GenelKredi 303 Haberler

İkametgah Cezası Alınca Ne Yapmalı?

İkametgah Cezası Alınca Ne Yapmalı?

Adres bildirimi olarak da bilinen ikamet cezası şu anda 71 TL. Bu ceza 15 gün içinde ödenir ise 53,25 TL’dir. Bu ceza, taşınma veya adres değişikliği nedeniyle adresin 20 gün içinde bildirilmemesi durumunda uygulanır.

Türkiye’de özellikle önemli kamu kurumlarının ve bankacılık sektörünün ikamet ettiği adresler halkı için bir yer. Adresi ne olursa olsun kişinin evi neresi olursa olsun ikametgahını göstermekle yükümlüdür. Bu gösteri, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus Genel Müdürlüğü’nün nüfus vatandaşlık işleri sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kişi, resmi evraklar ve adresini belirten belge ile buraya gelmeli, ikametgahını göstermeli ve kayıt yaptırmalıdır. Vermeyenler için ikamet kararı yani idari yaptırım uygulanır. Bu kararın uygulanması ile kişi bu kararda belirtilen tutarı hemen öderse yüzde 25 indirim var. Ancak, bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmalısınız. Ödemezseniz güncel rakamlar üzerinden ödeme yapmakla yükümlüsünüz.

İkamet cezası size bildirildi

Bu tutarı ödemek için adresinize bir bildirim alacaksınız. Bu bildirim ile Gelir Müdürlükleri, Vergi Daireleri ve İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla kredi kartınız ile ödeme yapabilirsiniz. Karttan ödeme beyanname üzerine yapılır. Size verilen idari yaptırım kararının numarası burada önemlidir. Bu numarayı doğru girmenizde fayda var. Çünkü depozitonuza rağmen para yatırmamış görünebilirsiniz.

İkametgah Cezamı Ödemedim. Ne Olur?

Mevcut cezayı ödemekten kaçınabilirsiniz. Ya da muhtarlara bildirimde bulunulabilir. Bu durumda, hiç bilmeyebilirsiniz. Bu durumda mevcut cezanız diğer idari yaptırımlarda ve vergi borçlarında olduğu gibi TC numaranıza işlenecektir. Bu işlemin bir sonucu olarak, ödeme yapana kadar önünüzde görünecektir. Alacaklarınızı zamanla devletten alırsanız bu alacaklarınız için engel teşkil edecektir. Bu arada, geçen süre için ek bir faiz ödemesi yapmanız gerekecektir. Bu nedenle idari yaptırım kararları gecikmeden ödenmelidir. Bundan dolayı size mali bir ceza verilmişse, infaz veya haciz yoktur. Devlet bu alacaklar için bu yöntemi uygulamaz.

OKU  EYT için Son Hamle: EYT Kabul Edilirse Kim Emekli Olacak?

Ödememe için hapis cezası var mı?

Kişilerin ikametgahının devlet kayıtlarında görünür olması ve bu ikametgahta doğru olması esastır. Yanlış beyan, adresinizi kaydetmeme gibi konularda hapis cezası yoktur. Ancak mali cezalar söz konusu. Burada seçimde oy kullanmak, bankadan çekilmek, GSS tespitleri, devletten para yardımı gibi birçok hizmet için adres kayıtlarınızı girmeniz gerekiyor. Yaşadığınız adreste değişiklik yapıyorsanız ve başka bir adrese gidiyorsanız, yine de bu durumu kaydetmelisiniz. Bu kayıt güncellemesinin süresi 20 gündür. Bu süre zarfında Nüfus Müdürlüğü’ne gidip aile fertlerinizi TR numaranız ile birlikte yeni adresinize taşımanız gerekecektir. E-devlet üzerinden kayıt da mümkündür. Buradan da kayıt olabilirsiniz ancak belediyelerin oluşturduğu il ve ilçelerde adres kaymaları sonucunda gerçek adreslerde değişiklik meydana gelmektedir. Adreslerin değiştirilmesi burada da hatalara neden olur. Belediye imar müdürlükleri ile koordineli çalışan nüfus müdürlükleri size en doğru adres olarak yardımcı olacaktır. Çünkü yanlışlıkla cezalandırma fırsatınız olabilir.

İkametgah Cezası Alınca Ne Yapmalı?
İkametgah Cezası Alınca Ne Yapmalı?

Kayıt ofisine bir adres kaydı yaptırırken, bu adreste başka birinin ikamet ediyor olması sizi engelleyecektir. Bunun için bu adresteki ikametgahınız için bir faturaya (özellikle su, elektrik), kira kontratına veya ev sahibiyseniz tapu fotokopisine ihtiyacınız olabilir. Aksi takdirde, başkalarını silerek kayıt olmazsınız. Başvurduğunuz evde kimse oturmuyorsa, burada faturaya gerek yoktur. İfadeniz bunun için yeterlidir. Beyanname ile nüfus memuru sizi kaydedecek.

Adrese kayıt olabilir ve inceleme yapabilirsiniz.

Adreste başka biri oturuyormuş gibi görünmesine rağmen ikamet ediyorsanız, üzerinizde faturanız yoksa yapabileceğiniz tek şey Nüfus Müdürlüğü’nden soruşturma istemektir. Buraya dilekçenizi yazmanız, Kaymakamlık aracılığıyla kaydettirmeniz ve Nüfus Müdürlüğü’ne sevk ettirmeniz gerekmektedir. Bu, uygulamanın ilk adımlarıdır. Başvurunuzu alan Nüfus Müdürlükleri, sorumlu Polis veya Jandarma’dan adres incelemesini talep eder. Görevliler belirttiğiniz adrese gider ve orada kimin ikamet ettiğinin kaydını tutar. İkametiniz bu rapora kayıtlı ise, ikamet kaydınız tamamlanacaktır. Ancak bu sizin için 3-4 haftalık bir kayba neden olacaktır. Çünkü zaman, güvenlik güçlerinin yazışma ve yoğunluğuna göre geçiyor.

OKU  Pasaport Harcı Tutarı Ne Kadar? Pasaport Ne Zaman Çıkar?

İkamet Cezası Ne Kadardır?

Kişinin 20 gün geçirdiği anlaşılırsa ikamet cezası 71 TL’dir. Buraya son 20 gün içinde taşındığınız tarihi gösterirseniz, bu cezayı ödemezsiniz. Çünkü beyanname esas alınır. Ancak kişi bu adreste olduğunu kanıtlar ve sizi sildiyse ve bu süreyi silme işleminden sonraki tarih itibariyle sona erdikten sonra kayıt talebinde bulunmanız halinde cezası TR numaranıza yansıtılır. Bu cezanın iptali yoktur. İptal için başvurabileceğiniz tek adres Sulh Ceza Mahkemeleri’dir. Ancak burada uygulama maliyet ve zaman açısından mantıklı bir adım olmayabilir. Çünkü mahkeme sonucunda ceza onaylandığında zaten yapabileceğiniz pek bir şey yok.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı