BankalarEmekliKredi 303 Haberler

2021 Ocak Ayında Emekli Maaşları Ne Kadar Zam Olur?

2021 Ocak Ayında Emekli Maaşları Ne Kadar Zam Olur?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarının beklentileri aştığını açıkladı. Milyonlarca emekli vatandaşa karşı da hevesliydi.

Açıklanan TÜFE rakamlarına göre merkez bankasının yıl sonu enflasyon tahminine ulaşılamayacağı büyük ölçüde kesindi. Milyonlarca vatandaş, memur maaşlarının ve emekli maaşlarının beklenenden daha fazla artacağı anlamına geldiğinden, Yeni Yılda emekli maaşlarının ne olacağını şimdiden incelemeye başladı.

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre Kasım ayı enflasyon rakamları beklenenin üzerinde gerçekleşti. Kasım ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 2,30 arttı. TÜFE bazlı enflasyon, geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 14,03 iken on bir ayda yüzde 13,19 oldu. Merkez bankasının yayınladığı son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12,1 olarak açıkladı.

Beklentilerin üzerinde açıklanan bu veriler milyonlarca emekli vatandaşı yakından ilgilendirdiği için, vatandaşlar daha şimdiden maaşlarının Ocak ayında ne kadar artacağını bulmak için girişimlerde bulundular.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri, memur maaş ve emekli maaşlarının Ocak ayında beklentilerin üzerinde olmasını sağladı. Ancak emekli aylığının ne kadar artacağını netleştirmek için yıl sonu enflasyon rakamlarının açıklanması gerekiyor. Merkez bankasının enflasyon hedefini yıl sonunda tutturmak için Aralık ayında enflasyon verisinin yüzde 0,96 oranında düşmesi gerekecek. Ancak 15 yıllık geçmişe bakıldığında, Aralık ayında enflasyon rakamlarının sadece 4 yılda eksi 0.30 ile eksi 0.44 arasında olduğu anlaşılıyor. Aralık her zaman 11 yılda bir artış olduğundan, TÜFE’nin yükselme olasılığının çok yüksek olduğu düşünülüyor. Ayrıca TÜFE, son 15 yıllık Aralık ortalamasına göre yılın son ayında yüzde 0,30 arttı.

OKU  Akbank Kartsız Para Yatırma ve Çekme İşlemi

SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 7 arttı

Her yıl olduğu gibi yeni yılın Ocak ayının ikinci yarısında SSK ve BAĞ-KUR emeklilik maaşları artırılacak. Yılın ikinci yarısı olan Haziran ayından bu yana TÜFE artışı yüzde 7,03 olarak belirlendi. Enflasyon sıfır ya da sıfıra yakın olsa bile SSK ve Bağkur emeklileri Aralık ayında yüzde 7 arttı. Öte yandan, toplu sözleşmedeki artış ve enflasyon farkına paralel olarak memur ve emeklilik fonlarından emeklilerin maaşları artırılmaktadır. Enflasyon farkı 2020’nin ikinci yarısında emekli memur maaşlarını etkileyeceğinden 2020 toplu sözleşmede yüzde 4’lük artışa göre 3 puanlık bir enflasyon farkı var. Bu şartlar altında memur maaş ve emekli aylıkları yüzde 6 artırılacak.

Merkez bankası tahmini tutacak mı?

Ancak yıl sonu enflasyon rakamları merkez bankasının tahmini yüzde 12.1 seviyesinde açıklanırsa emekli maaşlarındaki artış yavaşlayacak. Merkez Bankası’nın öngörüsü karşılanırsa SSK ve Bağkur emekli vatandaşlarının maaşları yüzde 6 artırılacak. Memur maaş ve emekli maaşları yüzde 5 artırılacak. Ancak uzmanlar, Kasım rakamları beklentilerin üzerinde olduğu için merkez bankasının Aralık ayında çok düşük bir olasılıkla bu hedefe ulaşacağını varsayıyor.

Kasım ayı enflasyon verileri kullanılarak hesaplanırken en düşük memur aylığındaki değişim şu şekilde sıralandı: Ocak 2019’da memurlar 2 bin 661 TL maaş alırken, yılın ikinci yarısındaki artışla 2 bin 814 TL maaş aldılar. Kasım ayı TÜFE verilerine göre, en düşük memur aylığı 2 bin 982 TL’ye çıkarıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı