Devlet Destekli

SGK Erken Emeklilik İçin O Yöntemi Vatandaşlara Duyurdu!

Sigortalı çalışanlar, belirli şartları sağladıklarında borçlanma imkanlarından faydalanabiliyor. Askerlik borçlanması gibi doğum borçlanması da sigortalıların çalışmadıkları süre boyunca kaybettikleri primleri yatırıp daha erken emekli olmalarına olanak tanıyor. “Peki, doğum borçlanması nedir, ne kadar borçlanılabilir?” sorularının cevaplarına birlikte göz atalım.

Sigortalı olan tüm kadınlar, gerekli şartları sağladıkları takdirde doğum borçlanması hakkını kullanabiliyor. SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) üzerinden sigorta primi ödeyerek çalışan; ancak doğum ve lohusalık dönemlerinde kariyerine ara verdiği için prim ödemeleri de aksayan kadın çalışanlar için planlanan bu hizmetle emekliliğin gecikmesinin önlenmesi amaçlanıyor.

Bir kadın çalışan, en fazla üç çocuk için doğum borçlanması yapabiliyor. Doğumdan sonraki 24 ay için geçerli olan hizmet kapsamında her bir çocuk için 720 gün borçlanmak mümkün. Doğum sonrası prim ödenmiş günler, borçlanma yapılandırılırken dikkate alınmıyor. Borçlanması uygun görülen sigortalının iki yıllık borçlanma süresi içinde zorunlu sigortalı hizmetlerinin olması durumunda ise borçlanma süreleri, zorunlu sigortalılık süreleri çıkarılarak hesaplanıyor.

DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Doğum borçlanması yapabilmek için sigortalının şu şartları karşılaması gerekiyor:

  • Kadın olmak.
  • Doğum yapmış olmak ya da iki yaşından küçük çocuk evlat edinmek.
  • Doğum öncesi SSK / Bağ-Kur / Emekli Sandığı sigorta primlerinin yatırılıyor olması. Staj sigortası emeklilikte geçerli olmasa da doğum durumunda geçerli kabul ediliyor.
  • Doğumdan sonra sigorta primlerinin yatırılmaması.
  • Bebeğin sağ olması ve borçlanılacak süre boyunca yaşaması.
  • Maksimum üç doğum için borçlanma yapılması.

Kanun gereği, başvuru yapanlarda T.C. vatandaşı olma şartı aranmıyor.

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

  • Bağımsız çalışan veya hizmet akdine tabi çalışan sigortalılar, en son hizmetinin geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurabilirler.
  • Kamu görevlileri, e-Devlet üzerinden başvurabilir ya da borçlanma talep dilekçeleri ile başvurularını SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na iletebilirler.
OKU  Devlet Destekli Evlilik Kredisi 2021

DOĞUM BORÇLANMASI NE KADARDIR?

5510 sayılı Kanunun 41’inci maddesi uyarınca doğum borçlanması başvuru tarihindeki prim, esas günlük kazancın %32’si alınarak belirlenir. Günlük kazancın alt ve üst limitleri, prim miktarını belirlemede önemli. Buna göre asgari kazanç durumlarında ödenecek prim miktarlarıysa şöyle:

  • 2021 yılı için asgari olarak bir günlük borçlanma miktarı: 38,16 TL
  • 2021 yılı için asgari olarak bir yıllık borçlanma miktarı: 1.144,8 TL
  • 2021 yılı tek çocuk için (720 gün) borçlanma miktarı: 27.475,2 TL

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı