GenelKredi

Memurun Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Ödeyemediğinde İdari Ceza Alması

Memurun Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Ödeyemediğinde İdari Ceza Alması

Borçlarını ödemeyen memurlara 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesine göre borçlarını ödeyemedikleri için idari kınama cezası verilir. Ancak bu ödemesiz idarî ceza, ayağa kalkmanıza sebep olabilecek hususlar arasındadır. ofiste. Bu nedenle memurun banka borçlarını ödememesinden sonraki idari para cezası soruşturmaya bağlıdır.

Devlet adına çalışan memurlar, işyerinde olduğu gibi dışarıda da bir yetkiliye uygun düzeyde hareket etmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük 657 sayılı memurların görev ve sorumlulukları bölümünde açıkça belirtilmiştir. Bu durumda devlete yakışır, devlete temsilen hareket etmelidir. Bu hamlelerden biri de borçlarını zamanında ödemektir. Memur, banka borçları da dahil olmak üzere borçlarını ödemeyi reddederse, maaşı haciz edilir. Alacaklılar buradan alacaklarını tahsil etmeye gidiyorlar. Ancak memur bu duruma alışırsa hakkında idari soruşturma başlatılabilir.

Kasıtlı Borç Ödemesi İçin Kınama

Borçlarını ödemeyen memurun idari para cezası vardır. Bu cezai hükümler 657 sayılı kanunun 125. maddesinde de belirtilmiştir. Bu madde memura verilen ödülleri düzenlerken, cezaları da düzenlemiştir. Burada memur borcunu kasten ve kasten ödemediği takdirde, borcunu ödemek için yasal yollara başvurulmuşsa, 125 inci maddenin Bk bendi gereğince kınama cezası ile cezalandırılması söz konusudur. 657 Sayılı Kanun.

Görevde Yükselmeye Engel Olabilir

Bu ceza sadece küçük bir başlangıç. Devlet memurları da kanun kapsamında unvanlara terfi etme fırsatına sahiptir. Devlet memurlarının başta müdür, müdür yardımcıları veya şefler olmak üzere üst kademelere atanabilmesi için, kurumlarının başında bulunan bakanlıklar tarafından terfi yönetmeliği çıkarılır. Bu düzenlemelerde terfi şartları da açıkça belirtilirken, bu şartlardan biri de kınama olmamasıdır. Bazı maddelerde doğrudan disiplin cezası almadığı belirtiliyor. Kınama cezası da görevdeki ilerlemeleri engelliyor. Bu durum 657 sayılı Kanunun 132. maddesinde de belirtilmiştir. Genel müdür ve müdür yardımcısı gibi üst düzey kadrolara atamalarda bu maddede belirtilen hususlar uygulanır.

OKU  Bireysel Kredi Çeşitleri Nedir?

Kınama cezasına çarptırılmasına rağmen bu durumda görevde yükselme giriş sınavları düşünülebilir. Bu kurumların yönetmeliklerinde belirtilmiştir. Yönetmelik ile sınava girebilecek kişilerin puan hesaplamalarında veya sınav sonrası sözlü mülakat çerçevesinde cezalandırılan kişilerin puanlarında indirim yapılmaktadır. Kınama cezası için bu puan genellikle -2 seviyesindedir.

Memurun Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Ödeyemediğinde İdari Ceza Alması
Memurun Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Ödeyemediğinde İdari Ceza Alması

Devlet Memurlarına Ceza Aşamaları

Memurlarla ilgili soruşturmalar 4483 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmektedir. Kendisi hakkında işlediği suçlardan dolayı açılan soruşturma sonucunda bir soruşturma memuru görevlendirilmektedir. Bu görevlendirme illerde Vali ve ilçelerde Kaymakam adına yönergede belirtildiği üzere Vali Yardımcıları tarafından yapılır. Bu soruşturmaların sekretaryası Valilikler bünyesindeki Yönetim Kurulu Başkanlığı, kaymakamlık bünyesindeki Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülür.

Soruşturma görevinin bir sonucu olarak, soruşturma görevlisinin, soruşturmayı yürütecek kişinin disiplin şefi olması gerekir. Memur şef olabilirken, müdür, şef için soruşturmayı yürütüyor. Soruşturmanın tamamlanması için gereken süre 30 gündür. Sadece soruşturma görevlisi süre talep edebilir. Bu istek için ek süre 15 gündür. Toplam 45 gün içinde bir karar verilmeli ve soruşturma görevlisi, memur adına ceza talep etmelidir. Bu ceza ile kişiden son bir savunma istenir. Savunma süresi yedi gündür. Bu süre içinde savunma yapılmazsa kabul etmiş sayılır. Soruşturma görevlisinin talebi neticesinde gerekli ceza verildiğinde kişiye bildirim yapılır. Bu bildirimden sonra kişi cezaya itiraz etme hakkına sahiptir. Üst makamlara itirazlar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı