizlik Maaşı Veren Bankalar

Esnafa İşsizlik Maaşı Veren Bankalar var mı? Esnaf olan vatandaşlar işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Esnaf Ahilik Fonu Özellikleri nelerdir? Sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz. 

İşsizlik maaşı, sigortalı bir çalışanın işi olmayan kaldıktan sonra iş bulana kadar, gereksinimlarını giderebilmesi, aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve bu süreç içerisinde uğradığı gelir kaybını önlemek adına devlet tarafınca sağlanan ödemelerdir. İşsizlik maaşı devlet tarafından ödense de, kaynağı sigortalı çalışanın çalıştığı süre süresince işçi, işveren ve devlet katkısıyla oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu tarafınca ödenmektedir. İşsizlik Sigortası Fonu’na aktarılacak olan oran, çalışanın prime esas brüt kazancı üzerinden hesaplanır. Bu oran işçi için %1, devlet için %1 ve işveren için %2’dir.

İşsizlik Maaşı Miktarı ve Süresi

İşten ayrılan bir kişinin işsizlik maaşı çalıştığı son 4 aylık sürede, prime esas brüt kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Kişinin günlük brüt kazancının %40’ı alınarak ve asgari ücretin %80’ini aşmayacak şekilde belirlenmektedir. Daha net bir ifade ile, işsizlik maaşı en az asgari ücretin %40’ı kadar olmaktadır. İşsizlik maaşının süresi, kişinin çalıştığı son 3 yıl içerisindeki sigorta prim gün sayısına göre belirlenmektedir. 600 gün prim ödeyen çalışana 180 gün, 900 gün prim ödeyen çalışana 240 gün, 1080 gün ve daha üzeri çalışana 300 gün işsizlik maaşı ödenmektedir.

İşsizlik Maaşı Başvurusu

İşsizlik maaşına başvuru yapmak isteyen kişiler için en önemli nokta, işten ayrıldıktan sonra SGK çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapmaları gerektiğidir. Bu başvurusunda kişinin iş arayışı içerisinde olduğunu bildirmesi önemlidir.

Esnaflar İçin İşsizlik Maaşı
OKU  Miras Tapu Devri Nasıl Yapılır?

İşini kaybeden, işsiz kalan çalışanların ve işçilerin yararlanabildiği işsizlik maaşından esnaf sanatkârı da yararlanabilmektedir. 1 Ocak 2018 tarihinde kurulan Ahilik Sandığı sistemi ile işi bozulan ve işleri beklediği gibi gitmeyen üyeler de 10 ay süreyle işsizlik maaşı alma hakkına kavuşmuşlardır. Bu imkandan, isteğe bağlı sigortalılar ve tarımsal faaliyette bulunan Bağ-Kur’lular hariç olmak üzere, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalı esnaflar kolaylıkla bu imkanlardan faydalanabiliyorlar. Esnaflara İşsizlik Maaşı, işyerini kapatmak zorunda kalan, iflas eden, zor günler geçiren esnaf sanatkarlarının mağduriyetlerini yok edebilmek adına uygulamaya konulmuştur.

Esnaf Ahilik Ödeme Sandığı

Bu süreç içerisinde Esnaf Ahilik Fonu, İşsizlik Fonu gibi ödenek ödeme faaliyetlerinde bulunmaktadır. Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçmez. Esnaf Ahilik Sandığı primi olarak ise %2 sigortalı, %1 devlet payı tahsil edilecektir.

Esnaf İşsizlik Maaşının Avantajları

Esnaf Ahilik Fonu uygulamasının en büyük avantajı sigortalıdan kesilen prim tutarı ile sigortalıya ödenecek ödenek arasındaki adaletli yapılan düzenlemedir. Bu fonda damga vergisi hariç olmak üzere herhangi bir kesinti yapılmamasıdır. Esnaf Ahilik Fonu’ndan prim borcu olan sigortalılar da faydalanabilir.

Esnaf Ahilik Fonu Ödenek Miktarı

Bağ-Kur sigortalıları için ödenek miktarı, sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olan esnaflardan, son üç yıl içerisinde, 600 gün faaliyetini sürdürmüş ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olan kişilere 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahili Sandığı primi ödemiş olan kişilere 240 gün, 1080 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olan kişilere 300 gün süre ile esnaf işsizlik maaşı verilir.

Esnaf Ahilik Fonu Özellikleri

  • Ahilik Fonu’na katılmak esnaflar için bir seçenek değil, bir zorunluluktur.
  • Sigorta primi esnafın kazancına bağlı olarak belirlenir. Esnaf bir ay içerisindeki kazancının %2 ya da %3’ü kadar prim ödemesi yapar, bu ödemeye %1 oranında da devlet desteği eklenir.
  • İşsizlik maaşı alan esnaf, İşsizlik Fonu’ndaki gibi işsiz kaldığı süre boyunca sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.
  • Eğer esnaf Ahilik Fonu’na düzenli ödeme yaptığı halde işsiz kalması durumunda, ödeneğini toplu bir şekilde alma hakkına sahiptir.
  • Kendi isteği ile sigortalı olan kişiler Ahilik Sigortası Fonu ödemesi yapmak zorunda değildirler.
  • ESNAF KEFALET KREDİSİ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
OKU  Son Dakika: SGK ve Memur Emeklilerine 5.000 TL Nakit

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Kapalı