Kredi 303 Haberler

Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi? Kefil olan kişi icralık olur mu?

Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi? Kefil olan kişi icralık olur mu? Kefil olduğunuz kişi borcunu ödemezse size ne olur? Bir bankadan kredi alan kişiye kefil olursanız ve bu kişi icralık olursa size sıkıntısı ne olur? Sizlere bu yazımızda Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi? hakkında bilgiler vereceğiz. Sizlerde eğer bu sıkıntıdaysanız ve birisine kefil olduysanız olacakları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Sorumuzun cevabı kefil olan kişiye icra gelmektedir. Daha doğrusu banka veya herhangi birisi kişiye icra gönderdiğinde ve bu parayı alamadığında kefil olan kişinin kapısını çalacaktır. Bu yüzden kefil olduğunuz borçda sizin borcunuz olarak işlem görecektir. Kefil olduğunuz için ve borcu ödemediğiniz durumlarda üzerinize olan mal varlıklarına da banka icra koyacaktır.

Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi?

Banka, borcun ödenmediği 2. Ayında kefile de borç ödenmediğine ilişkin bildirim gönderir. Ödeme olmadığı her ay hatırlatma banka tarafından hem borçluya, hem de kefil olan kişiye yapılmaktadır. Hatta bankalar iyi bildiğindendir ki, kefillere daha fazla bildirim yaparlar ki borçluya baskı yapacağı kaçınılmazdır. 3 ay borç ödenmezse yasal takip birimine durum devredilir. Ödenmeme durumunda ise İcra Müdürlüğü icra kararına vaziyet intikal eder. İcra Müdürlüğü borçluyla beraber kefil yada kefillere borcun ödenmesi kararı bildiriinde bulunur ve 7 gün süre tanır. Yasal süre akabinde borçluya ve alacaklı vekillerin dileği dahilinde bütün kefillere icra işlemi uygulanır. Maaşları, evleri, çalgıları ve mülkleri rehin edilir. Satılamaz şerhi düşülür. Hatta öyle ki, bazı alacaklılar borçludan ziyade kefili odağa alarak, doğrudan kefillere yönelebilmektedir.

OKU  Bankaya Borcumu Ödedim Sicilim Ne Zaman Düzelir?
Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi?
Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi?

İcraya Düşen Borçta Kefil Ne Olur?

Kefil, asılolan borçlu ile aynı sözleşmeye imza attığından, şayet borçlunun mal varlığı yok yada yetersiz ise kefilin tüm mal varlığı ve maaşına el koyabilir. Müteselsil kefil, tartışma defi, rehinin paraya çevirme benzer biçimde başvurulara haiz olamamaktadır.

Ticari işlerden kaynaklı borçlara kefil olan kişiler, tecim kanuna bakılırsa aksi karara bağlanmadıkça Türk tecim Kanunu m. 7/2’ye nazaran müteselsil kefildir ve Borçlar kanunu 490/a gore aslolan borçluyla birlikte borçlu kusur ve Temerrüdü’nün kanuni sonuçlarından mesuldür. Kefilin ticari işletme veya farklı yollarla ticaretle bir ilişkisi, bağı olmasa daha sorumluluk altındadır.

Borçlu borcunu ödemez, kefil de görevli olduğu ve sıkıntıya girmemek için borcu ödemesi durumunda ise ösöylediği parayı temin etmek isteyecektir. Ödeme sonrası kefil, rücu davası açabilir. İcra Müdürlüğü nezdinde dava açılmakta ve ödemelerin kanıtlanması gerekmektedir. Bu yolla ferdin tüm mal varlığına icra ile el konulabilir ve borçludan da alacaklarını temin edebilir. Tabi burada temel unsur ve dikkat edilmesi gereken şudur; Borçlunun elinde büyük oranda mal varlığı kalmamaktadır. İcra sürecinde bankalar borçlarını misliyle temin ettiğinden borçluyu varlıksız bırakabilmektedir.

Kefil nedir, nasıl olunur?

Kefilin kelime anlamı çok geniştir. Birçok konuda birilerine kefil olabilirsiniz. Ancak mevzumuz finans olduğundan, banka kefilliği hakkında konuşuyoruz şu an. Kefil; birinin yada birilerinin bankalar arasındaki finans işlemlerinde sorumluluk alan ve borçlarını üstlenen kişiye denir. Örneğin; bir arkadaşınız bankadan kredi almak için başvuru yaptı ve sizi kefil olarak göstermek istedi. Aslında o krediyi arkadaşınız değil, siz alıyorsunuz. Sadece parayı o alıyor fakat borcu siz üstleniyorsunuz. Kefil olan kişiye icra gelir mi sorusuna da bu şekilde yanıt vermiş oluyoruz.

OKU  Ücretsiz E-Devlet Araç Sorgulama

Sizlere bu yazımızda Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi? bu konu hakkında bilgiler verdik. Kefilsiz Hemen Kredi Veren Bankalar ve Öğrenciye Kefilsiz Kredi Veren Bankalar sayfalarına giderek bu krediler hakkında bilgi alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı