SGK SSK

Doğum Parası Almak İçin Ne Kadar Sigortalı Olmak Gerekir?

Doğum Parası Almak İçin Ne Kadar Sigortalı Olmak Gerekir? Doğum parası almak isteyenler nasıl başvuru yapabilirler?  2020 Doğum yardımı almak isteyenlerin TC vatandaşı olması yada Mavi Kart olması gerekir. 15 Mayıs 2015 tarihinde veya hemen sonra gerçekleşen canlı doğumlar için doğum yardımı sağlanmıştır. Doğum yardımı, emzirme yardımı (süt yardımı), doğum izni, doğum izni ve çocuk bezi, doğum izni, doğum izni şeklinde birçok yarar çalışan yada işi olmayan hanımlar tarafınca. Her desteğin kendi gereksinimleri ve özellikleri vardır. Doğum yardımı, bir Türk vatandaşı olan yada doğum için mavi bir karta sahip olan her kadın için bir defalık nakit para ödeneğidir.

SGK Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum yardımı başvurusunda bulunmak için, canlı doğumların doğumundan sonra, Nüfus İdaresi ile iletişime geçerek KPS’ye (Kimlik Paylaşım Sistemi) kayıt olmalısınız. Bundan sonra, Doğum Yardımı Başvurusu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalı ve başvuru kayıtlı ve şahsen tescilli yazı veya kargo ile yapılmalıdır. Başvurular, aile çalışması ve sosyal hizmetler merkezlerinin veya sosyal hizmetler merkezlerinin taşra teşkilatlarına yapılmalıdır.

Yurtdışında yaşayan vatandaşların başvuruları konsolosluk ve elçiliklerde kabul ediliyor. Türkiye’de yurtdışında yaşayan hiç kimse yoksa herhangi bir aile ve sosyal hizmetler il Çalışma Müdürlüğü veya Sosyal Hizmetler Merkezi ile doğum parası yardımı uygulanabilir.

Doğum Yardımı Almanın Şartları Nelerdir?

Doğum konusunda yardımcı olma koşulları çok yüksek olmasa da genellikle doğum yapan tüm kadınlara sağlanır. 2020 yılında doğum yardımı almak isteyen bir kadın için uygun olması gereken koşullar şunlardır;

  • Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi vatandaş veya mavi kart olmalıdır.
  • Doğum olduğunda bebek hayatta olmalıdır.
OKU  1460 TL destek paketi verilecek. Başvurular Başladı

Yukarıdaki şartları yerine getiren herhangi bir kadın doğum izni alabilir.

Doğum Yardımı Almak İçin Prim Ne Kadar Olmalı?

Geçici sakatlık durumunda, doğum izni;

  • a) Sigorta talebinde bulunamama,
  • b) Kısa vadeli sigorta primleri, teslimattan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün süreyle kaydedildi,
  • C) Bu süre içerisinde işyerinde çalışmama,
  • d) Doğumun gerçekleşmesi gereklidir.

Ayrıca, 4/1-b fıkrası uyarınca analık durumunda geçici sakatlık tazminatı alma hakkına sahip olan sigortalılar, genel sağlık sigortası dahil olmak üzere sigorta primleri ve sigorta primleriyle ilgili herhangi bir gecikmeye sahip olmamalıdır. Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için, tüm bu şartları yerine getirmiş olmasına rağmen, işveren 90 günlük kısa vadeli sigorta primi ödememiştir ve işyerinde intrauterin istirahat tarihi ile yaptığı iş günü arasında çalışmamalıdır. SGK’nın sigorta primi bir sosyal güvenlik kurumuna ödenen sigortalı bir kadına geçici maluliyet tazminatı sağladığı süre beyan edilen sigorta primi ile örtüşememekte olduğu için geçici maluliyet tazminatı ödenmesi için gereken 90 günü dikkate almak imkansızdır.

Sizlere bu yazımızda Doğum Parası Almak İçin Ne Kadar Sigortalı Olmak Gerekir? bunun hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımız olan SGK Çocuk Parası Nasıl Alınır adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı